tytuł prawny do lokalu - Dodatki mieszkaniowe

Strona 2 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 31 mar 2025, 14:36

i nie koniec sprawy, juz rozmawiałam z radcą prawnym i nie do końca że dodatek mieszkaniowy nie bedzie sie nalezał, są różne wyroki
Mikolaze
Referent
Od: 05 lis 2021, 20:42
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe

Napisano: 01 kwie 2025, 7:54

i nie koniec sprawy, juz rozmawiałam z radcą prawnym i nie do końca że dodatek mieszkaniowy nie bedzie sie nalezał, są różne wyroki
jak już coś będziesz wiedział więcej to podziel się ;)
znając precyzję przepisów trudno się dziwić :)
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 04 kwie 2025, 10:52

Krwawa pisze:
29 wrz 2020, 14:01
Wyszło, że mają łącznie pięć trzecich mieszkania. :P
A tak poważnie - umowa między współwłaścicielami byłaby mile widziana, ale nie zawsze jest to łatwe do wykonania, więc pewnie wystarczy samo oświadczenie wnioskodawcy, że zamieszkuje tam tylko on z rodziną i że ponosi 100% wszelkich kosztów za hacjendę.
jeśli bez umowy na współwłaścicieli to nie stosuje się art. 5 ust 4b ?
Jeżeli wnioskodawca posiada tytuł prawny do części zajmowanego lokalu mieszkalnego, wydatki na mieszkanie ustala się w proporcji odpowiadającej wielkości tej części
monelia100
Stażysta
Od: 18 kwie 2017, 16:46
Zajmuję się: SR

Napisano: 04 kwie 2025, 13:42

jeśli bez umowy na współwłaścicieli to nie stosuje się art. 5 ust 4b ?
Art. 206 KC [Współposiadanie] Każdy ze współwłaścicieli jest uprawniony do współposiadania rzeczy wspólnej oraz do korzystania z niej w takim zakresie, jaki daje się pogodzić ze współposiadaniem i korzystaniem z rzeczy przez pozostałych współwłaścicieli.

jeżeli wnioskodawca zamieszkuje w całym lokalu za zgodą pozostałych i ponosi całość wydatków to w takim wypadku w mojej opinii nie powinno się stosować ww art.
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Strona 2 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x