Trudna sprawa - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 28 sty 2015, 12:24

Klient złożył wniosek o dodatek mieszkaniowy 30.12.2014r. Z dniem 31.12.2014r. utracił tytuł prawny do zajmowanego lokalu. Aktualnie toczy się sprawa o eksmisję z brakiem uprawnienia do lokalu socjalnego lub zamiennego.Klient z dniem 01.01.2015r. płaci odszkodowanie za brak tytułu prawnego, i dalej mieszka. Waszym zdaniem dodatek powinien otrzymać czy nie?. (Dodam, że na dzień złożenia wniosku spełniał wszystkie kryteria)
kiczorek

Napisano: 29 sty 2015, 8:49

dodatek jest przyznawany na 6 miesięcy i żadna zmiana w jego trwaniu go nie rusza .... chyba że delikwent wyprowadził się z lokalu lub z tego świata... wygasisz decyzje wtedy jak go eksmitują teraz płacz i płać ;)
małe ww
Podinspektor
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Napisano: 29 sty 2015, 10:57

Ja uważam, ze skoro utracił tytuł prawny do zajmowanego lokalu to dodatek mu nie przysługuje, ale mogę się przecież mylić. Na szkoleniu zawsze podkreślają, że jeżeli w trakcie pobierania dodatku klient utraci tytuł prawny do mieszkania to dodatek należy wygasić. Może jeszcze się ktoś wypowie?
kiczorek

Napisano: 29 sty 2015, 11:01

a to szkolenie prowadził Bajor ? .......... to wszystko jasne
małe ww
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 29 sty 2015, 11:39

Tak Pan Bajor, ale także Pani Grażyna Manjura- Niśkiewicz z SKO w Katowicach. Niestety w moim SKO mają inne zdanie, dlatego jestem ciekawa jakie jest Wasze zdanie.
kiczorek

Napisano: 29 sty 2015, 12:39

Zaskarżyłem dwie decyzje UM które podtrzymało SKO w Katowicach. Jedna w sprawie zasiłku rodzinnego, druga w sprawie dodatku mieszkaniowego. Obie sprawy przerżnęli. Tacy to w tym SKO fachowcy, a dodam, że nie jestem prawnikiem i nie korzystałem w tych sprawach z pomocy prawników. A interpretacje tejże Pani są na tym forum znane i niejednokrotnie były omawiane.
slawko
Stażysta
Od: 11 kwie 2014, 6:30
Zajmuję się:

Napisano: 29 sty 2015, 13:30

ale cię pociesze jak przyjdzie z nowym wnioskiem w czerwcu to z czystym sumieniem mu odmówisz przyznania dodatku z powodu braku tytułu i nie oczekiwania na lokal....
małe ww
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 29 sty 2015, 15:46

jak już jest sprawa w sądzie to możesz poczekać na wyrok i uprawomocnienie i jeżeli będzie z brakiem uprawnienia do lokalu socjalnego lub zamiennego to dajesz odmowę
zek1

Napisano: 29 sty 2015, 18:27

Odmowa to w przyszłości, zaś teraz jestem ZA dodatkiem.

Z prostych powodów. Mieszkać będze? Ano będzie. A płacić będzie? Jeśli będzie dodatek to (prawie) na 100%. Jeśli zaś przestanie płacić, to nie będzie i dodatku. Jeśli od razu nie będzie dodatku, to może nie chcieć płacić. Prosty rachunek, nieprawdaż?

Idźmy dalej. Wniosek w grudniu. Decyzja tez - można powiedzieć - w grudniu, w zasadzie obowiązkowa. Jeśli w styczniu przepada tytuł prawny, to nie można wygasić. Wbrew popularnym przekonaniom nie można, bo coś takiego jak „wygaszanie” po prostu nie istnieje. Można co najwyżej stwierdzić wygaśnięcie, ale wbrew powszechnym praktykom to nie jest takie proste, bo powołanie się na utratę tytułu prawnego nie wystarcza ! Popatrzcie w przepis, tam jest jeszcze kilka warunków do uzasadnienia :!: , o których powszechnie zapominamy. Albo proszę: niech kto pokaże takie uzasadnienie, by mnie przekonało :D
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 30 sty 2015, 15:02

"Wniosek w grudniu. Decyzja tez - można powiedzieć - w grudniu, w zasadzie obowiązkowa"
Dlaczego obowiązkowa?
Nowy19

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem