Tryb zniesienia Karty Nauczyciela

Wybrane tematy:
socjoterapia Opieka prawna nad małoletnią wychowanką w ciąży Zwolnienie dziecka z placówki opiekuńczo- wychowawczej urlopowanie wszystkich wychowanków z placówki... Alimenty ponowne umieszczenie w POW odpłatność za pobyt pensjonariusza w ZOL
~hey

Re: Tryb zniesienia Karty Nauczyciela

Post autor: ~hey »

Marcinie a jezeli nie uda sie podniesc im wynagrodzenia to nie sadzisz ze bedzie to niezgodne z KP??? Dyskryminacja sie klania. Jako szefuncio przeciez wiesz ze za taka sama prace nalezy sie taka sama placa - mowie o zasadniczej. Czy znowu bedzie podział na KP i \"KP z bylych KN\"??

\"Mam nadzieję, że uda się podnieść wynagrodzenia dla samorządowych.\"- juz innych nie bedzie, wszyscy beda samorzadowi.

~Marcin

Post autor: ~Marcin »

Z tą dyskryminacją to nie taka prosta sprawa jak się wydaje . Byłem już u kilku speców od prawa pracy i wież mi, że diabeł tkwi w szczegółach. Osobiście uważam, o czym wiedzą moi pracownicy, że nie może być sytuacji, że ktoś kto pracuje 6 lub 8 lat może mieć taką samą pensję jak ktoś kto pracuje 25 lub więcej lat. Na forum o zawiłościach naszego prawa pracy pisał nie będę, gdyż brakłoby miejsca. Pozdrawiam.
~hey

Post autor: ~hey »

Marcinie zawilosci kodeksu i naszego prawa znam i wiem ze podstawa podstawie rownac sie nie moze. Ale jezeli KN zostanie na niezmenionym poziomie to KP ( znajac ich wynagrodzenia w Twoim grajdolku ) bedzie bardzo pokrzywdzone. Wiem ze dowiadczenie, ze lata pracy itp,itd., ale od tego jest wysluga.
Hipotetycznie, nie wiem czy u Ciebie sa tacy. Jezeli ktos sie zatrudnil zaraz po zmianie i pracuje z KP a ma wyslugi rok lub pol tego co ten z KN to rowniez takie razace podstawy powinni miec?
Czy sprawiedliwe/zgodne z prawem bedzie ze KP ma 1700(strzelam) brutto a \"dawni KN\" 2800?? - zakres obowiązków ten sam.
~bella

Post autor: ~bella »

A czy sprawiedliwe będzie obniżenie KN wynagrodzenia na które pracowali przez wiele lat, tylko dlatego, że KP przez lata byli źle wynagradzani i rządzący się nimi nie przejmowali ? Każdy kij ma dwa końce.Dlaczego nie mówi się o krzywdzie KN, którzy zostali oszukani? W sytuacji, która ma nastąpić po 1 stycznia 2014 r, pracownicy z KP powinni mieć podniesione płace do poziomu KN,ale wygodniej jest zabrać jednym i udawać, ze teraz jest sprawiedliwie. bo każdy ma po równo.Ta obłuda jest obrzydliwa, a ten kraj dziadowski.
~olaboga rety

Post autor: ~olaboga rety »

jaka dyskryminacja...każdy pracownik sam sobie negocjuje z dyrektorem pensje w ramach widełek oczywiście i nikt nie ma prawa znać wysokości pensji innych pracowników, a za ich ujawnienie można wylecieć z pracy
każdy chciałby dużo zarabiać, ale najbardziej to się wymądrzają ci, którzy pracują 7,8 lat i myslą, że rozumy pozjadali
~Spartan

Post autor: ~Spartan »

dobry dyrektor powinien znać kadre wiedzieć kto się opie..... a kto pracuje wykazuje się itp od stycznia zasadnicza na tym samym poziomie a kto się wykazuje spora premia i nie ważne kto był wcześniej na kp kto na kn tak by było ok ale chyba myślę zbyt utopijnie
a mnie najbardziej denerwują ludzie z kp których jedynym celem jest narzekanie na kn a z kn szczególnie niektórzy dyplomowani którzy już nic nie muszą i nie chcą
~etatysta

Post autor: ~etatysta »

~olaboga rety: \"każdy pracownik sam sobie negocjuje z dyrektorem pensje w ramach widełek oczywiście i nikt nie ma prawa znać wysokości pensji innych pracowników, a za ich ujawnienie można wylecieć z pracy\"
Niestety żyjemy w kraju, gdzie dzięki wysokiemu bezrobociu mamy przymus ekonomiczny i \"negocjacje\" najczęściej kończą się na czasowej umowie za \"najniższą krajową\".
Co do ujawniania zarobków, to nie mam w umowie o prace (i nie sądzę, że ktoś na stanowisku np. wychowawcy ma taki zapis) zapisu o zakazie ujawniania swoich zarobków, więc nikt mnie za to nie może wyrzucić z pracy.
Czy jest sprawiedliwe, że dwie osoby na tym samym stanowisku będą zarabiały różnie - nie.
Czy sprawiedliwe by osoby z różnym stażem i umiejętnościami zarabiały tyle samo - nie.
Czy jest sprawiedliwe by osoby z różnym zaangażowaniem w prace zarabiały tyle samo - nie.
Ojej, chyba nie będzie sprawiedliwie .... ;)
~Ola

Post autor: ~Ola »

Kp i Kn w jednej placówce..to nie było sprawiedliwe.
~etatysta

Post autor: ~etatysta »

A sprawiedliwe było, że zaczęto zatrudniać w placówkach na kp? Przecież najsprawiedliwiej było wtedy gdy wszyscy pracowali na kn. I komu to przeszkadzało? ;)
~spokojny

Post autor: ~spokojny »

jestem spokojny premier obiecał ze nauczyciele bedą mieli dobrze
ODPOWIEDZ