Tryb zniesienia Karty Nauczyciela

Wybrane tematy:
socjoterapia Opieka prawna nad małoletnią wychowanką w ciąży Zwolnienie dziecka z placówki opiekuńczo- wychowawczej urlopowanie wszystkich wychowanków z placówki... Alimenty ponowne umieszczenie w POW odpłatność za pobyt pensjonariusza w ZOL
ODPOWIEDZ
~dziecko

Re: Tryb zniesienia Karty Nauczyciela

Post autor: ~dziecko »

czy moge sie udać do sądu ,jeżeli zabiora mi 700/800zł
~Roman

Post autor: ~Roman »

Z tego co obecnie posprawdzałem wygląda to tak: jeżeli zachowuje się zasadnicze wynagrodzenie to sprawa jest płynna.
~Roman

Post autor: ~Roman »

Z tego co obecnie posprawdzałem wygląda to tak: jeżeli zachowuje się zasadnicze wynagrodzenie to sprawa jest płynna.
Marcinie - płaca zasadnicza to jeden z elementów warunków płacy. Zmianie i to zasadniczej ulegają także warunki pracy - czas pracy, urlopy itd. Należy i o tym pamiętać.
~Marcin

Post autor: ~Marcin »

Roman te sprawy nikną na mocy ustawy. Obowiązuje 2 letni okres przejściowy. Każdy kto się z tym nie zgadza ma czas na znalezienie nowej pracy. Jeżeli zostaje w pracy w POW to na nowych zasadach. Zmienia się pragmatyka prawna.
~etatysta

Post autor: ~etatysta »

Marcinie, ale z czym się każdy nie zgadza? Nikt jeszcze nie dostał nowych warunków, więc jak może się nie zgadzać z czymś, o czym nie ma pojęcia nawet pracodawca? ;) Okres przejściowy to nie to samo co okres wypowiedzenia... W ogóle to w tej sprawie mam wrażenie, że \"chcieli, ale jak zwykle im nie wyszło\" ;)
Są przepisy KP, które jasno określają zasady zwalniania, przyjmowania i przejmowania pracowników (w tym przypadku jeśli nie jest to do 31.12.2013 uregulowane KN) . Umowa o pracę, jak każda umowa, wymaga akceptacji obu stron i każda ze stron może odstąpić od umowy (ze wszystkimi tego konsekwencjami). Nikt mi nie może nakazać pracy na nowych warunkach i zmieniać mi warunków zatrudnienia bez mojej wiedzy i zgody. Czasy niewolnictwa dawno już minęły. Nawet jeśli bank, kablówka czy operator telefonii zmienia umowę w trakcie jej trwania, to brak mojej akceptacji (nawet na lepsze) oznacza zerwanie umowy Z WINY ZMIENIAJĄCEGO. Przykre, że strona rządowa zamiast uczciwie potraktować sprawę, ciągle mataczy i nieudolnie szuka kruczków prawnych. Mam wrażenie, że ta nienawiść do nauczycieli została im jeszcze ze szkoły. ;)
~Marcin

Post autor: ~Marcin »

Etatysto zgadzam się, że okres [rzejściowy to nie to samo co okres wypowiedzienia. Prośba jest taka sprawdźcie w swoich oddziałach PIP jakie oni mają zadanie. Swoje wypowiedzi opieram na informacjach z mojego oddziału PIP i rozmów z prawnikami z departamentu pracy w MPiPS.
~etatysta

Post autor: ~etatysta »

Mam wrażenie, że ciągle piszemy o tym samym, więc podsumujmy to z czym się chyba obaj zgadzamy, więc PIP niewiele tu pomoże:

1) Za rok przestaje obowiązywać Karta Nauczyciela w placówkach podległych MPiPS (pragmatyka nie ma tu nic do rzeczy, bo skoro do 01.01.2014 obowiązują przepisy KN, to obowiązują ;).
2) Każdy kto zechce po tej dacie zostać w pracy to zostanie (nikomu dyrekcja nie może odmówić).
3) Osoby, które zostaną podpisują nową umowę na KP i nie dostaną żadnych odpraw i wyrównań.
4) Osoby, które same odejdą (nie zaakceptują nowych warunków) dostaną odprawy 3 lub 6 miesięczne (tutaj sytuacja nie jest jasna)
5) Nikt nie odejdzie na świadczenie kompensacyjne (bo jest tylko dla nauczycieli podległych pod MEN)

Różnimy się Marcinie w kwestii:
- wynagrodzenia na KP (Ty twierdzisz, że będą podwyżki, ja \"że się nie uda\" ;) Według mnie poziom wynagradzania wychowawcy będzie zbliżony do wynagrodzenia opiekunki w DPS, albo wychowawcy w OHP (wszak to ten sam resort i nie ma powodu by w placówkach \"pieczystych\" miało być lepiej ;).

Według mnie przejście pracowników z KN na KP otworzy też możliwość różnym \"niecnym\" praktykom np. pracownik, który dobrowolnie przejdzie na KP, nie ma gwarancji zatrudnienia (nie ma okresu ochronnego) i może w każdej chwili zostać zwolniony tym razem bez odprawy ;). Likwidacja placówki gdy nie będzie pracowników na KN, też będzie tańsza.
~RAZEM

Post autor: ~RAZEM »

Od pewnego czasu śledzę Waszą dyskusję na forum. Właściwie to nie wiem o co Wam chodzi? Czy chcecie wyjaśnić zaistniałą sytuację, czy też walczyć? W obecnym stanie prawnym wyjaśnienie uważam nie ma sensu ponieważ nie ma jasno określonych przepisów. Walka też nie polega na tym, że paru ludzi sobie pogada na forum. Myślę, że wspólne rozwiązanie problemu leży w interesie wychowawców z KN jak i KP. Pozdrawiam.
~dziecko

Post autor: ~dziecko »

oj RAZEM nie śpij...
~RAZEM

Post autor: ~RAZEM »

Nie śpię tylko zadumałem się.................
ODPOWIEDZ