Specustawa mówi: "Ustalając prawo do świadczeń rodzinnych uzależnionych od kryterium dochodowego, przy ustalaniu dochodu rodziny w przeliczeniu na osobę nie uwzględnia się członka rodziny, który, zgodnie z oświadczeniem osoby ubiegającej się o te świadczenia, nie przebywa na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej."Młodypracownik pisze: ↑14 mar 2022, 9:59Wniosek o zasiłek rodzinny - rozumiem, że kobieta musi podać we wniosku ojca dziecka, a jego dochody nie są brane pod uwagę. Co z kobietami, które nie podadzą ojca dziecka, bo jest nieznany np.? Przecież na pewno nie będą miały na to papierów? Nie wiem jak to ugryźć. Co z kobietami, które urodzą tu dzieci, skąd wezmą zaświadczenie od lekarza, do becikowego? Co ze szkolą, jak to weryfikować? Mam mętlik...
Widziałam to oczywiście i moja myśl, że dochodu nie biorę pod uwagę ale osoba powinna być podana(ojciec). Czyli rozumiem, że pani wpisuje siebie i dzieci i tyle?mag027 pisze: ↑15 mar 2022, 15:00Specustawa mówi: "Ustalając prawo do świadczeń rodzinnych uzależnionych od kryterium dochodowego, przy ustalaniu dochodu rodziny w przeliczeniu na osobę nie uwzględnia się członka rodziny, który, zgodnie z oświadczeniem osoby ubiegającej się o te świadczenia, nie przebywa na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej."Młodypracownik pisze: ↑14 mar 2022, 9:59Wniosek o zasiłek rodzinny - rozumiem, że kobieta musi podać we wniosku ojca dziecka, a jego dochody nie są brane pod uwagę. Co z kobietami, które nie podadzą ojca dziecka, bo jest nieznany np.? Przecież na pewno nie będą miały na to papierów? Nie wiem jak to ugryźć. Co z kobietami, które urodzą tu dzieci, skąd wezmą zaświadczenie od lekarza, do becikowego? Co ze szkolą, jak to weryfikować? Mam mętlik...
Słuszne pytania ale odpowiedź i sama ustawa nic nie wyjaśnia.mag027 pisze: ↑15 mar 2022, 15:00Specustawa mówi: "Ustalając prawo do świadczeń rodzinnych uzależnionych od kryterium dochodowego, przy ustalaniu dochodu rodziny w przeliczeniu na osobę nie uwzględnia się członka rodziny, który, zgodnie z oświadczeniem osoby ubiegającej się o te świadczenia, nie przebywa na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej."Młodypracownik pisze: ↑14 mar 2022, 9:59Wniosek o zasiłek rodzinny - rozumiem, że kobieta musi podać we wniosku ojca dziecka, a jego dochody nie są brane pod uwagę. Co z kobietami, które nie podadzą ojca dziecka, bo jest nieznany np.? Przecież na pewno nie będą miały na to papierów? Nie wiem jak to ugryźć. Co z kobietami, które urodzą tu dzieci, skąd wezmą zaświadczenie od lekarza, do becikowego? Co ze szkolą, jak to weryfikować? Mam mętlik...