Tryb zniesienia Karty Nauczyciela
Re: Tryb zniesienia Karty Nauczyciela
ale czy MUSI dyrektor poinformować znp o zwolnieniu z pracy iksińskiego? przecież wtedy iksiński pójdzie na zwolnienie lekarskie i każdy kto należy do znp!!!!
zgadza się, ale co szkodzi komuś tu odpowiedzieć?
może jednak nie wszyscy znają
czy to źle przyznać się,że czegoś się nie wie?
może jednak nie wszyscy znają
czy to źle przyznać się,że czegoś się nie wie?
ze związkami to jest tak, jeżeli nie informują Cię na piśmie o swojej strukturze, z czytelną informacją kto i w jaki sposób ich reprezentuje to nic nie musisz. jeżeli masz związki które rzetelnie działają to z całą pewnością masz stały kontakt z przewodniczącym i należało by informować go i prosić o opinie gdy jesteś zmuszona komuś wypowiedzieć umowę.
Jeżeli obawiasz się że ktoś ucieknie na zwolnienie to się nie przejmuj niech ucieka w to miejsce zatrudniasz kogoś na zastępstwo, po 30 dniach płaci ZUS a z tego co wiem zaczęli mocno kontrolować zwolnienia także to już tej osoby problem.
Jeżeli obawiasz się że ktoś ucieknie na zwolnienie to się nie przejmuj niech ucieka w to miejsce zatrudniasz kogoś na zastępstwo, po 30 dniach płaci ZUS a z tego co wiem zaczęli mocno kontrolować zwolnienia także to już tej osoby problem.
Zgadzam się z Damianem. Co do kontroli ZUS potwierdzam. Jedna osoba po operacji kręgosłupa była wzywana trzy razy na kontrolę. Tylko współczuć. Niemniej coraz częstsze są przypadki wyłapywania lewych zwolnień. Może ma to coś wspólnego z kwartalnymi premiami dla pracowników ZUS.
Rysiu jaki akt prawny i w którym miejscu mówi o zmniejszaniu (choćby niedużo jak u Reginy) zasadniczej? Może znasz jakiś? Ja znam ustawę o pieczy ale tam nie ma nic o zmniejszaniu pensji.
pracodawca może zmniejszyć pensje tłumacząc trudną sytuacją placówki- wtedy załóżmy zwolni więcej osób a wychowawca będzie miał 40 godzin z dzieciakami. wtedy musi być wypowiedzenie zmieniające- według mnie!rzeczywiście w ustawie tego nie ma.
ale skoro do 31.12.13r. obowiązuje kn to zatrudnieni na podstawie mianowania mają 6 miesięczną odprawę i mają prawo poprosić już po wypowiedzeniu o przeniesienie w stan nieczynny.Nic tu nie jest proste!pracownicy niecierpliwią się, a dyrektorzy nie wiedzą co robić. A na dodatek wszyscy z kn są w związku znp i trzeba prosić znp o opinię nt zwolnionego pracownika...i jak tu się w tym wszystkim odnaleźć?
ale skoro do 31.12.13r. obowiązuje kn to zatrudnieni na podstawie mianowania mają 6 miesięczną odprawę i mają prawo poprosić już po wypowiedzeniu o przeniesienie w stan nieczynny.Nic tu nie jest proste!pracownicy niecierpliwią się, a dyrektorzy nie wiedzą co robić. A na dodatek wszyscy z kn są w związku znp i trzeba prosić znp o opinię nt zwolnionego pracownika...i jak tu się w tym wszystkim odnaleźć?
chodziło mi o to, że jak zostawi pensje na tym samym poziomie to zwolni więcej ludzi, a wychowawcom u nas 34 podwyższy godziny bezpośredniej pracy z dzieckiem do 40
Nie ma takiej opcji. ustawa wyrażnie mówi o dalszym zatrudnieniu KN. jedynie co można odebrac to dodatki za trudne ewent wiejski i mieszkaniowy jeśli ktoś ma. To wszystko.Plus oczywiście 40 h i 26 dni urlopu. NIE MOŻNA zmniejszyć zasadniczej pensji a już na kpinę zakrawa, że ktoś może ruszyć zasadniczą poprze informację o zmianie warunków! Będą mieli prawnicy łatwy zarobek.
to podaj przepis prawny, że nie można- od stycznia wszystko można- tak niektórzy twierdzą- ja się z tym nie zgadzam!ale co można zrobić?
co do prawników to może by wyjaśnili o co chodzi- a tak co opinia mundrego prawnika to inna
co do prawników to może by wyjaśnili o co chodzi- a tak co opinia mundrego prawnika to inna
Oprócz Tryb zniesienia Karty Nauczyciela - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze przeczytaj również:
Zaproszenie
prowadzenie warsztatów w placówce
Centrum Obsługi Placówek
zarobki wychowawcy wg.nowej ustawy
koordynator wychowawca
zróbmy coś ,bo bedzie jeszcze gorzej
zarobki prowadzących rodzinne domy dziecka
DIAGNOZA
przeniesienie dziecka do placówki innego typu
znowu podwyżki!
Renta wychowanka
podpowiedzcie:)