Umowa do końca roku - Dodatki mieszkaniowe

Strona 2 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 28 paź 2014, 12:38

Nie badzcie tacy madrzy ci co macie pare dodatkow!!! Ja mam ok. 300, wzywam do uzupelnienia (dostarczenie umowy na pelne 6 m-cy). Nie uzupelnienie spowoduje pozostawienie wniosku bez rozpatrzenia (nie mam zamiaru potem oddawac lub szukac wnioskodawcy)
gosia22

Napisano: 28 paź 2014, 21:43

Powiem krótko: gosia22 sobie nie radzi.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 29 paź 2014, 11:34

Gosia większość dużych miast/gmin tak robi jak ja i Ty. Trochę się szkoleń przeżyło i z ludźmi na nich rozmawiało. Aby otrzymywać DM trzeba posiadać tytuł prawny do lokalu. Jeżeli ktoś ma tytuł prawny tylko na 2 miesiące to nie można mu dać dodatku na 6 miesięcy. Sprawa jest bardzo prosta i logiczna. Te osoby które tu krzyczą i przytaczają jakieś bzdurne historyjki albo nie mają styczności z DM albo mają kilka wniosków miesięcznie więc mogą sobie teoretyzować. Nie przejmuj się co jakiś czas tu na forum pojawiają się tacy krzykacze chcący zabłysnąć. Ja już skończyłem dyskusję w tym temacie.
Fantomas

Napisano: 30 paź 2014, 9:55

Jak widać sprawa nie jest oczywista, jednak nie będzie w porządku pozostawić wątek na nieco bałamutnym (może nawet bzdurnym) poście Fantomasa.
Fantomas pisze:Gosia większość (...) tak robi jak ja i Ty.
Metodą głosowania nie można rozwiązywać tego rodzaju problemów. Gdyby nawet, to wychodzi mi, że większość ma pogląd przeciwny niż Fantomas i gosia22, mniej więcej 7:2 przeciw nim. Pomocne były wcześniejsze wątki, w szczególności:
viewtopic.php?f=11&t=207089246
viewtopic.php?f=11&t=207095794
viewtopic.php?f=11&t=207076294.

Idźmy dalej.
Fantomas pisze:Aby otrzymywać DM trzeba posiadać tytuł prawny do lokalu. Jeżeli ktoś ma tytuł prawny tylko na 2 miesiące to nie można mu dać dodatku na 6 miesięcy.
Pierwsze bezdyskusyjne. Tylko nie widzę w ustawie czasowego ograniczenia tego prawa. Co więcej, z ustawy wynika raczej jednoznacznie, że z zasady liczy się stan na dzień lub miesiąc składania wniosku i nie można wtedy gdybać co będzie w przyszłości. Jeśli ktoś MA tytuł prawny w dniu składania wniosku, to w końcu naprawdę MA, czy może trzeba zastanawiać się co naprawdę ma? Jeśli na wstępie wymagamy co najmniej 6-miesięcznego okresu umowy, to oznacza, że nie uznajemy aktualnie ważnego dokumentu i nie dajemy prawa do dodatku mieszkaniowego ani na 1, ani na 5 miesięcy, choć lokator MA prawo mieszkać i MA OBOWIĄZEK płacić. Dumny urzędnik-szyderca drwi z biednego lokatora-tułacza: to twój problem że nie dali (czytaj: nie daliśmy :oops: ) ci mieszkania na dłużej.
Zastanówmy się: czy tytuł prawny ważny 5 miesięcy jest tytułem prawnym czy nie jest?
Moim zdaniem JEST. Więc dodatek się należy.
Sprawa jest bardzo prosta i logiczna.

Jeśli nie umiemy przyznać na 6 miesięcy, to przyznajmy na choć na 1 czy 5. Nota bene, jak pamiętam, na tym forum były zgłaszane autentyczne sprawy przyznawania dodatków na okresy krótsze i były podpierane bodajże wyrokami.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Strona 2 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x