Ubezpieczenie zdrowotne 90dni a posiadanie gospodarstwa roln
Ubezpieczenie zdrowotne 90dni a posiadanie gospodarstwa roln
Mam problem czy wydać decyzję odmowną czy przyznać składki zdrowotne dla osoby posiadającej gospodarstwo rolne o powierzchni powyżej 2ha, które wydzierżawił na umowę bez notariusza, klient jest sam i nie przekracza kryterium, ponadto nie zgłosił się do KRUS gdzie ma obowiązek i może nadal to zrobić wtedy zostanie wstecznie ubezpieczony, a od 15.10 jest w szpitalu i zwrócił się z wnioskiem o składki do Ośrodka. Kryterium nie przekroczyl, ale jest właścicielem gospodarstwa rolnego. Proszę o pomoc jaką decyzję wydać.
Re: Ubezpieczenie zdrowotne 90dni a posiadanie gospodarstwa
Dzierżawa nie ma znaczenia.. nadal jest właścicielem gospodarstwa rolnego, a więc ma obowiązek opłacać KRUS.
Nawet jeżeli ma zaległości w KRUS to nie ma znaczenia nadal podlega ubezpieczeniu i KRUS w każdej chwili wydaje takie zaświadczenie do celów zdrowotnych.
Zaległości maja znaczenie przy rentach.zadzwoń sobie do KRUS tam uzyskasz odpowiedz
Zaległości maja znaczenie przy rentach.zadzwoń sobie do KRUS tam uzyskasz odpowiedz
Dzwoniłam do KRUS i powiedziano mi że ta osoba nie widnieje u nich w ewidecji w ogóle pewnie się nie zgłosiła,powiedziano mi też że osoba posiadająca gospodarstwo rolne ma obowiązek zgłosić się do KRUS i zostanie ubezpieczona wstecz więc możliwość ma ubezpieczenia się bez problemu a ośrodek przecież ubezpiecza po wyczerpaniu wszystkich możliwości. Czy jeśli decyzja OPS będzie odmowna to na podstawie tego że ma ta osoba obowiązek zgłosić się do KRUS i to podać w uzasadnieniu?
Oprócz Ubezpieczenie zdrowotne 90dni a posiadanie gospodarstwa roln - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
POPŻ
zaświadczenie
zgoda na przetwarzanie danych osobowych
Wolne miejsce
rozliczenie z DPS
kiedy liczyny ziemię do dochodu
stopień niepełnosprawności
zgon- zasiłek stały a składka zdrowotna
kursy,szkolenia
Strajk w Wierzbicy, macie jakieś informacje?
zasiłek stały a celowy z programu
ubezpieczenie 90dni
Ile razy w roku przysługuje specjalny zasiłek celowy?
usługi specjalistyczne
Porada o co można się ubiegać
Zasiłek na odzież do relalizacji w sklepie