Typowo do Elmera....hm..... - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 4    [ Posty: 32 ]

Napisano: 12 sie 2014, 14:17

nie robi się uzysku z macierzyńskiego bo jest ciągłość zatrudnienia, to tak jakby dostawała wypłatę. uzysk będzie dopiero jak powróci do pracy po kolejnym wychowawczym wziętym na ostatnie dziecko (o ile go weźmie). a zasiłek macierzyński się uzyskuje tylko w przypadku, gdy jest to zasiłek przysługujący po utracie zatrudnienia. Ta pani nie utraciła zatrudnienia.
jank

Napisano: 12 sie 2014, 14:20

No każdy co innego pisze ewalu inaczej Ilona inaczej to w końcu uzysk czy nie :?: :?:
a I JESZCZE JEST JAKAŚ RÓŻNICA CZY PRZERWAŁA NA SWÓJ WNIOSEK, CZY SKOŃCZYŁ SIĘ WYCHOWAWCZY TO WPISUJE UZYSKANY DOCHÓD :?: :?:
Nowa....

Napisano: 12 sie 2014, 14:23

Nowa.... pisze:No każdy co innego pisze ewalu inaczej Ilona inaczej to w końcu uzysk czy nie :?: :?:
a I JESZCZE JEST JAKAŚ RÓŻNICA CZY PRZERWAŁA NA SWÓJ WNIOSEK, CZY SKOŃCZYŁ SIĘ WYCHOWAWCZY TO WPISUJE UZYSKANY DOCHÓD :?: :?:
tak zakończenie a przerwanie to różnica jest
przerwała bo miała przyznany do np grudnia a w lipcu poród go przerwał
zakończyła bo miała przyznany do 24 lipca i go wykorzystała do ostatniego dnia włącznie
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 12 sie 2014, 14:27

Ja zadaje kilka pytań a wy pojedynczo odpowiadacie, i każdy co innego dobra jest różnica.
Jesli przerwała wychowawczy to robie uzysk tak :?: jeśli był do 24 lipca albo do 23 lipca i np. 2 dni zwolnienia i poród 25 to nie uzyskuje bo skończył się z upływem czasu tak :?: :?: :?:
Nowa.,

Napisano: 12 sie 2014, 14:30

roznica w ustalaniu uzysku przy urlopie wychowawczym jest tylko wtedy kiedy urlop jest zakonczony (obojetnie czy sam sie skonczyl czy kobieta zakonczyla go wczesniej - na swoj wniosek)czy trwa nadal a tylko w jego trakcie kobieta rodzi kolejne dziecko i z tego tytulu otrzymuje zasilek macierzynski...w pierwszym przypadku jest uzyskanie dochodu a w drugim nie ma...w twoim przypadku nie chce sie wierzyc ze zlozylo sie akurat tak idealnie,ze kobieta miala udzielony urlop wychowawczy do 24.07 i udalo jej sie urodzic dziecko nastepnego dnia..raczej pewnie wychowawczy ma udzielony dluzej tylko urodzila dziecko w trakcie urlopu i uzyskala prawo do zasilku macierzynskiego (pewnie wziela 3 lata wychowawczego, wiec do 5.09.2014 przebywa na urlopie i uzysk dochodu bedzie miala dopiero po tej dacie, czyli po zakonczeniu wychowawczego - uzysk 6.09.2014,wiec dochod bedzie trzeba doliczyc za pazdziernik - co na obecny okres zasilkowy juz nie bedzie mialo znaczenia )
urlop wychowawczy nie konczy sie automatycznie z chwila urodzenia kolejnego dziecka - konczy sie w tym dniu, do ktorego zostal poczatkowo udzielony, jesli kobieta wczesniej nie zwrocila sie do pracodawcy o jego skrocenie i powrot do pracy - zeby na przyklad pojsc na zasilek chorobowy w czasie ciazy:)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 12 sie 2014, 14:36

1. Ja dalej tu nie rozumiem to dlaczego w zaświadczeniu napisali mi że urlop wychowawczy od 06.09.2011 r. do 24.07.2014 r. :?: :?: :?: urodzenie 25.07.2014 r. a macierzyńśki od 25 07-2014 r.
2. to teraz powinnam żądać jakie znowu zaświadczenie :?: :?: :?:
3. Czyli co jeśli skończy się wychowawczy to macierzyński jest uzyskiem czy tak :?:

"4.przebywa na urlopie i uzysk dochodu bedzie miala dopiero po tej dacie, czyli po zakonczeniu wychowawczego - uzysk 6.09.2014,wiec dochod bedzie trzeba doliczyc za pazdziernik - co na obecny okres zasilkowy juz nie bedzie mialo znaczenia )"
to w nowym okresie jakie będe musiała wziąć dochody :?: :?:
Nowa..,

Napisano: 12 sie 2014, 14:44

w nowym okresie dohcody tak samo, dalej bedzie miala uzysk z tyt. zakonczenia urlopu wychowawczego, jesli go zakonczyla...
w zaswiadczeniu tak napisali,bo pewnie sami nie wiedzieli co pisza:) choc moze taki zbieg okolicznosci byl,ze kobieta zawnioskowala o urlop wychowawczy do 24.07 tak zostal jej udzielony a potem zaszla w ciaze i akurat urodzila dziecko nastepnego dnia , czyli wtedy kiedy wlasciwie powinna wrocic do pracy:)
jak zakonczy sie wychowawczy to macierzynski jest uzyskiem, macierzynski i wszystko inne co by kobita dostala z tytulu tego zatrudnienia do ktorego powrocila po zakonczeniu urlopu wychowawczego - jak napisalam wczesniej - mogla bedac w ciazy zakonczyc go szybciej,zeby pojsc na zwolnienie lekarskie i brac chorobowe - to chorobowe tez byloby wtedy uzyskiem..no ale jesli zaklad napisal,ze do 24.07 byl urlop wychowawczy to zwolnienia chorobowego nie moglo byc...az tak gupi ten co to zaswiadczenie wypisywal nie mogl byc;-)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 12 sie 2014, 14:45

ja bym nie robiła uzysku, dochód za 2012 ma zero, a potem poszła na zasiłek macierzyński, który nie jest w katalogu dochodów uzyskanych. czyli dalej ma 0. taki myk, tak jej się śmigło. a i tak poszłabym do kierownika wspólnie ustalić czy mam rację.
jank

Napisano: 12 sie 2014, 14:48

Nowa..., pisze:Nie jest na urlopie wychowawczym pisałam JEST NA ZASIŁKU MACIERZYŃSKIM OD PRACODAWCY urlop miała na bliźniaki od 06.09.2011 r. do 24.07.2014 r. bezpłatny a urodziła 25.07.2014 r.
Można być na urlopie i mieć zas. macierzyński :?:

Jak mam to ustalić :?: Pracodawca wystawił takie zaświadczenie urlop wych. od 06.09.2011 r. do 24.07.2014 r. urlop macierzyński od 25.07.2014 r. do 23.07.2015 r. tylko to.
KAŻDY CO INNEGO NIE MA JEDNEJ USTAWY HMMM....
Po pierwsze, nie krzycz.
Po wtóre, można brać zasiłek macierzyński, będąc na urlopie wychowawczym. Urlop wychowawczy nie kończy się automatycznie z chwilą urodzenia dziecka. Co więcej, pracodawca nie może sam zdecydować o tym , czy osoba nadal korzysta z urlopu wychowawczego czy nie. W tym sensie pisałem rezygnacji na własny wniosek.
Po trzecie, piszesz o jakimś nieistniejącym pojęciu bezpłatnego urlopu wychowawczego. W kodeksie pracy mamy urlop wypoczynkowy, urlop macierzyński, wychowawczy i kompletnie od nich oderwany urlop bezpłatny. Dlatego do określenia, że miała urlop wychowawczy do 24.07, a 25.07.14 urodziła trzecie dziecko podchodzę z dystansem. Ustal jak jest w rzeczywistości, chyba że nie masz wątpliwości. Jak, napisz wprost pytanie do pracodawcy. W jakim okresie korzystała z urlopu wychowawczego, w jakim okresie jest uprawniona do zasiłku macierzyńskiego, ew. ile wyniósł dochód za miesiąc następujący po uzyskaniu dochodu.
Jeśli doszło do zakończenia urlopu wychowawczego (także jego przerwania) to mamy do czynienia z dochodem uzyskanym.
Po czwarte, ustawa jest jedna co nie oznacza, ze na niej świat się kończy. Jest powiązana z kodeksem pracy, przepisami zusowskimi, ubezpieczeniowymi etc. Więc ochłoń trochę i albo reaguj współmiernie, albo nie zadawaj pytań na forum, jeśli przeszkadzają Ci odpowiedzi.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 12 sie 2014, 14:51

Czyli w nowym okresie 2014/2015 znowu dochody za październik tak :?: no a teraz jeśli wniosek o ZR złożyła w lipcu zasiłek macierzyński ma od lipca to uzysk za sierpień czylli teraz jej przyznaje zasiłki rodzinne dopiero na początku września przynosi mi za sierpień i od września uchylam czy tak :?: :?: :?:

tEN ZAKŁAD PRACY MNIE WYŚMIJE CO JA MAM OD NICH ŻĄDAĆ NOWEGO ZAŚWIADCZENIA JEŚLI pANI PRZERWAŁĄ WYCHOWAWCZY TO UZYSK :?: :?: :?: :?:
Nowa...,

Strona 2 z 4    [ Posty: 32 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x