Zapytanie - wskazówki (proszę o pomoc) - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 19 sie 2015, 10:26

Uwaga nowa w dodatkach! W związku z tym proszę o poradę i wyjaśnienie jak postępować, bo w sumie nikt mi jeszcze nie pomógł:

1. Jeśli mam do czynienia z najemcami głównie z zasobu gminy i celem wyjasnienia wydatki u nas w tym wypadku podpisuje zakład usług komunalnych (gdyż mają zlecone przez gminę, czyli to jest mój zarządca) no i właśnie , jesli taki zuk wypisuje kwotę za dany miesiąc za odbiór nieczystości płynny i zimną wodę to mam rozumieć że przy wyliczeniu dodatku przyjmuje to co oni mi podali? Nie rozliczam tego z żadnej faktury czy coś?

2. Jeśli wnioskodawca jest właściciel który ponosi w takim zuku tylko opłatę za zimna wodę i nieczystości płynne i tak samo taki zuk mu je podpisuje to też licze to co oni podali? Bo mam kobietę która jedncześnie ma podpisane te wydatki przez zuk, ale dostarczyła tez fakturę za te same wydatki? Więc mam rozliczać coś z faktury czy brać to co podali w zuku?

3. Właściciel który nie ponosi żadnych wydatków w zakładzie usług komunalnych bo np. wodę ma ze studni to wtedy nie liczę mu żadnej kwoty z tytułu wody???

4. Jesli w decyzji mam napisane w przypadku właścicieli że: dodatek będzie wypłacany zgodnie z dyspozycja tej osoby to w momencie gdy najpierw taki ktos wybrał że ma być na konto a po 2 miesiącach przyjdzie i powie, ze konto jest zamknięte i chce aby wypłacić mu takie pieniądze do kasy w banku to czy muszę wystawić mu decyzję o zmianie realizacji że teraz do kasy??

5. Czy jesli wystawie komuś wezwanie i poinformuje go o tym że ma 7 dni na usuniecie braków bo inaczej taki wniosek pozostawia się bez rozpatrzenia. Potem okaże się że osoba odbierze pismo ale się nie pojawi, to czy muszę wysyłac mu zawiadomienie o pozostawieniu wniosku bez rozpatrzenia mimo, że wczesniej było wyraźnie napisane to w wezwaniu, ze tak może się stać jak nie usunie braków? Co jeśli się np. nie wyśle takiego zawiadomienia ?? Gdzie jest napisane że trzeba wysylać??

6. Jeszcze pare pytań się pewnie znajdzie:D

Dziękuje za cenne wskazówki na mojej nowej drodze z dodatkami!!
NewPerson

Napisano: 19 sie 2015, 11:13

ad.1 tak to co wpisał zarządca kwota miesięczna bez faktur
ad.2 to co podał zuk
ad.3 wzywasz na podstawie art.50 kpa
jak się nie zgłosi to możesz wezwać jeszcze pismem w którym piszesz na końcu niestawienie się w wyżej wymienionym terminie będzie rzutowało na podjęcie decyzji w sprawie ustalenia prawa do dodatku mieszkaniowego,
a my w takich wypadkach to wzywamy do ustalenia terminu wywiadu środowiskowego, żeby wszystko wyjaśnić na wywiadzie i przy okazji ustalić stan majątkowy gospodarstwa
w dodatkach mieszkaniowych nie zostawia się wniosku bez rozpatrzenia tego nie praktykujemy
zek1

Napisano: 19 sie 2015, 14:11

Oj, widzę, że trzeba wesprzeć zek1.

3. Ja nie widzę możliwości naliczenia
4. Na zmianę zdania A na zdanie A nie jest potrzebna żadna fatyga, a tym bardziej decyzja, zaś przez zgodność z dyspozycją ja rozumiem zgodność z bieżącą dyspozycją, tj. w chwili wykonania tej dyspozycji, jednocześnie nie widzę przeszkód w zmianach dyspozycji.
5. Wezwanie wysyła się tylko 1 raz i czeka. Nie można ponawiać, ponaglać, przypominać, przedłużać czy tp. (chyba że wezwanie było błędne). Po bezskutecznym upływie terminu postępowanie automatycznie wygasa i koniec, choć w niektórych przypadkach... Tych przypadków nie dyskutujmy na tym etapie.
6. Ufff...
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 19 sie 2015, 15:19

Dziękuje bardzo za cenne wskazówki, nawiązując do odpowiedzi zek1 ad.3 czemu muszę wzywać skoro ktoś pobiera wodę ze studni? Moim zdaniem tak jak napisał PCW nie powinnam wliczać tego do wydatków no bo faktycznie nikomu nie płaci.

Ad. 4 Ufff i całe szczęście że nie trzeba bawić się w różnie decyzje ponieważ jak tak patrze na pisma przygotowane przez inne osoby które wcześniej zajmowały się dodatkami to miały wzory takich decyzji przygotowanych dlatego mnie to nurtowało, ale jak pisze PCW że nie trzeba nic wystawiać to dobrze.

Ad. 5 No dobrze, ale załóżmy że ktoś odebrał od razu wezwanie ale np. w ciągu 7 dni nie pojawił się by np. uzupełnić podpisy, czy deklarację. To dobrze wtedy powinnam pozostawić go bez rozpatrzenia no bo jak inaczej wystawić bez tego decyzje..??? Więc zek1 dlaczego w takiej sytuacji nie moge pozostawić go bez rozpatrzenia, skoro nie stawił się na proste sprawy które wnioskadawca był w stanie uzupełnić bo np. brak podpisów czy informacji o tym gdzie wypłacać dodatek. PCW i wtedy co jak bez rozpatrzenia , czyli tak jak napisałes automatycznie wygasa i koniec. To już nie wysyłam mu tego zawiadomienia ??

Tak ogólnie to dziękuje za pomoc :D
NewPerson

Napisano: 20 sie 2015, 9:09

Wysilę się jeszcze na komentarz, choć mój pierwszy post w istocie powinien wystarczyć.

4. Radzę starać się nie wpisywać w treści decyzji zbędnych danych, które mogą się zmienić niezależnie od urzędu (np. bieżące dyspozycje wnioskodawców, numery rachunków bankowych, numery dowodów osobistych, nawet adresy), bo potem kłopot. Z formalnego punktu widzenia w razie zmiany danych należałoby sporządzić zmianę decyzji, z drugiej jednak strony taka zmiana jest czasem mało sensowna, a nawet głupia, bo nie wyobrażam sobie, by obywatela pozbawić np. emerytury czy dodatku tylko z tego powodu, że władza zmieniła nagle nazwę ulicy z Kowalskiego na Jana Kowalskiego czy dodała kolejną cyferką do rachunku bankowego. Dodatek ma być płacony i basta.

5. Jest taka zasada: ślepi w karty nie grają. Oznacza to, że nie ma co się certolić, a wniosek ma być poprawny od razu. Przepisy Kpa nie przewidują certolenia bez końca. Jeśli chodzi o wspomniane zawiadomienie po wezwaniu, to — po prostu nie widzę podstawy prawnej. I koniec. Tyle że tamto wezwanie musiało być w pełni poprawne. Jeśli nie było, to można ponowić. Na koniec jeszcze jedna uwaga: nie bójcie się zostawić bez rozpoznania, zwłaszcza że sprawa ma szanse naprawy, choćby przez klasyczne odwołanie.
PCW
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 20 sie 2015, 10:43

słuchajcie w ustawie o dodatkach nie ma nic że wniosek można pozostawić bez rozpatrzenia a pracujemy na ustawie a potem kpa
zek1

Napisano: 21 sie 2015, 8:08

Czyżby??? Z art.7 ust. 1 zdecydowanie wynika możliwość, którą kwestionuje zek1.
PCW
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 21 sie 2015, 9:34

Ad. 4 Dziękuje, w decyzji mam tylko słowo, ze zgodnie z dyspozycją, wiec rozumiem nie muszę tego zmieniać, nie podaje konkretnie że na konto idzie o numerze itd. Nawet ciesze się z takiego obrotu bo mniej zabawy w papierkach.

Ad. 5 No niby ma być poprawny, ale już na początku zdarzyla mi się sytuacja, że wypadło mi coś i nie mogłam pojawić się w pracy , a ktoś złożył wniosek podczas mojej nieobecności no i jak się okazało niekompletny, informacji o telefonie brak, osoba nieznana dla mnie i pracowników więc zostaje tylko skontaktować się poprzez kpa. No wezwanie zawierało np. wszystko co potrzebne , czas, miejsce, przyczyna , co się stanie jeśli się nie zgłosi itp najmniejsze szczegóły zgodne z kpa. Więc dlatego pytałam czy w moim obowiązku jest również później zastosować zawiadomienie.

Do zek1: No jak brakuje dokumentów w tym dokładnej informacji o dochodach, niepotwierdzona powierzchnia ani w niej tytuł prawny , czy chociażby ktoś nie zadeklaruje gdzie przekazać dodatek czy tam ryczałt no to jak inaczej wystawić decyzje, np. jak zero odzewu ze strony wnioskodawcy. Związku z tym wnioskodawca jeśli ma możliwość przedstawienia wymaganych przeze mnie dokumentów tj. też oświadczeń o dochodzie to chyba nie jest to aż takie skomplikowane, więc zgadzam się z PCW że taki wniosek należy pozostawić bez rozpatrzenia. Oczywiście, ze każdy stara się by jakoś pomóc takiej osobie no ale jak sama ma to gdzieś to nic już się na to nie poradzi niestety..
NewPerson

Napisano: 21 sie 2015, 10:13

to stara decyzja bo takie przypadki są u nas bardzo rzadko ale wydajemy decyzję popnieważ za dużo znaków jest rozbita na części

o r z e k a m

o d m ó w i ć przyznania dod mieszka

U Z A S A D N I E N I E

Pani.... zam w....przy ulicy ..... złożyła w dniu 30 listopada 2011 r. wniosek o przyznanie dodatku mieszkaniowego wraz z deklaracją o dochodach za okres trzech pełnych miesięcy poprzedzających datę złożenia wniosku.

Z deklaracji o dochodach wynika, że Pani ...... prowadzi dwuosobowe gospod. domowe z córką......
Pani.....jest zarejestrowana w P UP w .....jako osoba bezrobotna, bez prawa do zasiłku. pup opłacił za Nią składkę zdrowotną w wysokości 161,43 zł. Córka wnioskodawczyni – ... była osobą bezrobotną do 31 sierpnia 2011 r., PUP opłacił za Nią składkę zdrowotną w wysokości 107,62 zł. Od września 2011 r. Pani .... podjęła pracę w......
Ponadto Pani .......wpisała pomoc rodziny w łącznej kwocie za okres VIII, IX i X 2011 r. 1500,00 zł.
Pani... w dniu składania wniosku złożyła oświadczenie stosownie do art.75 § 2 Kodeksu postępowania administracyjnego, po zapoznaniu się z odpowiedzialnością za fałszywe zeznania określone w art.233 § 1 kk, że w terminie 7 dni dostarczy zaświadczenie o dochodach córki.
W związku z przedłużającym się brakiem reakcji ze strony wnioskodawczyni pomimo złożonego oświadczenia, pismem z dnia 20 grudnia 2011 r. organ I instancji wezwał Panią ….o stawienia się w …..... celem usunięcia braków.
Organ I instancji pismem z dnia 30 grudnia 2011 r. przedłużył termin rozpatrzenia wniosku złożonego w dniu 30 listopada 2011 r. w sprawie przyznania dodatku mieszkaniowego do dnia 30 stycznia 2012 roku, z uwagi na niedostarczenie informacji o dochodach córki za okres wrzesień i październik 2011 r., i brakiem reakcji z Pani strony na nasze wezwanie z dnia 20 grudnia 2011 r.
Zgodnie z normą zawartą w art. 7. ust 1ustawy z dnia 21 czerwca 2001 r. o dodatkach mieszkaniowych (Dz.U. Nr 71 poz.734 ze zm. ) dodatek mieszkaniowy przyznaje, na wniosek osoby uprawnionej do dodatku mieszkaniowego, wójt, burmistrz lub prezydent miasta, w drodze decyzji administracyjnej. Do wniosku dołącza się deklarację o dochodach gospodarstwa domowego za okres 3 miesięcy kalendarzowych poprzedzających dzień złożenia wniosku oraz inne niezbędne dokumenty”.
W przedmiotowej sprawie faktem jest, iż Pani..złożyła w ........... wniosek o przyznanie dodatku mieszkaniowego wraz z deklaracją o dochodach za okres sierpień-wrzesień-październik 2011 r.
Zgodnie z brzmieniem art.61 § 3 ustawy z dnia 14.06.1960 r.- Kodeks postępowania administracyjnego (t.j. Dz.U. Nr 98 poz. 1071 z 17 listopada 2000r. ze zm. ) na wniosek strony zostało wszczęte postępowanie w sprawie przyznania dodatku mieszkaniowego.
zek1

Napisano: 21 sie 2015, 10:14

Organ I instancji podkreśla, iż wniosek o przyznanie dodatku mieszkaniowego musi spełniać wymogi ustalone przepisami ustawy o dodatkach mieszkaniowych. Brakiem formalnym wniosku złożonego przez Panią ….... w dniu 30 listopada 2011 r. jest brak danych wymienionych w pkt 11 wniosku” dochody gospodarstwa domowego wg deklaracji „ , a także braki w wypełnieniu deklaracji o dochodach córki- która zgodnie z oświadczeniem wnioskodawczyni prowadzi z nią wspólnie gospodarstwo domowe.
Ponadto należy podkreślić, iż wnioskodawczyni na etapie składania wniosku o przyznanie dodatku mieszkaniowego nie miała obowiązku udokumentowania osiąganych dochodów córki, a jedynie powinna podać ich wysokość. Pomimo wezwań Pani ...... nie uzupełniła złożonej wraz z wnioskiem deklaracji o dochodach. Jej działanie spowodowało, że jej wniosek nie mógł zostać przez organ I instancji merytorycznie rozpoznany.

Wobec powyższego orzeczono jak we wstępie.
zek1

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x