Pan (ojciec) złożył wniosek o dm i przedstawił mi akt notarialny w którym pisze ze: " syn ustanawia na rzecz ojca-dożywotnia, nieodpłatną służebność mieszkania, obejmującego należycie ogrzany i oświetlony cały lokal mieszkalny..." Moje pytanie czy ten Pan posiada tytuł prawny i czy może strać się o dodatek mieszkaniowy???
dożywocie to jest takim samym tytułem jak każdy inny ...... ale z tym trzeba uważać bowiem należy zbadać czy beneficjent ponosi koszty związane z utrzymaniem lokalu czy nie ..... i już widać że za ogrzewanie opłat nie ponosi a czy ponosi inne koszty do zarządcy to już trzeba ustalić bowiem zapis nieodpłatne tyczy się jedynie relacji beneficjent a właściciel
małe ww myli i miesza pojęcia „służebności” i „dożywocia”. Pierwsze regulują przepisy od art. 285 do 305 i parę dalszych Kc, zaś te drugie od 908 do 916 Kc (troszkę różne, nieprawdaż ). Każdy zainteresowany tematem powinien zajrzeć tam.
Wszelako zgadzam się, że należy zbadać czy beneficjent ponosi koszty i które.
kiedyś małe ww smażyło frytki tera zaś miesza pojęcia „służebności” i „dożywocia” ale jak zwał tak zwał ale to jak w chińskiej restauracji w tym przypadku to jeden pies a co do paragrafów oczywiście zgadza się są różne
Czyli dożywotnia nieodpłatna służebność mieszkania, obejmujacego nalezycie ogrzany i oswietlony cały lokal mieszklany----czy z takim tytułem prawnym moze Pan starac sie o dodatek mieszkaniowy????
Jak najbardziej MOŻE. Kwestia tylko czy coś uzyska.
Piszemy przecież wyraźnie że trzeba sprawdzić czy użytkownik—wnioskodawca ponosi jakieś wydatki i w jakim zakresie. W przykładzie powyżej jest podarowane ogrzewanie i oświetlenie, ale zostaje jeszcze m.in. woda, jej podgrzanie, ścieki, śmieci, koszty utrzymania samego domu oraz cena służebności.
Z przepisów Kc wynika, że służebność może być odpłatna, zaś zasady odpłatności strony mogą swobodnie umawiać.