usamodzielnie - rodzina zastępcza - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 07 kwie 2009, 20:50

Witam
Bardzo proszę o odpowiedz w kwestii usamodzielnienia dziecka w rodzinie zastępczej. Mam troje dzieci - w tym dwoje w rz, najstarsza córka skończyła w sierpniu 2008 18 lat, jednak pozostała nadal w r z do czasu ukończenia nauki. Aktualnie kończy szkole (niedługo matura), myśli o studiach.
- W jaki sposób ubiegać się (i kiedy) o pomoc na usamodzielnienie ? Czy trzeba składać jakiś wniosek, a jeżeli tak to kiedy?
- Jak to wygląda w praktyce, jaka jest wielkość pomocy i jak oblicza się kryterium dochodowe ? Na co moze byc przeznaczona ta pomoc ?
- Czy trzeba pamiętać np o zbieraniu rachunków etc żeby udokumentować jakieś zakupy?
Obydwoje z mężem pracujemy - dochodem naszej rodziny są wiec wynagrodzenia za pracę oraz pieniądze otrzymywane z PCPR na częściowe pokrycie kosztów utrzymania dzieci.
Poza tym córka jak juz wspomniałam chce iść na studia. Pamiętam ze w momencie kiedy podpisywaliśmy plan usamodzielnienia pracownik socjalny poinformował córkę, że będzie mogła ubiegać sie o pomoc na kontynuowanie nauki - rozumiem, ze to w momencie rozpoczęcia studiów?
Bardzo przepraszam za natłok pytań ale nie chciałabym żeby przez nieuwagę córka straciła możliwość uzyskania pomocy, tym bardziej ze jest bardzo ambitną i rozsądną dziewczyną.
~Zojka

Napisano: 07 kwie 2009, 21:10

za dużo pisania. Ludzie za to nam płacą abyśmy osobiście rozwiązywali tego typu problemy. Zojka przyjdź do OPS - 10 minut i wiesz wszystko.
~j

Napisano: 07 kwie 2009, 22:46

~j gdyby to było takie proste :-)
Do \"mojego\" PCPR mam ok 30 km - niby nie dużo ale zważywszy na to, że pracuję od 7-15 to wizyta w PCPR wiąże sie z koniecznością wzięcia wolnego i całą wyprawą. Jak jeszcze z moim szczęściem okaże się, że nie ma \"naszej pani\" to i tak niczego się nie dowiem.
Dlatego bardzo proszę jeśli ktoś znalazłby chwilkę żeby mi odpowiedzieć byłabym bardzo wdzięczna.
Pozdrawiam
~Zojka

Napisano: 07 kwie 2009, 23:57

Mniej więcej wygląda to tak. Po ukończeniu nauki w szkole średniej, zdaniu matury i roztrzygnięciu na jakm poziomie ma być kontynuowana nauka / szkoła policealna, czy wyższa/ składa się w m-cu 09 /sz.policealna/ lub w 10/szkoła wyższa/ wniosek o przyznanie pomocy na kontynuowanie nauki. wniosek ten musi być poparty zaświadczeniem ze szkoły. Następnie PCPR ustala sytuację dochodową na podstawie wywiadu środowiskowego /szczegóły do ustalenia jaki typ gospodarstwa dziewczyna będzie wtedy prowadziła/. Aby otrzymać tę pomoc dochód osoby samotnie gospodaującej nie może przekroczyć 954 zł, zaś jeśli pozostaje w rodzinie, dochód na osobę w rodzinie nie może przekroczyć 702 zł. Pomoc na kontynuowanie nauki wynosi 30% podstawy tj.494,10 zł m-cznie.
Pomoc na usamodzielnienie zasadniczo wypłacana jest dopiero po zakończeniu procesu kształcenia, chyba że wystąpią okoliczności tzw.uzasadniające wcześniejszą wypłatę.
Po wejściu w proces usamodzielnienia przysługuje też wychowance pomoc na zagospodarowanie w formie rzeczowej- przyznaje PCPR właściwy ze względu na miejsce osiedlenia. Dwie poprzednie formy pomocy wypłaca PCPR właściwy ze względu na miejsce zamieszkania dziecka przed umieszczeniem w rodzinie zastępczej i tam składa się wnioski.
~moria

Napisano: 08 kwie 2009, 18:19

i niech podopieczna skorzysta dodatkowo z programu stypendia pomostowe, jak ma dobre wyniki w nauce to może się załapać, 500 zł miesięcznie przez 10 miesięcy na pierwszym roku studiów
~pcpr

Napisano: 14 gru 2012, 0:43

wnuczka w 2013roku koniczy 18lat,uczy się w technikum, czy ma się usamodzielnić i jak to wygląda, czy ma zostać w rodzinie zastępczej co jest najlepsze w tej sytułacji. ziękuje i proszę orade
~ala

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x