ubezpieczenie 90 dni a działalność gospodarcza

Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW
ODPOWIEDZ
Aga645
Praktykant
Zajmuję się: PS
Kontakt:

ubezpieczenie 90 dni a działalność gospodarcza

Post autor: Aga645 »

Hej... szpital wystąpił z wnioskiem o potwierdzenie prawa do świadczeń opieki zdrowotnej klientowi przejętemu do placówki w trybie nagłym w dniu 24.11.2024. W maju br. wystąpili z wnioskiem o potwierdzenie prawa do ubezpieczenia. Klient unika z nami wszelkiego kontaktu, 3 razy wizyta w środowisku, pismo z prośbą o kontakt w celu ustalenia terminu wywiadu ... i nic. Wysłano pisma do: ZUS, KRUS, PUP, US, Mazowiecki oddział NFZ- brak w ewidencji, nie figuruje, itp.... Z CEIDG wynika, że klient posiadał działalność gospodarczą od.01.06.2003 do 15.05.2025 (zlikwidował jak zaczęliśmy go "nękać") ... i pewnie nie odprowadzał składki zdrowotnej (tak można?). Na podstawie art.66 ust 1 obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnemu podlegają osoby które są min.: osobami prowadzącymi działalność pozarolniczą, czyli miał obowiązek składkę odprowadzać... I co teraz?.... bo wg mnie odmowa ale czy tylko na art.66 ust.1? na podstawie czego wg Was?
lilkaops
Praktykant
Zajmuję się: pomoc społeczna, DPS, NK
Kontakt:

Re: ubezpieczenie 90 dni a działalność gospodarcza

Post autor: lilkaops »

Ja bym jeszcze się powołała na art. 11 naszej ustawy, na wszelki wypadek, bo nie ma tu żadnej współpracy
Awatar użytkownika
Ten z Łopieki
VIP
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury
Kontakt:

Post autor: Ten z Łopieki »

lilkaops pisze: Ja bym jeszcze się powołała na art. 11 naszej ustawy, na wszelki wypadek, bo nie ma tu żadnej współpracy
Brak współpracy nie ma tu nic do rzeczy - to nie jest świadczenie z pomocy społecznej.
Aga645 pisze: Na podstawie art.66 ust 1 obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnemu podlegają osoby które są min.: osobami prowadzącymi działalność pozarolniczą, czyli miał obowiązek składkę odprowadzać... I co teraz?.... bo wg mnie odmowa ale czy tylko na art.66 ust.1? na podstawie czego wg Was?
Może miał zawieszoną działalność?
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Aga645
Praktykant
Zajmuję się: PS
Kontakt:

Post autor: Aga645 »

...sprawdzaliśmy... nie była zawieszona
lilkaops
Praktykant
Zajmuję się: pomoc społeczna, DPS, NK
Kontakt:

Post autor: lilkaops »

Brak współpracy nie ma tu nic do rzeczy - to nie jest świadczenie z pomocy społecznej.
To co robić jak ktoś nie chce współpracować? Niektóre dane możemy uzyskać sami, ale innych nie. Mieliśmy już 2 sytuacje, że szpital wysyłał do nas wniosek, a ludzie nawet tutaj nie mieszkali, tylko byli zameldowani
ODPOWIEDZ