Usługi opiekuńcze
Usługi opiekuńcze
Bardzo proszę o zwrotną informację na jaki okres przyznajecie usługi opiekuńcze.
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: Usługi opiekuńcze
os stycznia do końca roku
jak ktoś nowy dojdzie w trakcie roku to też do 31.12 a potem następne podanie z zaświadczeniem lekarskim
jak ktoś nowy dojdzie w trakcie roku to też do 31.12 a potem następne podanie z zaświadczeniem lekarskim
Pięknie dziękuję Gabrycha.A ale mam też pytanie, jeżeli mija okres usług opiekuńczych to kto składa wniosek o następne 1/ pracownik socjalny czy 2/ opiekun prawny osoby ubezwłasnowolnionej, nie gniewajcie że pytam ale dopiero podjęłam pracę i ze strachu przed popełnieniem błędów nie myślę czasami logicznie.
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
u nas składa wnioskodawca wraz z nowym zaświadczeniem lekarskim ze wymaga pomocy osób drugich
Wydaje mi się, że nowe zaświadczenie lekarskie co roku może być nadgorliwością.Gabrycha.A pisze:u nas składa wnioskodawca wraz z nowym zaświadczeniem lekarskim ze wymaga pomocy osób drugich
Widziałem już zaświadczenia gdy lekarz wypisuje, że usługi opiekuńcze powinny być sprawowane na stałe, ewentualnie w orzeczeniu o niepełnosprawności/stopniu niepełnosprawności jest jasno określone, że osoba wymaga pomocy osób drugich. W moim odczuciu dołączanie kolejnego papierka potwierdzające coś co jest już zawarte w dokumentach, które są w posiadaniu organu jest zbyteczne.
Ale jak to mówią "co kraj to obyczaj" i niektóre Ośrodki prześcigają się w wymyślaniu kolejnych oświadczeń, zaświadczeń, etc.
Jednak z moich koleżanek opowiadała mi kiedyś taką sytuacje, że młody pracownik pyta kierownika jakie dokumenty są potrzebne w wypadku gdy klient ma amputowaną nogę. Wtedy któryś z pracowników odpowiedział, że ma przynieść zaświadczenie, że mu ona nie odrośnie. Ale to taka dawka czarnego humoru obrazującego smutną rzeczywistość w niektórych Ośrodkach gdzie biurokracja jest ważniejsza niż człowiek.
Oprócz Usługi opiekuńcze - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
Udostępnienie danych z rejestru PESEL w pomocy społecznej
alimntacja
opłata za DPS
Pieniądze wypłacone przy opuszczeniu ZK
świadczenie wychowawcze jak przyznać
Dochód z pola - pomocy!!!
skierowanie bezdomnego
zdarzenie losowe ?
Odpłatność dziecka za pobyt matki w DPS gdy przekracza 300
Zebranie : 500 plus a wyłudzacze.
Idziemy na wojnę z oszustami