Jak długo chory może przebywać w ZOL-u - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 14 sty 2011, 22:53

Mój brat miał wylew. Jest sparaliżowany i lekarze powiedzieli, że należałoby umieścić go w ZOL-u...
Brat jest osobą samotną , ja mieszkam w innym miescie.
Zastanawiam się co dalej...jeśli w ZOL- u chory może przebywać tylko przez jakiś czas, to co póżniej...
Proszę...podpowiedzcie mi, jestem załamana.
~Jadwiga

Napisano: 14 sty 2011, 22:55

Teoretycznie 6-miesięcy.
Znam jednak przypadki, że osoba przebywa tam dłużej.
~pracownik socjalny

Napisano: 14 sty 2011, 23:01

Dziękuję za szybką odpowiedz...ale bardzo proszę o poradzenie mi co póżniej..
Jak pisałam brat jest sparalizowany i samotny...
~Jadwiga

Napisano: 14 sty 2011, 23:09

Może DPS?
Czyli Dom Pomocy Społecznej.
Ewentualnie może po pobycie w ZOL
wrócić do domu jeśli pomoc usługowa
z Ośrodka Pomocy Społecznej oraz
wsparcie rodziny wystarczy?
~pracownik socjalny

Napisano: 15 sty 2011, 14:03

Witam.
Jeśli ZOL opiekuje się obłoznie chorym tylko przez pół roku a Domy Opieki Społecznej są bardzo drogie to skąd na to wziąć kase ?
Pisałam, ze brat jest osobą samotną i obecnie ma zasiłek chorobowy....co póżniej , nie wiem....on ma 49 lat..
Ja natomiast mam 760 zł emeryturu która nie chce mi starczyć od pierwszego do pierwszego...
Czy są jakieś inne możliwości załatwienia opieki dla samotnej osoby...
~Jadwiga

Napisano: 15 sty 2011, 14:04

Witam.
Jeśli ZOL opiekuje się obłoznie chorym tylko przez pół roku a Domy Opieki Społecznej są bardzo drogie to skąd na to wziąć kase ?
Pisałam, ze brat jest osobą samotną i obecnie ma zasiłek chorobowy....co póżniej , nie wiem....on ma 49 lat..
Ja natomiast mam 760 zł emerytury która nie chce mi starczyć od pierwszego do pierwszego...
Czy są jakieś inne możliwości załatwienia opieki dla samotnej osoby...
~Jadwiga

Napisano: 16 sty 2011, 13:21

Odpłatność za DPS to 70%dochodu mieszkańca plus dopłaty od rodziny (zstępnych lub wstępnych lub osób które się zobowiążą). Jeżeli rodzina nie jest w stanie dopłacać (weryfikuje to Ośrodek Pomocy Społecznej) to istnieje możliwość że gmina będzie dopłacać brakującą kwotę.
Jeżeli brat ma nieruchomość to można ją sprzedać i wynajać i z tych pieniędzy pokryć koszt pobytu.
Kasia
~Kasia
VIP
Od: 29 mar 2007, 16:54
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x