Kasiu, kwotę otrzymaną z tytułu świadczeń pieniężnych wpłacanych w przypadku bezskuteczności egzekucji alimentów wpisuje się do oświadczenia o dochodzie nieopodatkowanym- czy podałaś kwotę wypłaconą z FA, a organ tego nie policzył, czy nie podałaś, bo to jest różnica?
właśnie dostałam pismo że nie należnie pobierałam zasiłek na dziecko wraz z dodatkiem jako samotna mama-teraz się zorientowali i co mam oddać?ktoś to podpisał i teraz ja jestem winna bo nie znam przepisów?
Mam pytanie. Osoba za nienależnie pobrane świadczenie miała wystawiony tytuł wykonawczy w 2008 roku. teraz otrzymałam zwrot tytułu z racji tego że zmieniła nazwisko (wyszła ponownie za mąż) oraz wyjechała na drugi koniec Polski. Moje pytanie brzmi co dalej z egzekucją? nadmieniam, że znam jedynie prawdopodobną miejscowość i nic więcej.
Witam. Chciałabym podłączyć się pod ten wątek. My mamy podobna sytuację- nienależnie pobrane świadczenia rodzinne. W marcu tego roku( 2012) złożyliśmy wniosek o zasiłek na dzieci. Musieliśmy oczywiście dostarczyć wszystkie niezbędne dokumenty, w tym też Pit-11 mój i męża. Odpowiedź przyszła pozytywna- dali nam zasiłek na dzieci po 68 zł na każde z nich+ jednorazowe dodatkowe becikowe. Cieszyliśmy się bo bardzo nam to wspomogło budżet. Po pół roku przysłali nam pismo, że te świadczenia zostały przez te pół roku nienależnie pobierane. Jako powód podali, że ZUs przesłał im zupełnie inne dane niż my podaliśmy oraz, że podatek należny też zupełnie inny podaliśmy z czego wynika, że przekraczamy kwotę, która musi być wymagana by te zasiłki były przyznawane. Mamy dwójkę dzieci, pracuje tylko mąż, zarabia około 1700 zł. Okazuje się, że oni obliczali nam to na podstawie PIT-ów za 2010 rok( ja wtedy byłam na macierzyńskim) . Oczywiście my nie podaliśmy fałszywych danych bo wszystko przepisywaliśmy z PIT-ów. Podatek należny obliczaliśmy też z PIT-ów. Na dodatek daliśmy im PITy i wzięli sobie ich ksero. Jeżeli rzeczywiście nam nie przysługiwał ten zasiłek, to nie wiem dlaczego nam go przyznali. My byliśmy święcie przekonani, że nam przysługuje bo jak już wspomniałam pracuje tylko mąż i jest nas czworo razem w domu. A te niby nieprawdziwe dane jakie podaliśmy, to nawet nie wiem jakim cudem oni mają inne dane z ZUSu, a inne my w PITach. Mamy wyciąg składek z pracy, jakie kadrowa przesyłała do ZUSu. I tam się wszystko zgadza. Jeszcze jedno- nasz ,,dług\" wynosi mniej więcej 1800 zł +odsetki. Nie mamy z czego tego spłacić. Cała wypłata męża idzie na rachunki ( wynajem), czynsz, jedzenie itd. Nic nam nie zostaje. Już wysyłaliśmy im pismo, w którym tłumaczyliśmy im, że nic nie sfałszowaliśmy i że nie wiedzieliśmy, że nam nie przysługuje nic.
Jak czytam te niektóre wypowiedzi to płakać mi się chce ,ze Polskie społeczeństwo jest tak obłudne jak pisać nieprawdę to wiedzą,ale przyznać się do tego że myśleli że się uda to już nie najlepiej zwalać na mops pracowników w nim pracujących a ja się pytam czy któraś z was użalających się tak bardzo chociaż raz przeczytała porządnie wniosek gwarantuję,że nie bo wtedy nie musiałybyście pisać na tym forum takich bzdur i oskarżać innych cytuje Pani kazała mi podpisać lub wpisać a ja pytam co Pani robiła w domu że przyszła do mopsu z nie uzupełnionym wnioskiem jestem pracownikiem mopsu od 10 lat i niech nikt mi nie powie że za błąd pracownika wy ponosicie konsekwencje nieprawda wtedy idzie decyzja do SKO do stwierdzenia nieważności i się umarza takie świadczenia . A jeżeli jest ustalone ojcostwo lub zasądzone alimenty to jakie samotne wychowywanie dlaczego z moich podatków maja mieć wypłacane mamusie które wiedzą z kim śpią z kim wychowują dzieci a pracować ani im ani ojcom dzieci się nie chce.We wniosku także pisze, że podjęcie zatrudnienia wyjazd członka za granice,uzyskanie alimentów trzeba zgłaszać to ja pytam dlaczego pracownicy mopsu są winni a nigdy nie wy nauczcie się brać odpowiedzialność za siebie i swoje dzieci bo fajnie się bierze,gorzej jak trzeba oddać to wtedy jest ból i wszyscy wokół winni tylko nie wy.A JA MAM DOŚĆ UTRZYMYWANIA TAKICH LUDZI JAK WY Z MOICH PODATKÓW MYŚLĘ ŻE INNI PRACUJĄCY TEŻ.
to zrezygnuj Babo z pracy, nie płać podatków i nikogo nie będziesz utrzymywać!
Normalni ludzie mają dość bab, takich, jak TY, nadęte Panie z Urzędu, które myślą, ze są prawodawcami i wykonawcami prawa. Od nich zależy nasze byc albo nie być. Zeby podjąć jakąś pracę, trzeba mieć do niej predyspozycje!!! Skoro się wypaliłaś, to nie masz juz co grzać swojego ciepłego stołeczka!
Witam, może piszę trochę nie w tym wątku ale proszę o odpowiedź. Gdyby przykładowo Pani X otrzymała decyzję na 2013/2014 o przyznaniu świadczen z funduszu alimentacyjnego ale wie, że pobierałaby je tylko do maja 2014 bo później diametralnie zmieni się jej sytuacja rodzinna, ale od połowy września 2013 ma rzekomy dochód (rzekomy, bo rzeczywiście go nie ma, opłaca tylko składki społeczne i zdrowotne, ale wg prawa go ma). Co w przypadku jeśli tego właśnie dochodu nie przedstawi w OPS? A jak mówiłam wcześniej w maju zakńczy pobierać świadczenie. Czy OPS będzie sam sobie sprawdzał jeszcze dochód, kiedy już nie będzie składać wniosków na następny rok? Czy sam się zgłasza do ZUSU czy US, żeby na bierząco sobie patrzeć? Czy nie wnikają wstecz, skoro świadczenia sa przerwane i dobrowolnie przerwane w maju?
Witam A co jeśli po uzyskaniu dochodu komornik rozciąga z pensji za alimenty 60 % wynagrodzenia na rękę ma około 500 zł partnerka 1800 zł czy świadczenie 500 plus trzeba zwrócić od momentu podjecia pracy czy całe od początku pobierania.