Witam,
Mam pytanie odnośnie swojego urlopu wypoczynkowego. W OPS-ie pracuje już 2 rok, mam ukończone studia magisterskie i pracuję na umowie o pracę do końca czerwca br. W związku z tym ile należy mi się dni urlopu do czerwca 2020r.?
Dziękujęmgops7 pisze: ↑21 maja 2020, 12:02Wymiar urlopu wynosi:
20 dni - jeżeli pracownik jest zatrudniony krócej niż 10 lat,
26 dni - jeżeli pracownik jest zatrudniony co najmniej 10 lat.
Staż urlopowy ustala się, sumując wszystkie okresy pozostawania w zatrudnieniu. Nie ma znaczenia sposób ustania stosunku pracy i przerwy w zatrudnieniu. Do stażu pracy wlicza się również niektóre okresy niepozostawania w stosunku pracy, które mają wpływ na wymiar urlopu.Do okresu pracy, od którego zależy wymiar urlopu, wlicza się z tytułu ukończenia:
zasadniczej lub innej równorzędnej szkoły zawodowej - przewidziany programem nauczania czas trwania nauki, nie więcej jednak niż 3 lata,
średniej szkoły zawodowej - przewidziany programem nauczania czas trwania nauki, nie więcej jednak niż 5 lat,
średniej szkoły zawodowej dla absolwentów zasadniczych (równorzędnych) szkół zawodowych - 5 lat,
średniej szkoły ogólnokształcącej - 4 lata,
szkoły policealnej - 6 lat,
szkoły wyższej - 8 lat.
czyli po studiach magisterskich i 2 latach przepracowanych 26 dni, jeśli nie ma 2 lat pracy ro 20 dni