ulga prorodzinna - Świadczenia rodzinne

Strona 8 z 9    [ Posty: 86 ]

Napisano: 15 wrz 2015, 14:18

no roznica jest, bo jedna ulga to zwrot podatku - czyli naszych pieniedzy, ktore zarobilismy w poprzednim roku (a te zarobki byly opodatkowane) i zwrot tej ulgi podwyzsza nasz dochod bo jest mniej podatku naleznego (albo wcale go nie ma), a druga ulga to prezent panstwa z publicznych pieniedzy, ktory nie jest dochodem podlegajacym opodatkowaniu i ktorego sobie nie wypracowalismy w poprzednim roku tylko przy okazji rozliczania z dochodow za poprzedni rok zawnioskowalismy o te ulge (ponad zaplacony podatek), ktora panstwo daje na dzieci;-)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 15 wrz 2015, 14:23

to jak dostaje zaswiadczenie z US za 2014 i jest napisane ze to na podstawie PIT/UZ to jaka to ulga i czy ja licze do dochodu czy nie??
munia22

Napisano: 15 wrz 2015, 14:34

munia22 pisze:to jak dostaje zaswiadczenie z US za 2014 i jest napisane ze to na podstawie PIT/UZ to jaka to ulga i czy ja licze do dochodu czy nie??
Nic nie zrozumiałem. Możliwe rozwiązania są dwa.
1. Dostajesz z US dwa kwity, jeden z zaświadczeniem, drugi z kwotą pit UZ. W takiej sytuacji kwoty z pit UZ nie uwzględniasz. Przyda Ci za rok do przypomnienia stronie ile ma wpisać w dochodzie niepodlegającym opodatkowaniu.
2. Dostajesz z US na pozór prawidłowe zaświadczenie z dopiskiem że w pozycji 1. (dochód) uwzględniono także kwotę wykazaną w PIT UZ. Takie zaświadczenie jest wadliwe i należy domagać się prawidłowego, w którym kwoty z PIT UZ nie będzie.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 15 wrz 2015, 14:37

Najlepiej niech mądre głowy napiszą dokładnie w którym art., jakiego rozporządzenia jest napisane że ten dochód z PIt/UZ jest dochodem niepodl. opodatkowaniu bo osobiście to ja już się pogubiłam.tyle tych zmian że zwariować można więc skoro pracujecie już tyle lat to podzielcie się swą wiedzę a nie dziwujecie się przez 8 str że ktoś kto może pracuje dopiero od paru miesięcy i to jego pierwszy okres zasiłkowy nie ogarnia tego wszystkiego :shock: zapomniał wół jak cielęciem był
Gość

Napisano: 15 wrz 2015, 14:38

dostaje dwa , oba za 2014 r i oba na tych samych zasadach rozliczania tj,. art 27 art 30b, 30c i 30e
munia22

Napisano: 15 wrz 2015, 14:39

Gość pisze:Najlepiej niech mądre głowy napiszą dokładnie w którym art., jakiego rozporządzenia jest napisane że ten dochód z PIt/UZ jest dochodem niepodl. opodatkowaniu bo osobiście to ja już się pogubiłam.tyle tych zmian że zwariować można więc skoro pracujecie już tyle lat to podzielcie się swą wiedzę a nie dziwujecie się przez 8 str że ktoś kto może pracuje dopiero od paru miesięcy i to jego pierwszy okres zasiłkowy nie ogarnia tego wszystkiego :shock: zapomniał wół jak cielęciem był
Przeczytaj cały wątek, właściwy przepis ustawy o podatku dochodowym już cytowałem. Koło 4-5 strony.
Jest też oczywiście art. 3 pkt. 1 lit. c) tiret któreś tam
– kwoty otrzymane na podstawie art. 27f ust. 8–10 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych;
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2015, 14:44 przez kronos79, łącznie zmieniany 3 razy.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 15 wrz 2015, 14:41

munia22 pisze:dostaje dwa , oba za 2014 r i oba na tych samych zasadach rozliczania tj,. art 27 art 30b, 30c i 30e
Skoro dostajesz dwa różne zaświadczenia dotyczące tego samego, to aż chce się poprosić właściwy US o wskazanie, które jest zgodne z rozporządzeniem.
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 15 wrz 2015, 14:42

Gość pisze:Najlepiej niech mądre głowy napiszą dokładnie w którym art., jakiego rozporządzenia jest napisane że ten
Dodali tiret do ustawy tam gdzie wymienione są dochody nieopodatkowane - tiret to ten taki myślnik. Czyli art. 3 pkt 1 lit c tiret któreśtam.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 15 wrz 2015, 14:44

kronos79 pisze:
munia22 pisze:dostaje dwa , oba za 2014 r i oba na tych samych zasadach rozliczania tj,. art 27 art 30b, 30c i 30e
Skoro dostajesz dwa różne zaświadczenia dotyczące tego samego, to aż chce się poprosić właściwy US o wskazanie, które jest zgodne z rozporządzeniem.
no oba sa dobre bo oba sa rozliczalne na podstawie przepisu z rozporzadzenia , przeciez ja w US nie pracuje i nie wiem co na podstawie czego rozliczają,
munia22

Napisano: 15 wrz 2015, 14:46

munia22 pisze:
kronos79 pisze:
no oba sa dobre bo oba sa rozliczalne na podstawie przepisu z rozporzadzenia , przeciez ja w US nie pracuje i nie wiem co na podstawie czego rozliczają,
Jak oba mogą być dobre skoro są różne? Osoba ma albo dochód A, albo dochód B. Nie może mieć jednego i drugiego jednocześnie.
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 8 z 9    [ Posty: 86 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x