zwrot podatku - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 06 sty 2017, 18:50

Czy zwrot podatku jest dochodem w staraniach o dodatek mieszkaniowy?
Wenezuelka

Napisano: 08 sty 2017, 19:22

PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 08 sty 2017, 19:31

Wg naszej ustawy „za dochód uważa się wszelkie przychody po odliczeniu...”. Czy zwrot podatku jest lub może być przychodem? Generalnie brakuje refleksji w tym zakresie.
PCW
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 11 sty 2017, 17:54

Może ktoś jeszcze się wypowie? Bo u nas jest liczony.
Wenezuelka

Napisano: 11 sty 2017, 19:11

nie nie liczy się
małe ww
Podinspektor
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Napisano: 12 sty 2017, 9:18

U nas z kolei było to brane pod uwagę za poprzedniej Pani w dodatkach. Pan Bajor na szkoleniu też mówił i pisał w swoim opracowaniu, żeby to liczyć. Natomiast w praktyce wyglądało to tak, że mało kto się przyznawał do tego zwrotu (tak samo jak do nadpłaty w czynszu itd ;P).

Ja w sumie po przeczytaniu postów na ten temat mam mieszane uczucia. Ktoś napisał- zwrot podatku to nie jest przecież przychód, a w ustawie o dodatkach mieszkaniowych w definicji dochodu jest mowa o "wszelkich przychodach". Kwestia warta zastanowienia i burzy mózgów uważam :).
Klara27
Starszy referent
Od: 12 paź 2016, 13:25
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne

Napisano: 12 sty 2017, 19:44

Kochani! Oczy przecieram ze zdumienia...Jedni tak, drudzy tak. Jak to możliwe? My zawsze liczyliśmy, ale ostatnio petent zrobił mi wykład, że przeprowadził się z innego miasta, gdzie nie liczono tego, więc co ja wyprawiam...Maskara jakaś. "Wszelkie przychody" - ciekawa jestem, co prawnicy na to. O, mater...Może ktoś jeszcze się wypowie?
Wenezuelka

Napisano: 12 sty 2017, 19:55

Nasz radca tłumaczył, że zwrot podatku nie jest przychodem. Przychód to kasa, od której trzeba zapłacić podatek. Więc jeśli w ustawie jest napisane "wszelkie przychody", to tylko liczymy przychody.
Pomorzanka

Napisano: 13 sty 2017, 11:24

Ale świadczenia rodzinne też są nieopodatkowane, a je liczymy. I wiele innych świadczeń też. A nawet pracę dorywczą i nieopodatkowaną pomoc finansową.
Co do zwrotu podatku z US - przykre, że kwestia ta przez lata nie została rozwiązana, czego dowodem jest to, że jedni robią tak, a drudzy przeciwnie, choć łączy ich to, że obie grupy chcą to robić dobrze. ;) Bajor chce liczyć, inni nie chcą... co to ma być?!
Ustawa nie odnosi się jasno do kwestii ważnych i pojawiających się stale w dodatkach (zwrot z US/spółdzielni mieszkaniowych, dodatek pielęgnacyjny etc.), za to odnosi się do jakichś abstrakcji typu działacze opozycji antykomunistycznej. To jest, proszę Państwa, farsa.
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 14 sty 2017, 9:32

Do tych niejasności przepisów ja dorzucam kolejną: ilość osób do naliczenia opłat za śmieci (pomysł z sąsiedniego wątku).

W zakresie zwrotu podatku sprawa niekoniecznie jest taka trudna. Niezależnie czy od tego płaci się podatek czy nie, to po pierwsze logicznie zwrot (zawsze po opodatkowaniu) nie jest przychodem (który z natury służy do opodatkowania). Co do tego, ze nie jest przychodem raczej nie powinno być wątpliwości, więc w czym problem? Jeśli są wątpliwości, to należy poszukać bardziej kompetentnych rozważań na temat przychodu w ogóle, co nim jest a co nie. Na pewno nie można zakładać i argumentować, że każda kwota jest przychodem i na tym opierać rozstrzygnięć.
PCW
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x