Tryb zniesienia Karty Nauczyciela

Wybrane tematy:
socjoterapia Opieka prawna nad małoletnią wychowanką w ciąży Zwolnienie dziecka z placówki opiekuńczo- wychowawczej urlopowanie wszystkich wychowanków z placówki... Alimenty ponowne umieszczenie w POW odpłatność za pobyt pensjonariusza w ZOL
~Regina

Re: Tryb zniesienia Karty Nauczyciela

Post autor: ~Regina »

ale czy MUSI dyrektor poinformować znp o zwolnieniu z pracy iksińskiego? przecież wtedy iksiński pójdzie na zwolnienie lekarskie i każdy kto należy do znp!!!!
~Adam

Post autor: ~Adam »

Dyrektor powinien znać prawo pracy i tyle.
~oluś

Post autor: ~oluś »

zgadza się, ale co szkodzi komuś tu odpowiedzieć?
może jednak nie wszyscy znają
czy to źle przyznać się,że czegoś się nie wie?
~Damian

Post autor: ~Damian »

ze związkami to jest tak, jeżeli nie informują Cię na piśmie o swojej strukturze, z czytelną informacją kto i w jaki sposób ich reprezentuje to nic nie musisz. jeżeli masz związki które rzetelnie działają to z całą pewnością masz stały kontakt z przewodniczącym i należało by informować go i prosić o opinie gdy jesteś zmuszona komuś wypowiedzieć umowę.
Jeżeli obawiasz się że ktoś ucieknie na zwolnienie to się nie przejmuj niech ucieka w to miejsce zatrudniasz kogoś na zastępstwo, po 30 dniach płaci ZUS a z tego co wiem zaczęli mocno kontrolować zwolnienia także to już tej osoby problem.
~Marcin

Post autor: ~Marcin »

Zgadzam się z Damianem. Co do kontroli ZUS potwierdzam. Jedna osoba po operacji kręgosłupa była wzywana trzy razy na kontrolę. Tylko współczuć. Niemniej coraz częstsze są przypadki wyłapywania lewych zwolnień. Może ma to coś wspólnego z kwartalnymi premiami dla pracowników ZUS.
~kapek

Post autor: ~kapek »

Rysiu jaki akt prawny i w którym miejscu mówi o zmniejszaniu (choćby niedużo jak u Reginy) zasadniczej? Może znasz jakiś? Ja znam ustawę o pieczy ale tam nie ma nic o zmniejszaniu pensji.
~Olka

Post autor: ~Olka »

pracodawca może zmniejszyć pensje tłumacząc trudną sytuacją placówki- wtedy załóżmy zwolni więcej osób a wychowawca będzie miał 40 godzin z dzieciakami. wtedy musi być wypowiedzenie zmieniające- według mnie!rzeczywiście w ustawie tego nie ma.
ale skoro do 31.12.13r. obowiązuje kn to zatrudnieni na podstawie mianowania mają 6 miesięczną odprawę i mają prawo poprosić już po wypowiedzeniu o przeniesienie w stan nieczynny.Nic tu nie jest proste!pracownicy niecierpliwią się, a dyrektorzy nie wiedzą co robić. A na dodatek wszyscy z kn są w związku znp i trzeba prosić znp o opinię nt zwolnionego pracownika...i jak tu się w tym wszystkim odnaleźć?
~Olka

chodziło mi o to, że jak zostawi pensje na tym samym poziomie to zwolni więcej ludzi, a wychowawcom u nas 34 podwyższy godziny bezpośredniej pracy z dzieckiem do 40
~kapek

Post autor: ~kapek »

Nie ma takiej opcji. ustawa wyrażnie mówi o dalszym zatrudnieniu KN. jedynie co można odebrac to dodatki za trudne ewent wiejski i mieszkaniowy jeśli ktoś ma. To wszystko.Plus oczywiście 40 h i 26 dni urlopu. NIE MOŻNA zmniejszyć zasadniczej pensji a już na kpinę zakrawa, że ktoś może ruszyć zasadniczą poprze informację o zmianie warunków! Będą mieli prawnicy łatwy zarobek.
~Olka

to podaj przepis prawny, że nie można- od stycznia wszystko można- tak niektórzy twierdzą- ja się z tym nie zgadzam!ale co można zrobić?
co do prawników to może by wyjaśnili o co chodzi- a tak co opinia mundrego prawnika to inna
ODPOWIEDZ