posiłki w śds - Ośrodki Wsparcia

  
Strona 1 z 3    [ Posty: 21 ]

Napisano: 17 sty 2011, 11:45

jak w Waszych śds-ach funkcjonuje ten temat? jeżeli jest katering to na jakich zasadach i kto to załatwia, mam na myśli konkurs ofert czy zapytanie ofertowe? czy jest to w ramach działan kierownika śds czy zajmuje się tym ops?
~lila


Napisano: 17 sty 2011, 12:45

w myśl rozporządzenia sami uczestnicy w ramach pracowni kulinarnej ( którą musi posiadać śds) przygotowują posiłki lub gmina ma zapewnić ciepły posiłek (dać ewentualnie na utrzymanie kuchni i kucharek w śds ) ale pracownia kulinarna oprócz kuchni i tak musi być. Katering w tym momencie wydaje się nie zbyt szczęśliwym rozwiązaniem i pomysłem
~M

Napisano: 17 sty 2011, 15:55

całkowicie zgadzam się z ~M
~Ella

Napisano: 17 sty 2011, 16:35

ja też się zgadzam ale u nas na razie z baza lokalową to nie wyjdzie, będziemy zmieniać bo rzeczywiście to ma sens ale jeszcze funkcjonuje katering, który nie wiem czy ze strony prawnej jest zgodny, pozdrawiam
~lila

Napisano: 17 sty 2011, 21:30

pracownia kulinarna bardzo często nie spełnia norm sanepidowskich, za małe pomieszczenia sprzęt nie przeznaczony dla przygotowywania posiłków w takiej ilości, a w reszcie większość uczestników w śds to osoby które nie są w stanie podołać tak trudnym zadaniu jak przygotowanie posiłku, terapeuta więc się tym zajmuje a uczestnicy tak naprawdę wyponują prace pomocnicze, obieranie warzyw, wkładanie naczyń do zmywarkiprzy tak rewelacyjnych zarobkach, jest to ciężka praca
pomiętać należy również o chorobach które można dzięki pracowni kulinarnej roznieść min żółtaczka, nikt nie wykonuje badań u uczestników takich jakie mają pracownicy więc jakieś ustrojstwo może się przypałętać, zaznaczam że u nas jest pracownia kulinarna codzennie jest przygotowywany posiłek, ale nie zawsze jest to danie obiadowe, czasem sałatka, w lecie desery np lody itp.
pracownia kulinarna ma uczyć przygotowywania posiłków a nie \"karmić\", większość rodzin oczekuje dwudaniowych posiłków
~kinga

Napisano: 18 sty 2011, 9:42

więc Kinga w jaki sposób zapewniacie ciepły posiłek? na jakich zasadach?
~lila

Napisano: 18 sty 2011, 13:00

pracownia kulinarna nie musi spełniać norm sanepidowskich tylko być taka jak ją opisano w rozporządzeniu .
~M

Napisano: 18 sty 2011, 23:12

przygotowujemy posiłek, ale nie obiad, nie zawsze jest to posiłek obiadowy czyli zupa czy drugie danie ale też desery czy kanapki, tosty. opłata wynosi 10 zł miesięcznie.
~kinga

Napisano: 19 sty 2011, 16:51

kinga - co to znaczy opłata wynosi 10 zł? skoro posiłek ma być zapewniony w ramach treningu pracowni kulinarnej.
~róża

Napisano: 19 sty 2011, 18:27

niestety, ale pomieszczenie w którym jest prowadzona terapia kulinarna musi spełnić wymogi Sanepidu i normy określone przez HACAP.
Rozporządzenie odnośnie domów środowiskowych wyraznie mówi w art.15, że gorący posiłek może być finansowany w ramach zadań własnych gminy lub w ramach terapii kulinarnej,więc jeżeli sanepid dopuszcza gotowanie w ramach zbiorowego żywienia to okej w innym przypadku to kicha bo osoby niekwalifikujące się do dożywiania z pomocy społecznej zostaną bez niczego. Krótko mówiąc to rozporządzenie podzieliło uczestników na korzystających z posiłku gorącego lub nie.zuza
~zuza



  
Strona 1 z 3    [ Posty: 21 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny
 
x

 

x