tytuł prawny - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 05 sty 2017, 10:59

Pan (ojciec) złożył wniosek o dm i przedstawił mi akt notarialny w którym pisze ze: " syn ustanawia na rzecz ojca-dożywotnia, nieodpłatną służebność mieszkania, obejmującego należycie ogrzany i oświetlony cały lokal mieszkalny..." Moje pytanie czy ten Pan posiada tytuł prawny i czy może strać się o dodatek mieszkaniowy???
Ani

Napisano: 05 sty 2017, 11:53

dożywocie to jest takim samym tytułem jak każdy inny ...... ale z tym trzeba uważać bowiem należy zbadać czy beneficjent ponosi koszty związane z utrzymaniem lokalu czy nie ..... i już widać że za ogrzewanie opłat nie ponosi a czy ponosi inne koszty do zarządcy to już trzeba ustalić bowiem zapis nieodpłatne tyczy się jedynie relacji beneficjent a właściciel
małe ww
Podinspektor
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Napisano: 05 sty 2017, 17:37

małe ww myli i miesza pojęcia „służebności” i „dożywocia”. Pierwsze regulują przepisy od art. 285 do 305 i parę dalszych Kc, zaś te drugie od 908 do 916 Kc (troszkę różne, nieprawdaż ;) ). Każdy zainteresowany tematem powinien zajrzeć tam.
Wszelako zgadzam się, że należy zbadać czy beneficjent ponosi koszty i które.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 09 sty 2017, 15:23

kiedyś małe ww smażyło frytki tera zaś miesza pojęcia „służebności” i „dożywocia” ale jak zwał tak zwał ale to jak w chińskiej restauracji w tym przypadku to jeden pies a co do paragrafów oczywiście zgadza się są różne :lol:
małe ww
Podinspektor
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Napisano: 16 sty 2017, 12:35

Czyli dożywotnia nieodpłatna służebność mieszkania, obejmujacego nalezycie ogrzany i oswietlony cały lokal mieszklany----czy z takim tytułem prawnym moze Pan starac sie o dodatek mieszkaniowy????
Ani

Napisano: 16 sty 2017, 22:05

Jak najbardziej MOŻE. Kwestia tylko czy coś uzyska. :lol:
Piszemy przecież wyraźnie że trzeba sprawdzić czy użytkownik—wnioskodawca ponosi jakieś wydatki i w jakim zakresie. W przykładzie powyżej jest podarowane ogrzewanie i oświetlenie, ale zostaje jeszcze m.in. woda, jej podgrzanie, ścieki, śmieci, koszty utrzymania samego domu oraz cena służebności.
Z przepisów Kc wynika, że służebność może być odpłatna, zaś zasady odpłatności strony mogą swobodnie umawiać.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x