usamodzielnienie - Stare tematy

Strona 2 z 3    [ Posty: 27 ]

Napisano: 16 wrz 2008, 18:51

Mógł nie chcieć, dokumentację całą (czyli też IPU) przekazuje się co najmnie m-c przed opuszczeniem przez wychowanka placówki, pozostałych terminów należy się trzymać - opiekun, sporządzenie IPU to przed 18 r.ż.
~Iza P. (PCPR)

Napisano: 07 paź 2008, 19:13

Witam.
Chcialambym zapytac co mam pisac i jak ma wygladac pismo o usamodzielnienie. Prosze o pomoc.
~bassi

Napisano: 11 paź 2008, 15:35

ale o jakie pismo ci dokładnie chodzi? Chcesz złożyć wniosek o przyznanie pomocy na usamodzielnienie?
~pracownik PCPR

Napisano: 22 paź 2008, 12:41

chciałbym zrezygnować z opiekuna usamodzielnienia ponieważ moim zdaniem nie jest to osoba kompetentna i nie dzieła na moja korzyśc.W związku z tym proszę o podpowiedź w jaki sposób mogę to zrobić?
~mars87

Napisano: 22 paź 2008, 12:47

proszę o wypowiedż w tej sprawie i czy taki opiekun jest mi potrzebny?dobrze radze sobie sam a moj opiekun praktycznie w niczym mi nie pomaga.ewentualnie chciełbym go zmienić jeśli już nie mogę z niego zrezygnować.dziekuję za pomoc
~mars87

Napisano: 22 paź 2008, 18:58

zrezygnować nie możesz, możesz zmienić, ale ten nowy musi być osobą, która będzie należycie wykonywać swoje obowiązki. jeśli nie będzie takiej osoby, możesz wyznaczyć pracownika z pcpr. opiekun jest niezbędny do opiniowania wniosków o przyznanie pomocy.
~pracownik pcpr

Napisano: 23 paź 2008, 11:59

a o jaka pomoc moge sie ubiegac?wyszedlem z RDD rok temu nie dostalem mieszkania poniewaz nie bylo mieszkan socjalnych na terenie mojej gminy . musialem sobie sam wynajac mieszkanie . w obecnej chwili jedyna pomoca jest pomoc na kontynuowanie nauki jestem takze w projekcie kapitał ludzki. tak naprawde niue ma szans na mieszkanie ja sam tez nie posiadam takiego a moi rodzice nie zyja, o rodzinie nie wspominam gdyz z ta dobrze wychodzi sie tylko na zdjeciu.co Pani/Pan moze mi poradzic w tej sytuacji?nie jestem w stanie sam sobie zakupic mieszkania lub domu wiec jestem jakby bedzomny.dziekuje
~mars87

Napisano: 23 paź 2008, 18:50

twój pcpr powinien ci udzielić pomocy w uzyskaniu odpowiednich warunków mieszkaniowych, w tym mieszkania chronionego. Rzeczywiście, jest problem z mieszkaniami. Powinieneś złożyć w gminie wniosek o przydział mieszkania z urzędu, niekoniecznie socjalnego, skoro gmina ich nie posiada. Jest większa szansa na otrzymanie mieszkania do remontu. Na takie niestety też trzeba czekać, ale, jeśli odpowiednio umotywujesz swój wniosek, i otrzymasz poparcie z pcpr i twojego opiekuna, to jest szansa że takie otrzymasz. Jeśli nie wykorzystałeś jeszcze pomocy pieniężnej i rzeczowej na usamodzielnienie, to jest jeszcze większa szansa, gdyż będziesz miał za co wykonać przynajmniej podstawowe prace, jak wymiana okien czy założenie ogrzewania, jeśli będzie taka potrzeba. Musisz się w gminie dowiedzieć o szczegóły, jak zdobyć takie mieszkanie. W gminach są ogłaszane takie oferty, zbierają się chętni, oglądają, składają podania, a następnie rozpatruje je komisja mieszkaniowa. Spróbuj, ale poproś PCPR o pomoc i poparcie. Jeśli tą drogą się nie da, zawsze możesz wnioskować do PCPR o umożliwienie zamieszkania w internacie w miejscu szkoły. W zależności od twojej sytuacji finansowej taki pobyt w internacie może zostać ci w cześci opłacony. Ale wiadomo, musisz się też czymś wykazać, braż udział w szkoleniach które ci proponują, zdobywać kwalifikacje, oszukiwać pracy. na tym w końcu ma polegać usamodzielnienie. a w czasie mieszkania w internacie możesz oczekiwać na przydział mieszkania z urzędu, chodzić, załatwiać, pisać kolejne podania, do skutku.
~pracownik pcpr

Napisano: 06 maja 2011, 20:59

Ja wyszłam z ośrodka trzy lata temu,nie złożyłam podań o wyprawke czy mogę to jeszcze zrobić czy ta wyprawka już mi się nie należy jaki jest termin do składania podań o wyprawke czy mam jeszcze szanse ją otrzymać?
~monika

Napisano: 24 maja 2011, 0:40

Jeśli przez te trzy lata realizowałaś program usamodzielnienia to jak najbardziej, jeśli nie to ....
~Grzegorz

Strona 2 z 3    [ Posty: 27 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x