zwrot z masy spadkowej - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 14 sty 2011, 21:31

Czy w decyzji o umieszczeniu w DPS powinna być zawarta formuła o zwrocie za pobyt z masy spadowej spadkobiercy,może ktoś mi poda wzór takiej decyzji.
~Ewa

Napisano: 16 sty 2011, 0:18

Nikt nie wie?
~Ewa

Napisano: 16 sty 2011, 22:40

W kodeksie cywilnym nie ma przepisu mówiącego o tym, że stroną w sprawach spadkowych jest urząd na podstawie decyzji. Tak więc w decyzji administracyjnej wydanej przez organ administracji publicznej takie sformułowanie nie ma z mocy prawa żadnego znaczenia.
~bogdan

Napisano: 17 sty 2011, 14:19

No to Ewa pochwaliła się znajomością tematu. Nawet Konstytucji nie zna, oj niedobrze. Nerki za DPS też nie można żądać!
~Franek Kimono

Napisano: 17 sty 2011, 21:17

Poniewaz nie znam tematu konsultowałam się dzisiaj z prawnik.Otrzymałam odpowiedz,że może być w decyzji taki wpis. Więc???????? Powstało pytanie czy w ogóle można ubiegać się o zwrot kosztów za DPS z masy spadkowej.W ustawie jest mowa tylko o zwrocie za koszty pogrzebu.Ech z tym wszystkim.Proszę o pomoc jeszcze raz
~Ewa

Napisano: 21 sty 2011, 15:28

Może to pomoże :

Zasady odpłatności za świadczenia:
Art. 96. 1. Obowiàzek zwrotu wydatków poniesionych na świadczenia z pomocy społecznej spoczywa na:
2) spadkobiercy osoby, która korzystała ze świadczeń
z pomocy społecznej — z masy spadkowej;

A jak wiadomo:
Art. 36. Świadczeniami z pomocy społecznej są:
2) Świadczenia niepieniężne
o) pobyt i usługi w domu pomocy społecznej,

Sądzę zatem, że taki zapis może być w decyzji.
~nico

Napisano: 26 sty 2011, 11:49

Kierowałam naszą mieszkankę do DPS, która to zostawiła swój dom . Córka zajmuje się uiszczaniem opłat za ten dom. Nadmienię że córka nie dopłaca do pobytu z racji niskich dochodów/ gmina pokrywa róznicę/. Mam pytanie czy po śmierci tej mieszkanki może gmina żądać zwrotu z masy spadkowej tej Pani za jej pobyt.
~Maria

Napisano: 26 sty 2011, 23:50

tak
Kasia
~Kasia
VIP
Od: 29 mar 2007, 16:54
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny