Od półtora roku roku mam w domu dziadka męża ,który ma 96 lat i demencje starcza.Mam dziecko w wieku szkolnym ,ciężkie warunki mieszkaniowe,brak ciepłej wody ,ogrzewania ,wynajmujemy to mieszkanie,a ja już nie mam sił,by walczyć z opieką społeczna..Kiedy próbowałam dziadka umieścić zw domu opieki panie z MOPSu zaproponowały mi że odpłatnie będzie ktoś do niego przychodził.....Nikt z jego najbliższej rodziny już nie żyje..Płakałam z bezsilności i upokorzenia opowiadając, jak dziadek w nocy chodzi po domu i sika a córka na to patrzy..a ta pani jak głaz bez serca stwierdziła że nic więcej nie możne zrobić..Problem w tym że jego emerytura nie starczyłaby na całkowite pokrycie kosztów w tutejszym domu opieki.Jestem załamana ,przez niego już nie pracuje ,nikt z rodziny tzn.teściowa lub brat męża mi nie pomaga ..Tylko się powiesić....Rozmowa z kierowniczka skończyła się na tym że obie na mnie nawrzeszczały,żałuje że nie nagrałam tej rozmowy i nie poszłam z tym do telewizji.Szukałam miejsca dla niego w jakimś prywatnym domu ale albo nie ma miejsc albo jest za drogo..Może jest ktoś kto możne mi pomóc?Jeszcze dodam, że jak powiedziałam, że załóżmy,że go po prostu bym wyrzuciła z domu ,co wtedy? A one na to, że wtedy to już są od tego przytułki dla bezdomnych....
Jestem pracownikiem socjalnym w DPS, pani sprawa wydaje mi się bardzo dziwna. Każdy Dom dla osób w podeszłym wieku lub przewlekle somatycznie chorych jest odpowiedni dla dziadka. Gorzej byłoby gdyby dziadek miał stwierdzoną chorobę psychiczną. Niestety nic pani nie zrobi bez decyzji kierująxcej do DPS wydanej przez Ośrdrk Pomocy Społecznej w pani gminie. Mogę poradzić tylko, aby bardzo się pani upierała przy swoim i zarządała odmowy skierowania dziadka do DPS na piśmie. Można jeszcze iść na skargę do PCPR może to coś pomoże. OPS nie wydaje decyzji bo poprostu nie mają pieniędzy. Zaręczam pani, że są Domy, które mają wolne miejsca i też bardzo im zależy na przyjęciu mieszkańca. Powodzenia i pozdrawiam.
Złóż podanie na dziennik OPS z prośbą o umieszczenie dziadka w DPS (niech dziadek podpisze). Poproś o potwierdzenie złóżenia wniosku. W takim wypadku pracownik socjalny musi przyjść na wywiad w ciągu 14 dni a OPS musi wydać pisemną decyzję z uzasadnieniem. Nie wdawaj się w zbędne dyskusje.
Kasia dobrze mówi , gdyby Ci odmówili muszą to zrobić na piśmie, a Ty możesz sie odwołać do kolegium odwoławczego co pisze na dole decyzji drobnym drukiem. Nie znam przypadku aby po odwołaniu petenta sprawa nie została rozpatrzona pozytywnie.
Sytuacja jest nader niepokojąco ,co za ludzie pracują w tym OPESIE? MAKABRA!
Tak samo bylo w moim przypadku....nikogo nie interesowalo ze moje dziecko na to patrzy!!!!!!!!!!!
Dopiero gdy zgodzilam sie doplacac zaczeli ze mna rozmawiac
Tacy pracownicy socjalni jak kobieta z mojego rejonu nie powinni pracowac tam gdzie ludzie szukaja pomocy
Dziękuje za słowa otuchy.Ktoś napisał, że muszę mieć zgodę dziadka ,jego podpis i pismo..miałam to ,ale i tak było jak pisałam wcześniej.Gdybym się zobowiązała do dopłacania pewnie byłoby już po sprawie..Tak to odebrałam ,bo ja mówiłam swoje, a one swoje tzn o kosztach pobytu i co z reszta kosztów.. to był koszmar to co tam przeszłam...Pozdrawiam
Koszmar to dobre słowo no i oprocz zgody i podpisu dziadek przed pracownikiem musi wypowiedziec słowo TAK bo inaczej nici z calej sprawy......moj dziadek ma Alzheimera i panie mialy to gdzies !Pukaj do kazdych mozliwych drzwi,moze ktos wreszcie sie ruszy.Trzymam kciuki ze ci sie uda .......pozdrawiam
jezeli ma stwierdzonego Alzheimera to wymaga specjalistycznej opieki. trudno oceniac sprawe nie widzac dokumentów. jezeli osoba która jest kierowana do DPS posiadała majątek który przepisała na określoną osobę umową darowizny to oczekuje się od tej osoby wsparcia.
Każda Decyzja urzędowa ma, bo takie są już gotowe druki, na końcu pouczenie, że od tej Decyzji można złożyć odwołanie do Kolegium Odwoławczego przy Wojewodzie, za pośrednictwem tegoż urzędu, który wydał taką Decyzję.
Jak znam życie kolegium uchyli złą decyzję.
W wielu województwach osoby, które osiągnęły 90 lat, kierowane są do domów pomocy społecznej poza kolejnością.
pozdrawiam.