rodziny niespokrewnione - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 07 kwie 2009, 11:50

Z jakiego przepisu wynika że rodziny niepokrewnione mają mieć szkolenie przed umieszczeniem dziecka w rodzinie. Mam problem bo dostałam Postanowienie Sądu do realizacji w którym jest wskazana rodzina niespokrewniona z dzieckiem nie posiadająca takiego szkolenia
~magda

Napisano: 07 kwie 2009, 19:09

bo sąd nie zawsze czeka na ukończenie przez rodzinę szkolenia, mam wiele takich rodzin, można je wysłać na szkolenie już po postanowieniu a można też w ogóle nie wysyłać, to zależy od sytuacji
~pcpr

Napisano: 16 mar 2011, 11:05

Ponawiam temat. Mam kilka rodzin niespokrewnionych z dzieckiem (oczywiście sąd ustanowił je bez wcześniejszego szkolenia dla rodzin niespokrewnionych).
Co robicie w takiej sytuacji???? wysyłacie sami ter rodziny na szkolenia ??
~PCPR

Napisano: 17 mar 2011, 9:51

My szkolimy takie rodziny razem z kandydatami na niespokrewnione rodziny zastepcze. Musi odbyć się cała procedura: szkolenie, opinia w ośrodku adopcyjnym, należy zebrac całą niezbedną dokumentację. Po uzyskaniu opinii z ośrodka wysyłamy ją razem z zaświadczeniem ze szkolenia do Sądu. Sąd decyduje co dalej z tą rodziną.
~izabela

Napisano: 30 mar 2011, 10:50

Pilne! mam problem
Rodzina, która pełni funkcję zawodowej niespokrewnionej rodziny zastepczej wielodzietnej (umowa-zlecenie) wychowywała troje dzieci, obecnie 1 dziecko opuściło samowolnie rodzinę i sąd wydał postanowienie tymczasowe w taki sposób:umieścić małoletniego XY, przebywajacego w rodzinie zastepczej ustanowionej w osobach XX w odpowiedniej placówce opiekuńczo - wychowawczej do czasu prawomocnego zakończenia niniejszego postepowania. W tym samym dniu dziecko zostało umieszczone w domu dziecka.
Co wy na to?
Czy jest podstawa do rozwiązania umowy z rodziną zastepczą? Bo przeciez dziecko nie może przebywać i w rodzinie i w placówce jednocześnie. Za placówkę trzeba płacić od dnia umieszczenia, a co z rodziną zawodową?
Czy ktoś miał taki problem?
pomóżcie !!!
~ulam

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x