Tryb zniesienia Karty Nauczyciela
Re: Tryb zniesienia Karty Nauczyciela
Dlaczego nie ma szacunku dla naszego zawodu? Dlaczego napuszcza się ludzi na siebie w myśl zasady dziel i rządź ? Dlaczego nie da godziwego wynagrodzenia dla wychowawców z KP ( praca zmianowa, w niedzielę i święta, praca z trudną młodzieżą itd.........}?Dlaczego lamie się Konstytucję RP wobec pracowników z KP?
Etatysto nie ma podstawy prawnej do odpraw. Prawo pracy i KN nie przewiduje tu żadnych furtek. Reszta ok. Co do możliwości podwyżek lub nie to sprawa każdego powiatu.
https://www.kadrydlaoswiaty.pl/odprawa-z ... 8/637/View
https://chetkowski.blog.polityka.pl/2012 ... uczycieli/
Myślę, że dalsza dyskusja w tym wątku nie ma sensu. Każdy z nas pozostanie na swoim i dopóki nie pojawi się jakieś oficjalne wyjaśnienie tego problemu nie ma sensu się kłócić. Mam nadzieję, że za rok napiszę ile dostałem

Etatysto podałeś przykłady niezasadne. Pierwszy dotyczy przejęcia szkoły przez stowarzyszenie z zastosowaniem przepisów ustawy o systemie oświaty drugi zmniejszania pensum. Nasza sytuacja jest zupełnie inna. Nie chcę krakać jaednak dziś niestety stawiam dobrego browara, że niczego niestety nie dostaniesz. Jeżeli dotychczas posłowie i związkowcy niczego nie zrobili to już niczego nie zmienią. Jak się mylę to stwaiam dobrą wódeczką, jak mam rację to nie piję. Pozdrawiam.
Przypuszczam, że nie pojawi się oficjalne wyjaśnienie tych kwestii ( typu rozporządzenie ministra). Obawiam się, że wszystko zostanie w rękach jednostek finansujących placówki. Czy doczekaliśmy się określenia pracy wychowawców z KP: praca z wychowankami i praca z dokumentacją? NIE. Samorządy ustalają to według swojego uznania.W przypadku gdyby ustawodawca chciał to rozwiązać dodałby w ustawie artykuł mówiący o ustaleniu warunków przejścia wychowawców KN pod Kodeks Pracy w drodze odrębnego rozporządzenia ministra. Pozdrawiam.
Mam takie przemyślenia, przeplatające się z wątpliwościami:
1. Dzień 31.XII.2013 jest ostatnim dniem pracy na KN. Jeżeli następnego dnia proponują mi inne warunki pracy to ja mam prawo nie chcieć tego i pracodawca powinien mi wypłacić odprawę bo to własnie pracodawca zmienił warunki pracy. A ponieważ umowa wygasałaby z dniem 31.XII.2013 to wówczas jeszcze pracuję na KN, a więc odprawa powinna być na zasadach obowiązujących w KN. Mylę się?
2. Warunki pracy to nie tylko pensja zasadnicza, to również warunki związane z otrzymaniem urlopu czy różne inne dodatki. Mylę się?
1. Dzień 31.XII.2013 jest ostatnim dniem pracy na KN. Jeżeli następnego dnia proponują mi inne warunki pracy to ja mam prawo nie chcieć tego i pracodawca powinien mi wypłacić odprawę bo to własnie pracodawca zmienił warunki pracy. A ponieważ umowa wygasałaby z dniem 31.XII.2013 to wówczas jeszcze pracuję na KN, a więc odprawa powinna być na zasadach obowiązujących w KN. Mylę się?
2. Warunki pracy to nie tylko pensja zasadnicza, to również warunki związane z otrzymaniem urlopu czy różne inne dodatki. Mylę się?
Pierwszy przykład pokazuje sposób przejęcia pracownika spod KN na KP. Identycznie jak w przypadku naszej sytuacji.
Drugi przykład, to moim zdaniem prawdziwa motywacja do dezinformacji jaką uprawiają samorządy i ich pracownicy (w tym dyrektorzy placówek) oraz ministerstwo. Wiele samorządów obawia się odpraw i będą robić wszystko by zniechęcić pracowników (nawet uciekając się do bezczelnych kłamstw). Dla przeciętnego samorządu konieczność wypłacenia odpraw dla nauczycieli ze szkół jest już poważnym problemem i powodem cofnięcia decyzji o zwolnieniach
Gdyby samorządy miały pieniądze na odprawy, już dawno nie było by KN w placówkach op-wych.
https://nowytydzien.pl/index.php?option= ... &Itemid=27
Marcinie powołujesz się na \"zmianę pragmatyki\" i pismo z ministerstwa. Proszę zacytuj zapis, który wskazywałby podstawę do odmowy odprawy pracownikowi, który nie podjął pracy na nowych warunkach.
Drugi przykład, to moim zdaniem prawdziwa motywacja do dezinformacji jaką uprawiają samorządy i ich pracownicy (w tym dyrektorzy placówek) oraz ministerstwo. Wiele samorządów obawia się odpraw i będą robić wszystko by zniechęcić pracowników (nawet uciekając się do bezczelnych kłamstw). Dla przeciętnego samorządu konieczność wypłacenia odpraw dla nauczycieli ze szkół jest już poważnym problemem i powodem cofnięcia decyzji o zwolnieniach

https://nowytydzien.pl/index.php?option= ... &Itemid=27
Marcinie powołujesz się na \"zmianę pragmatyki\" i pismo z ministerstwa. Proszę zacytuj zapis, który wskazywałby podstawę do odmowy odprawy pracownikowi, który nie podjął pracy na nowych warunkach.
po tych wszystkich wpisach myślę ze powinny być odprawy , a dlaczego? ponieważ jak się nie zdecyduje pracować na gorszych warunkach z nie mojej winy, to powinna być rekompensata w postaci odprawy kilku miesięcznej pensji. a propos zwolnień - przyjdzie taki czas ze rzad złapie się za głowę bo dzieci które będą teraz wychodziły z przedszkoli do szkoły podstawowej nie będą miały gdzie iść , ponieważ nie będzie szkol . Dzieci te, to pokolenie wyżu demograficznego z lat 78do 89. Ciekawe co Tusk wtedy zrobi- będzie kazał dzieciom na zmianę chodzić a nauczyciel będzie siedział od rana do nocy.
Pow i tak będą , bo muszą być, w tej biedzie jaka jest i będzie w naszym kraju musi być gdzieś miejsce dla dzieci którym grozi ubóstwo. no chyba ze rzad z czystym sumieniem będzie się przyglądał co nóż nowym tragediom. Gdzie są rodziny zastępcze których miało być więcej ( tych rodzin z prawdziwego zdarzenia)?, gdzie Ci asystenci w każdej gminie ?
Oprócz Tryb zniesienia Karty Nauczyciela - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze przeczytaj również:
Zaproszenie
prowadzenie warsztatów w placówce
Centrum Obsługi Placówek
zarobki wychowawcy wg.nowej ustawy
koordynator wychowawca
zróbmy coś ,bo bedzie jeszcze gorzej
zarobki prowadzących rodzinne domy dziecka
DIAGNOZA
przeniesienie dziecka do placówki innego typu
znowu podwyżki!
Renta wychowanka
podpowiedzcie:)