czy teraz ŚDS dalej są podległe OPS czy już bezpośrednio gminie i prezydentowi ? jak szybko trzeba wprowadzić zmiany organizacyjne jeśli tak ?
Co do ustawy to wręcz odwrotnie po wyjściu ŚDS z OPS wreszcie jest to zgodnie z prawem tak jak powinno być i powinno tak być we wszystkich ośrodkach wsparcia. Czyli OPS wydaje decyzjie na podstawie wywiadu -bo tylko pracownicy OPS są do tego upoważnieni.
Do ~M. Nie doczytałaś do końca rozporządzenia, bo owszem OPS przeprowadza wywiad środowiskowy i wraz z niezbędnymi dokumentami przesyła do powiatu lub innego podmiotu prowadzącego na jego zlecenie taki dom. A decyzję o skierowaniu wydaje podmiot, który prowadzi dom.
doczytałem ,ale u mnie jest sds gminny wiec ops który też jes gminny wydaje decyzję do śds i nigdzie nic nie wysyła . nie rozumiem wiec o co chodzi Ella ? możesz jaśniej ? bo jednostką prowadzaca jest jednostka samorządu terytorialnego czyli minimum gmina wiec jak gmina ma taki ośrodek na swoim terenie wiec ops robi wywiad i kieruje do sds . proste
po drugie podobnie jest jeśli ośrodek jest powiatowy to starosta wydaje decyzję ale to jednostka organizacyjna robi wywiad w przypadku gminy ops a powiatu pcpr . wszystko jasne . Problem był jak śds był podległy jednostce organizacyjnej a nie samorządowi terytorialnemu , Wiec pytałem jak szybko jednostki organizacyjne w których były śds-y mszą zmienić swoją strukturę organizacyjną która była błedna i sprzeczna z prawem
ciesze się że weszło rozporządzenie, dzięki temu ruszyło trochę to forum, jestem nowym pracownikiem w śds i chciałabym zorganozować pracę już wg nowych wytycznych, mam właśnie wątpliwości czy zapisy rozporządzenia wyraźnie wskazują że śds wychodzą spod ops-ów? i jak okreslić typ domu, od czego to zależy, czy od możliwości kadrowych? bo obecnie mam uczestników z chorobą psychiczną a także z upośledzeniem, jeśli Ktoś ma chwilkę to prosze o pomoc
Do ~M - w przypadku, gdy śds prowadzi powiat, to także do ops składa się po raz pierwszy wniosek o skierowanie i ops przeprowadza wywiad i zbiera niezbędną dokumentację i właśnie przesyła to do starosty. O to mi chodziło ~M .