umorzenie świadczeń nienależnie pobranych - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 5    [ Posty: 50 ]

Napisano: 28 gru 2009, 12:46

ma jakiej podstawie wysyłacie pracownika socjalnego na wywiad?? Jest na to jakiś artykuł???
~magda

Napisano: 03 sty 2010, 21:26

na podstawie wniosku o udostępnienie danych ze zbioru danych osobowych
~oll

Napisano: 04 sty 2010, 18:57

ag- Na podst. art. 30 ust. 1 ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych osoba, która pobrała nienależnie świadczenia, jest obowiązana do ich zwrotu. Nienależnie pobrane świadczenia podlegają egzekucji w trybie przepisów o postępowaniu egzekucyjnym w administracji.
Kwoty nienależnie pobranych świadczeń rodzinnych podlegają zwrotowi łącznie z ustawowymi odsetkami na rachunek bankowy wskazany przez organ właściwy. Odsetki są naliczane od pierwszego dnia miesiąca następującego po dniu wypłaty świadczeń rodzinnych do dnia spłaty.
!!! odsteki nalicza się od pierwszego dnia miesiąca następującego po miesiącu w którym nastąpiła wypłata tych nienaleznie pobranych świadczeń!!! CZYTAJCIE USTAWĘ!
Czyli jak ma nienależne za maj, wypłatę dostała w czerwcu to od kiedy naliczamy odsetki???? TAK!!! Od LIPCA!!!!
A co do odmowy umorzenia ja piszę że organ nie znalazła szczegołnie uzasadnionych okoliczności dotyczących sytuacji rodziny. Zasadniczo umarzam TYLKO przy zgonie dziecka. Nie po to są pouczenia we wnioskach żeby brali kase na prawo i lewo a po tym \"ja nie wiedziałam co podpisuje, ta pani mi kazała, ja nie wiedziałam że mi nie przysługuje\". Wiecie co? To są piniądze budżetu państwa, te których brakuje na drogi, szkoły, szpitale.... tak, te pieniądze. nie brakuje wam ich?
pozdrawiam i życzę rozsądku w szastaniu NASZYMI pieniędzmi.
~bój się Boga!

Napisano: 16 sty 2010, 10:13

Mam trochę inną sytuację. Kobieta podjęła pracę od października 2007. Pierwsze pieniądze dostała dopiero na koniec grudnia 2007, nie zgłaszał uzysku, bi co miał zgłosić? De facto nie maił ani kasy, ani zakład nie wystawił zaświadczenia .Sprawa wyszła przy przechodzeniu w 2008 roku na wychowawczy. Obliczyłam wyszło przekroczenie dochodu i NP d listopada 2007. Odwołała się, SKO zwróciło do ponownego rozpatrzenia (była odmowa umorzenia), kolejna odmowa i znowu odwołanie. Czekam na decyzję SKO, ale już sama nie wiem co będzie
~???

Napisano: 18 sty 2010, 19:28

czy ktoś mi pomoże?
~???

Napisano: 18 sty 2010, 20:26

z praktyki wiem, że decyzji SKO nikt nie jest w stanie przewidzieć, jedno wiadomo - przy wielu wątpliwościach w aktach sprawy będą orzekać na korzyść strony, która może się odwołać, a my nie
~oll

Napisano: 02 lut 2010, 2:30

wszystko pięknie ładnie tylko jak człowiek przychodzi pierwszy raz do takiej instytucji i pierwszy raz pobiera świadczenia to wy tam od tego jestescie żeby dokładnie poinformowac jakie okoliczności sprawiaja że pobierane świadczenia się nie należą. A tak poza tym to oczywiście jest pouczenie napisane drobnym maczkiem malutka czcionką
~Ewelina

Napisano: 10 lut 2010, 9:38

i z reguły pani pokazuje palcem - tutaj podpis, tutaj data, tutaj podpis....
~????

Napisano: 11 lut 2010, 20:33

mam pytanie dotyczace tego że pobieram swiadczenie dla samotnie wychowującej panny na dziecko 170zł. sama je wychowuje ale chciała bym jednak wpisać do aktu urodzenia ojca bo to jednak lepiej dla dziecka. Ostatnio dowiedziałam się, że w takiej sytuacji te swiadczenie bedzie podlegało zwrotowi w takiej sytuacji on się nie zgodzi. proszę o odpowiedz z góry dziękuje.
~anulka

Napisano: 12 lut 2010, 1:30

moja droga, a co on ma się godzić czy nie godzić? nawet jeśli, podkreślam jeśli, należałoby coś wrócić to twój problem, bo to ty pobierasz świadczenie, a nie jego!
dokładniej - miałabyś uchylenie prawa do tego dodatku od dnia uznania dziecka przez ojca a nie zwrot dotychczas pobranych kwot
podejrzewam, że jednak razem wychowujecie to dziecko, ale póki nie ma ojca w metryce - masz prawo do dodatku
~anita

Strona 2 z 5    [ Posty: 50 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x