usamodzielnienie upośledzonego wychowanka

Wybrane tematy:
socjoterapia Opieka prawna nad małoletnią wychowanką w ciąży Zwolnienie dziecka z placówki opiekuńczo- wychowawczej urlopowanie wszystkich wychowanków z placówki... Alimenty ponowne umieszczenie w POW odpłatność za pobyt pensjonariusza w ZOL
ODPOWIEDZ
~aska

usamodzielnienie upośledzonego wychowanka

Post autor: ~aska »

witam
mam takie pytanie..
U mnie w placówce jest wychowanek uposledzony w stopniu umiarkowanym, w pazdzierniku kończy 18 lat. Do domu nie może powrócić. Chcemy go umieścić po ukończeniu 18 roku życia w DPS.
Jaka jest procedura, aby tego dokonać? kto musi na to wyrazic zgodę wychowanek czy jego matka-opiekun prawny?
czy przed umieszczeniem musimy postarać się o rentę dla chłopca?
Będę wdzięczna za wszelką pomoc...
~Marta

Re: usamodzielnienie upośledzonego wychowanka

Post autor: ~Marta »

Myślę, że pomóc w tym powinien PCPR właściwy ze względu na miejsce zameldowania dziecka. W naszej placówce nie umieszczaliśmy jak dotąd żadnego dziecka w DPS (przynajmniej w tym czasie odkąd tam pracuję), a dzieciom upośledzonym załatwiamy renty. Jeśli są ku temu podstawy to należy podjąć starania w tym kierunku w przypadku Waszego dziecka
~aga

Post autor: ~aga »

Renta to podstawa, bez tego nikt nie przyjmie wychowanka do DPS-u!
~aska

dziękuję za pomoc
jeszcze jedno wychowanek ten w pazdzierniku kończy lata. O rentę mogę się starać dopiero po uzyskaniu przez niego pełnoletności tak? wiec co z nim mamy zrobić od czasu uzyskania pełnoletności do otrzymania renty?
Nie mam pojęcia jak to rozwiązać...
~Aga

Post autor: ~Aga »

Mieliśmy podobny przypadek, ale nie pamietam jak dokładnie to się toczyło. \"Odświeżę pamięć\" i odezwę się. Pewna jestem, że renta była konieczna!!!
~aska

bede bardzo wdzięczna za pomoc
~tomasz

Post autor: ~tomasz »

od 17 lat mozna skladac wniosek o uzyskanie orzeczenia o niepełnosprawnosci do renty jaką komisja przyzna,ja mam wychowanka ma 17 lat ,uposledzenie umiarkowane tyle ze on wraca do domu rodzinnego a juz skladalismy dokumenty,to chyba nalezy zrobic przed ukonczeniem 18lat.
~Iza PCPR

Post autor: ~Iza PCPR »

jak nie będzie miał renty to gmina będzie za dps płacić. Rodzic lub opiekun prawny (jeśli jest) przed 18-tką wnioskuje o umieszczenie wychowanka po osiągnięciu pełnoletności w dps ponieważ wymaga dalej opieki i nie jest w stanie samodzielnie funkcjonować. Procedurę usamodzielnienia przeprowadzamy jeśli wychowanek jest zdolny do samodzielnej egzystencji. Skoro ma iść do dps to pewnie nie jest. Powiadomcie gminę właściwą ze względu na miejsce pochodzenia wychowanka o jego sytuacji, załączcie wszystkie dokumenty zdrowotne jakimi dysponujecie i poproście w piśmie gminę już o podjęcie kroków w celu znalezienia właściwego typu dps. Wychowanek w dniu 18 urodzin może już podpisać wniosek o skierowanie do dps. Gmina podpowie wam całą procedurę.
~aga

Post autor: ~aga »

a co w przypadku, gdy dziecko jest bezdomne,bez zameldowania, też z upośledzeniem?
ODPOWIEDZ