urlopowanie

Wybrane tematy:
socjoterapia Opieka prawna nad małoletnią wychowanką w ciąży Zwolnienie dziecka z placówki opiekuńczo- wychowawczej urlopowanie wszystkich wychowanków z placówki... Alimenty ponowne umieszczenie w POW odpłatność za pobyt pensjonariusza w ZOL
ODPOWIEDZ
zuza7

urlopowanie

Post autor: zuza7 »

jestem zupełnie zielona w temacie, ale potrzebuję wiedzieć na jakiej zasadzie dzieci skierowane do placówki powinny być urlopowane na czas wakacji czy to musi być postanowienie sądu czy coś innego bardzo proszę o pilną pomoc
marcin75

Re: urlopowanie

Post autor: marcin75 »

Zuza to zależy jak macie sprawy uregulowane z sądami. Ja od czterech lat na podstawie ustaleń z sądami sam wydaję zgodę na urlopowanie. Niemniej wiem, że są rejony gdzie nadal wymaga się zgody sądu na urlopowanie. My mamy opracowany własny regulamin zasad przepustek i urlopowań dzieciaków.
Iwona78

Post autor: Iwona78 »

U mnie to nadal sąd decyduje, ale na każdym postanowieniu jest zastrzeżenie, że ostateczna decyzja należy do dyrektora. Jeśli uznaję, że nie ma warunków, to nie pozwalam dziecku jechać.
gocha-ja

Post autor: gocha-ja »

generalnie większość zwraca się do sądu o zgodę ale w kodeksie opiekuńczym jest dość wyraźnie napisane, że dziecko ma prawo do kontaktów z rodzicem chyba że sąd ZAKAZAŁ. Póki zakazu z sądu nie ma to opiekunowie faktyczni dzieci decydują. Ale jak pisałam większość woli mieć podkładkę z sądu tym bardziej, że same sądy wewnątrz siebie nie sa jednolite :) u nas jeden sędzia wyraźnie pisze że te kwestie są w gestii dyr drugi wyraża zgodę ale jak Iwona78 pisze z nieśmiertelną formułką - ostateczną decyzję podejmuje dyr placówki
ODPOWIEDZ