Proszę o informację, pomoc na kontynuowanie nauki - Stare tematy

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 23 mar 2009, 19:01

Proszę o pomoc.
W rodzinie zastępczej byłam prawie 3 lata. Pracowałam zawsze za najniższą krajową i mój dochód nie przekraczał 954 zł.
Od stycznia najniższa krajowa poszła w górę, nadal pracuję za najniższą krajową z tym ze teraz netto ona wynosi 954,96, najmniej tyle mogę zarobić pracując na cały etat. Co się dzieje w tym momencie??? Czy osoby po wyjściu z rodziny zastępczej nie mogą iść do najgorszej pracy, gdzie są najmniejsze z możliwych zarobków. Czy pomoc na kontynuowanie nauki przepada???
Serdecznie proszę o pomoc!!!
~Ania

Napisano: 23 mar 2009, 20:22

Proszę niech ktoś mi odpisze!:(
~Ania

Napisano: 23 mar 2009, 21:50

Niestety, w myśl obowiązujących przepisów, dochód osoby usamodzielnianej samotnie gospodarującej nie może przekroczyć 200 % kryterium dochodowego dla osoby samotnie gospodarującej, tj. 954 zł. Twój zarobek przekracza kryterium tylko o 96 groszy, ale przekracza i pomoc pieniężna na kontynuowanie nauki nie przysługuje. Od października br. najprawdopodobniej kryteria się zmienią i wzrosną o jakieś 15-25 zł więc bez obaw dalej będziesz się kwalifikowała do pomocy. Teraz jedynym wyjściem jest wspólne gospodarowanie z drugą osobą np. z chłopakiem, ciocią, babcią (pod warunkiem, że osoba ta nie będzie miała dochodu lub będzie on niski i nie przekroczy kryterium na osobę w rodzinie) i wtedy dochód na osobę w rodzinie nie może przekraczać 702 zł na osobę co będzie dawało tobie prawo do dalszej pomocy.
~Iza PCPR

Napisano: 23 mar 2009, 21:56

dziękuję za odpowiedz! No tak ale co do tego pazdziernika? Czy osobą z którą bym prowadziła wspólne gospodarstwo nie musi być ktoś z rodziny? Czy to może być mój chłopak, jak to wszystko przedstawć? Czy ta osoba musi być zameldowana ze mną?
~Ania

Napisano: 23 mar 2009, 23:01

hej mialam wczesniej podobny problem, tylko nie z praca ale tym wspolnym gospodarstwem domowych, jezeli chcesz miec z kims wspolne gospodarstwo, zeby wasze dochody sie lączyly, to musi byc zameldowanie w tym samym miejscu zamieszkania
~beata11

Napisano: 23 mar 2009, 23:30

dziękuję Beatko, a nie wiesz czy ta osoba może być zameldowana tymczasowo? Jakie dokumenty trzeba przedstawić np chłopaka skoro on sie jeszcze uczy, w tym roku konczy studia dzienne?
~Ania

Napisano: 24 mar 2009, 10:41

oczywiscie ze moze byc zameldowana tymczasowo:)do PCPR przedstawisz dokument ze jest zameldowany na czas okreslony , dodatkowo dołączysz zaswiadczenie chlopaka ze szkoly
~justyna

Napisano: 24 mar 2009, 10:44

oczywiscie ze moze byc zameldowana tymczasowo:)do PCPR przedstawisz dokument ze jest zameldowany na czas okreslony , dodatkowo dołączysz zaswiadczenie chlopaka ze szkoly, a jezeli pracuje gdzies albo pobiera jakies srodki pieniezne to rowniez musisz dolaczyc to, tylko uwazaj zwby dochod wasz wspolny nie przekroczyc kryterium dochodowego tak jak pisali powyzej
~beata11

Napisano: 24 mar 2009, 10:45

do tych wszystkich dokumentow dołącz takie pisemko jeszcze od siebie. ze jestem na wspolnym gospodarstwie domowym z chlopakiem. napisz im mniej wiecej ile wasze oplaty wynoszą zwiazane z mieszkaniem itp
~beata11

Napisano: 24 mar 2009, 18:21

mnie by wystarczyło oświadczenie, że mieszkacie razem i prowadzicie wspólne gospodarstwo domowe z chłopakiem, nie oczekiwałabym że go zameldujesz nawet na czasówkę, i jeżeli wasze dochody nie przekroczyłyby 702 zł na osobę, dalej wypłacałabym tobie pomoc na kontynuowanie nauki.
~Iza P. (PCPR)

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x