usamodzielnienie - Stare tematy

Strona 1 z 3    [ Posty: 27 ]

Napisano: 21 sie 2008, 16:18

mam prosbe o porade
Pobieram pieniadze od PCPR na \"kontynuacje nauki\", 3 semestry pozostaly mi do zakonczenia studiow
Dostalem propozycje pracy od 01.10.2008, gdzie wynagrodzenie przekracza \"kryterium finansowe\", wiec pieniedzy z PCPR nie bede mogl otrzymywac.
Jak odbywa sie takie zakonczenie \" wspolpracy\" ? Czy moge
liczyc na jednorazowa pomoc pieniezna w formie \" wyprawki\"
w procesie usamodzielnienia na zakonczenie \"wspolpracy\"
Pozdrawiam !!!
~Colina

Napisano: 01 wrz 2008, 16:52

Takie same kryteria dochodowe obowiązują przy pomocy pieniężnej na kontynuowanie nauki i przy pomocy pieniężnej na usamodzielnienie.
Nie radziłabym kończyć współpracy, bo może sytuacja się pogorszy i dochodowo będziesz spełniać warunki na otrzymanie pomocy (modyfikacja programu usamodzielnienia).
~Iza P. (PCPR)

Napisano: 02 wrz 2008, 0:11

A ja mam inne pytanie: czy u was zdarza się że dokumenty jakie składa usamodzielniający się wychowanek POW (indywidualny program usamodzielnienia, oświadczenie opiekuna usamodzielnienia, wniosek o pomoc) są tak skopane że nijak nie można na ich podstawie wypłacić świadczenia? Chodzi nie tylko o jakość merytoryczną, ale też uchybienia formalne, na przykład złożenie dokumentów po terminach określonych w rozporządzeniu w sprawie przyznawania pomocy...
Czy z tego powodu, że dokumenty nie wpłynęły w terminie i zawierają błędy nie do naprostowania (wyznaczenie opiekuna półtorej roku po osiągnięciu pełnoletności przez wychowanka, przygotowanie IPU też jakoś tak w rok po 18 r ż. ) można lub nawet należy odmówić przyznania wyprawki?
Wzdragam się przed tym z oczywistych względów - dzieciak niczemu nie winien że wychowawca placówki nie znał rozporządzenia.
Wydać decyzję z naruszeniem zapisów tego rozporządzenia?
Na czym polega u was \"współpraca\" pracownika socjalnego i opiekuna usamodzielnienia przy konstruowaniu IPU? Jaka jest tu rola pracownika socjalnego, jest odpowiedzialny za merytoryczną zawartość i formalną poprawność IPU? W tym przypadku opiekunem usamodzielnienia był wychowawca POW. Pytany o IPU odpowiadał że owszem jest wszystko w porządku i on przedstawi komplet dokumentów na miesiąc przed opuszczeniem przez wychowanka placówki. Kiedy dokumenty wpłynęły, okazało się że powstały na dzień przed ich złożeniem do PCPR, włącznie z oświadczeniem opiekuna usamodzielnienia
Czy u was są podobne praktyki, że IPU powstaje tylko po to żeby otrzymać kasę? Jak to powinno wyglądać?
~bernie

Napisano: 02 wrz 2008, 18:10

Wszystko powinno wyglądać tak, jak mówi rozporządzenie (terminu itp, itd.) i generalnie jak usamodzielniany nie spełnia tych warunków mozna odmówić pomocy ale jak się odwoła to wiadomo za kim stanie SKO. Ja wymagam IPU według opracowanego wspólnie z innym PCPR-em wzoru. Jeśli przesłany IPU nie spełnia podstawowych wymagań, po prostu nie zostaje podpisany przez kierownika a dopiero z chwilą podpisania staje się podstawą do udzielenia pomocy.
~Iza P. (PCPR)

Napisano: 05 wrz 2008, 16:54

czy zdarzyło się wam tak, że ktoś nie przyznał pomocy wychowankowi z powodu uchybień formalnych, a ten się odwołal do SKO i wygrał???
~skuter

Napisano: 05 wrz 2008, 17:12

właśnie mam taki przypadek, że w ogóle wychowanek nic nie zrobił, nie wyznaczył opiekuna, nie ma IPU i zastanawiam się co z nim zrobić i skłaniam się ku temu żeby mu nie przyznać kontynuacji nauki o którą złożył wniosek. A czy się odwoła? - czas pokaże :-)
~Iza P. (PCPR)

Napisano: 09 wrz 2008, 14:35

ja bym odmówiła i jeszcze zachęciła, żeby się odwołał. W kwestiach wątpliwych, SKO się przydaje. Choć spotkałam się z dwiema różnymi opiniami tego samego SKO (rózniły się składami)
~donia

Napisano: 10 wrz 2008, 23:25

U nas był taki przypadek, że wychowanek nie miał zachowanych odpowiednich terminów przy tworzeniu IPU, wyznaczeniu opiekuna i PCPR odmówił przyznania pomocy. Za naszą namową odwołał się od decyzji do SKO (PCPR powołał się też na brak współpracy opiekuna z PCPRem) ale SKO uchyliło decyzję z uwagi na zbytni formalizm. W uzasadnieniu uchylenia napisali też o tej współpracy, że obowiązuje obie strony. A ten PCPR, pomimo iż miał namiary na opiekuna nie skontaktował się z nim przed wydaniem decyzji. Sprawa zakończyła się dobrze: wychowanek ma pomoc na kn ale termin sporządzenia IPU był w jego przypadku sporządzony na miesiąc przed 18-tką więc odchylenie nie było za wielkie...
~Kaja

Napisano: 11 wrz 2008, 14:04

W takich przypadkach to jeszcze można iść na rękę, ale \"mój przypadek\" nie kiwnął nawet palcem żeby wskazać opiekuna, był informowany przez placówkę o warunkach ubiegania się o pomoc i w ogóle o zasadach całego procesu usamodzielnienia i nic, nie zrobił nic tylko na początku września, wysłany przez mamusię (co sam oświadczył) stanął w moich drzwiach. Muszę tu wyjaśnić, że od kwietnia był urlopowany przez sąd do domu rodzinnego do czasu osiągnięcia pełnoletności - bo ciągle wymyślał cos ze szkołą, nie chciał chodzić, więc fizycznie w placówce nie przebywał (skreślony w sierpniu, po osiemnastce) i dlatego placówka pisemnie informowała go o tym, co winien zrobić by ubiegać się o pomoc.
~Iza P. (PCPR)

Napisano: 11 wrz 2008, 14:34

Jako pracownik socjalny POW współpracuję z różnymi PCPRami i właśni ostatnio miałam sytuację Że PCPR nie chciał IPU zgodnie z rozporządzeniem przed ukończeniem 18 r. ż tylko na ok. 2 mce przed ukończeniem przez wychowankę szkoły. Więc z tego co widzę nie wszyscy trzymają się sztywno rozporządzenia.
~szkoda gadać

Strona 1 z 3    [ Posty: 27 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x