utrata tytułu prawnego
-
- VIP
- Zajmuję się: DM, DE
- Kontakt:
Re: utrata tytułu prawnego
Dziekuje:)
-
- Praktykant
- Zajmuję się: DM
- Kontakt:
Moim zdaniem utrata tytułu prawnego determinuje utratę prawa do dodatku mieszkaniowego. Myślę, że należałoby zastosować art. 155 Kpa i skrócić termin obowiązywania decyzji.
-
- VIP
- Zajmuję się:
Skrócić się nie da. Żaden przepis nie pozwala.
Dodatek musi pozostać.
Jeśli nawet znika dany tytuł prawny to co można zrobić z dodatkiem? Ano nic. Czy znacie przepis, który mówi co zrobić w razie utraty tytułu prawnego? Nie znacie i nie powinien to być powód do złości.
W takim przypadku uważa się zwykle, że decyzja staje się bezprzedmiotowa i kombinuje z art. 162 Kpa. Tylko że w opisanym przypadku te same osoby zostają, obowiązek płacenia zostaje, wydatki zostają, w sumie nie uważam, że dodatek stał się bezprzedmiotowy.
Nie daję rady zatrzymać dodatku, więc zostawiam taki temat i przechodzę do innego.
Jeśli komuś nadal nie daje spokoju utrata tytułu, to niech teraz przekona mnie/nas, że dodatek stał się naprawdę bezprzedmiotowy. Wtedy przejdziemy do następnego etapu.
Dodatek musi pozostać.
Jeśli nawet znika dany tytuł prawny to co można zrobić z dodatkiem? Ano nic. Czy znacie przepis, który mówi co zrobić w razie utraty tytułu prawnego? Nie znacie i nie powinien to być powód do złości.
W takim przypadku uważa się zwykle, że decyzja staje się bezprzedmiotowa i kombinuje z art. 162 Kpa. Tylko że w opisanym przypadku te same osoby zostają, obowiązek płacenia zostaje, wydatki zostają, w sumie nie uważam, że dodatek stał się bezprzedmiotowy.
Nie daję rady zatrzymać dodatku, więc zostawiam taki temat i przechodzę do innego.
Jeśli komuś nadal nie daje spokoju utrata tytułu, to niech teraz przekona mnie/nas, że dodatek stał się naprawdę bezprzedmiotowy. Wtedy przejdziemy do następnego etapu.
-
- Praktykant
- Kontakt:
art. 155 Kpa pozwala na zmianę decyzji i skrócenie okresu.PCW pisze:Skrócić się nie da. Żaden przepis nie pozwala.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i energetyczne.
- Kontakt:
Miałam taki przypadek w SKO, dawno temu co prawda. Jest to przypadek, gdy art. 7 ust. 10 ma zastosowanie. Mnie to zupełnie przekonuje w tej chwili.
-
- VIP
- Zajmuję się:
Po drobnym warunkiem: macie do czynienia z wnioskodawcą-idiotą, któremu dodatek nie wydaje się potrzebny albo raczej poddał się Waszej presji. W ogólnym przypadku konieczna jest jego zgoda, a ja na to nie liczę. Chyba tylko idiota może zgodzić się na zabranie mu dodatku.jaa pisze:art. 155 Kpa pozwala na zmianę decyzji i skrócenie okresu.
-
- Praktykant
- Kontakt:
Jeszcze nie zdarzyło się, żeby ktoś się nie zgodził. Więcej wiary w ludziPCW pisze:Po drobnym warunkiem: macie do czynienia z wnioskodawcą-idiotą, któremu dodatek nie wydaje się potrzebny albo raczej poddał się Waszej presji. W ogólnym przypadku konieczna jest jego zgoda, a ja na to nie liczę. Chyba tylko idiota może zgodzić się na zabranie mu dodatku.

-
- Stażysta
- Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe
- Kontakt:
Oczywiście jeśli się wnioskodawca wyprowadzi się to wygaszamy decyzję!!!
Bezprzedmiotowość decyzji art. 162
W dodatkach mieszkaniowych nie ma decyzji zmieniających!! 

-
- Praktykant
- Kontakt:
Który artykuł o tym stanowi?ULAK pisze: W dodatkach mieszkaniowych nie ma decyzji zmieniających!!
-
- VIP
- Zajmuję się:
jaa pisze:Jeszcze nie zdarzyło się, żeby ktoś się nie zgodził.

Oprócz utrata tytułu prawnego - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
Czy należy się dodatek mieszkaniowy?
dodatek mieszkaniowy obliczenia
wnioski z 31 maja
decyzje w Sygnity-nie widzi znaczników
KPA-nowelizacja, a pouczenie
wyrównanie renty inwalidzkiej
wydatki do dodatku-prosze o pomoc
zmiana mieszkania - od kiedy dodatek na nowy lokal
Student w składzie rodziny
śmierć wnioskodawcy z umowy najmu
Dodatki mieszkaniowe- jak zacząć?
opłata abonamentowa - woda
1 ha przeliczeniowy
przyrównywanie i liczenie wydatków najem SM
wnioskodawcy z prywatnego najmu- kompletowanie wniosku
ogrzewanie gazowe w piwnicy - czy liczyć ryczałt?