Proszę o pomoc!
Pracownik zatrudniony od 01.02.2020 na pełny etat, przysługuje mu 20 dni urlopu.
10.07.2020 nabędzie prawo do 26 dni urlopu.
Czy urlop wyliczam proporcjonalnie tj. 9 dni za okres luty - czerwiec; 13 dni za okres lipiec- grudzień ? ( Łącznie 22 ? )
Czy może jednak 19 dni za okres luty - grudzień + 6 dni, które nabędzie w lipcu ( czyli łącznie 25 ) ?
Urlop wypoczynkowy
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Płace / Kadry
- Kontakt:
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: Księgowość
- Kontakt:
Re: Urlop wypoczynkowy
Moim zdaniem będzie tak:
1) na dzień zatrudnienia liczysz mu przysługujący urlop i wychodzi 19 dni (20 dni : 12 x 11 = 18,33)
2) w dn. 10.07.2020 wymiar ulega zwiększeniu, więc ponownie przeliczamy i wychodzi 24 dni (26 dni : 12 x 11 = 23,83).
A zatem jeśli ma umowę do końca roku (przynajmniej), to może wykorzystać maksymalnie 19 dni urlopu do 10 lipca, plus dostaje 5 dni urlopu uzupełniającego po 10 lipca. O urlopie uzupełniającym w kodeksie pracy mówi tylko art. 158 (z tego co widzę), ale wydaje mi się, że takie wyliczenie będzie poprawne. A jak Ci program naliczył?
1) na dzień zatrudnienia liczysz mu przysługujący urlop i wychodzi 19 dni (20 dni : 12 x 11 = 18,33)
2) w dn. 10.07.2020 wymiar ulega zwiększeniu, więc ponownie przeliczamy i wychodzi 24 dni (26 dni : 12 x 11 = 23,83).
A zatem jeśli ma umowę do końca roku (przynajmniej), to może wykorzystać maksymalnie 19 dni urlopu do 10 lipca, plus dostaje 5 dni urlopu uzupełniającego po 10 lipca. O urlopie uzupełniającym w kodeksie pracy mówi tylko art. 158 (z tego co widzę), ale wydaje mi się, że takie wyliczenie będzie poprawne. A jak Ci program naliczył?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Płace / Kadry
- Kontakt:
Program liczy całe 26 dni jednak nie wiem skąd takie dane. Nie mogę też nigdzie dotrzeć do poprawności wyliczania. Mówi się o urlopie uzupełniającym jednak nie wiem czy pracownik dostaje go w całości tj 6 dni czy też obliczam z proporcji.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: Księgowość
- Kontakt:
Znalazłam teraz poniższy artykuł i wynika z niego, że liczymy proporcjonalnie. Trochę inna mechanika wyliczenia spowoduje jeden dzień gratis dla pracownika w Twoim przypadku:
https://kadry.infor.pl/kadry/porady_eks ... acego.html
https://kadry.infor.pl/kadry/porady_eks ... acego.html
Oprócz Urlop wypoczynkowy - Kadry przeczytaj również:
zajęcie komornicze wynagrodzenia
ekwiwalent
Komisja Rozwiązywania Problemów Alkoholowych
świadczenie urlopowe a dzień wolny za 15-08-
Archiwum-ratunku!
świadectwo pracy
co robić
Pomoc Maduł III z Pefronu
podnoszenie kwalifikacji zawodowych