Ubezpieczenie zdrowotne 90dni a posiadanie gospodarstwa roln

Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW
ODPOWIEDZ
Ania8422

Ubezpieczenie zdrowotne 90dni a posiadanie gospodarstwa roln

Post autor: Ania8422 »

Mam problem czy wydać decyzję odmowną czy przyznać składki zdrowotne dla osoby posiadającej gospodarstwo rolne o powierzchni powyżej 2ha, które wydzierżawił na umowę bez notariusza, klient jest sam i nie przekracza kryterium, ponadto nie zgłosił się do KRUS gdzie ma obowiązek i może nadal to zrobić wtedy zostanie wstecznie ubezpieczony, a od 15.10 jest w szpitalu i zwrócił się z wnioskiem o składki do Ośrodka. Kryterium nie przekroczyl, ale jest właścicielem gospodarstwa rolnego. Proszę o pomoc jaką decyzję wydać.
~~marlena

Re: Ubezpieczenie zdrowotne 90dni a posiadanie gospodarstwa

Post autor: ~~marlena »

Dzierżawa nie ma znaczenia.. nadal jest właścicielem gospodarstwa rolnego, a więc ma obowiązek opłacać KRUS.
Iga2

Post autor: Iga2 »

Nawet jeżeli ma zaległości w KRUS to nie ma znaczenia nadal podlega ubezpieczeniu i KRUS w każdej chwili wydaje takie zaświadczenie do celów zdrowotnych.
Zaległości maja znaczenie przy rentach.zadzwoń sobie do KRUS tam uzyskasz odpowiedz
Ania8422

Post autor: Ania8422 »

Dzwoniłam do KRUS i powiedziano mi że ta osoba nie widnieje u nich w ewidecji w ogóle pewnie się nie zgłosiła,powiedziano mi też że osoba posiadająca gospodarstwo rolne ma obowiązek zgłosić się do KRUS i zostanie ubezpieczona wstecz więc możliwość ma ubezpieczenia się bez problemu a ośrodek przecież ubezpiecza po wyczerpaniu wszystkich możliwości. Czy jeśli decyzja OPS będzie odmowna to na podstawie tego że ma ta osoba obowiązek zgłosić się do KRUS i to podać w uzasadnieniu?
ODPOWIEDZ