treść - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 19 sie 2015, 12:22

Prosze pomóżcie, bo nie mam dzisiaj weny twórczej.

Czy taki zapis jest jasny i zrozumiały wg Was?

"uznaję,że kwota dodatku mieszkaniowego w wys. 220,02 zł- liczona w podwójnej wysokości (110,01 zł x 2) Panu X zam. Y, jest nienależnie pobranym świadczeniem"

Wystawiam decyzje o nienależnie pobranej kwocie dodatku mieszkaniowego. Osoba pobrała kwotę z nawiasu, ale zgodnie z ustawą zwraca mi w podwójnej wysokości.

Jak to napisać, by było zrozumiałe, a nie zagmatwane??
Świeżak

Napisano: 19 sie 2015, 14:51

Dziękuję
Świeżak

Napisano: 19 sie 2015, 15:09

procedura jest następująca
1. wznowienie postępowania
2. wydanie odmownej decyzji lub zmniejszającej dodatek
3. wezwanie do zapłaty a nie decyzja
4. tytuł wykonawczy
5 skarbwka no i komornik ma co robić
małe ww
Podinspektor
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Napisano: 19 sie 2015, 15:28

Widzę,że każde województwo robi inaczej i każdy kontrolujący również powie Ci inaczej. Wezwanie do zapłaty ja robię po wystawieniu decyzji wskazującej kwotę nienależnie pobraną. Od zawsze tak było i widocznie sprawdza się,bo nie było żadnych zastrzeżeń do tej pory.
Świeżak

Napisano: 19 sie 2015, 15:39

Fakt jest taki, że decyzja nie rozstrzyga o kwocie zwrotu, bo o tym mówi ustawa. Więc właściwym jest postępowanie dokładnie jak małe ww. Pozdrawiam
Sabinka

Napisano: 20 sie 2015, 9:23

Zgadzam się z Sabinką, i w większości z małe ww, tyle że w p.2 powinna być raczej mowa o ewentualnym uchyleniu decyzji wydaniu nowej, tak jak to jest w art. 151 Kpa (mylące wydaje się określenie decyzji zmniejszającej dodatek). Nie widzę podstawy wydania decyzji wskazującej kwotę nienależnie pobraną.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 20 sie 2015, 10:26

1. wznowienie postępowania
2. uchylenie wcześniejszej decyzji
3. wydanie odmownej decyzji lub zmniejszającej dodatek
4. wezwanie do zapłaty (a nie decyzja)
5. tytuł wykonawczy
6 skarbówka no i komornik ma co robić

oj tam oj tam myślałem że jest to oczywiste (ale tu trzeba jak krowie na rowie) a więc z uwagi na słuszne spostrzeżenie PCW zmieniam przepis na udany zwrot dodatku .... ;)
małe ww
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 20 sie 2015, 10:56

po wznowionym postępowaniu jedną decyzją uchylamy decyzję o przyznaniu i albo przyznajemy dodatek w nowej wysokości lub odmawiamy
zek1

Napisano: 20 sie 2015, 11:55

zek1 masz racje .... ale chciałem zachować kolejność dla naszych dodatkomatołków bo jeszcze im przyjdzie do głowy nie uchylić starej a wydać nową decyzję a takie tu kwitka rosną :lol:
małe ww
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 20 sie 2015, 14:17

Dla jasności nazwa użytkownika "Świeżak" nie oznacza nieznajomości tematu dodatków mieszkaniowych, a jedynie osobę nową, tzw. świeżą na tym oto forum. Szkoda czasu na wywody tych "najmądrzejszych", bo zamiast ludziom pomóc to robi się z nich - uwaga cytuję - "dodatkomatołków". Żenada :roll:
Świeżak

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem