utrata zasiłku chorobowego - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 11 sty 2017, 13:10

Witam, Mam taki przypadek. Kobieta jest nadal w stosunku pracy, przebywała na zasiłku chorobowym, na dzień dzisiejszy utraciła zasiłek chorobowy i jest w trakcie wypowiedzenia. i moje pytanie, czy mogę przyznać jej świadczenie na pierwsze dziecko?
Gość

Napisano: 11 sty 2017, 13:27

Wydaje mi się, że bycie w trakcie wypowiedzenie to jeszcze nie utrata pracy. Jak będzie miała świadectwo pracy to wówczas utracasz dochód i możesz przyznać na pierwsze dziecko.
inga3

Napisano: 11 sty 2017, 13:33

też mi się tak wydaję, bo w ustawie jest utrata tylko utracie zatrudnienia. Kobieta jeszcze do mnie wyskoczyła że w innym ośrodku jej znajomej przyznali, nawet jak była w stosunku pracy.
Gość

Napisano: 11 sty 2017, 13:35

Jeżeli przebywała na chorobowym w trakcie zatrudnienia i to zatrudnienie nadal trwa, nie możesz utracić chorobowego. W katalogu dochodów utraconych jest utrata zasiłku chorobowego przysługującego po utracie zatrudnienia, a to nie to samo. Zasiłek chorobowy w trakcie zatrudnienia będziesz mogła utracić jak ta osoba straci zatrudnienie u tego pracodawcy.
Gość

Napisano: 11 sty 2017, 13:44

a dochód z pracy za miesiąc następujący po utracie zasiłku chorobowego też nie mogę prawa? upewniam się, bo już mam tak wszystko pomieszane. każdy inaczej robi ;/
Gość

Napisano: 11 sty 2017, 14:21

Gość pisze:a dochód z pracy za miesiąc następujący po utracie zasiłku chorobowego też nie mogę prawa? upewniam się, bo już mam tak wszystko pomieszane. każdy inaczej robi ;/
nie ma czegoś takiego jak dochód z pracy po utracie zasiłku chorobowego. Jak jest cały czas stosunek pracy to Cie chorobowy zasiłek nie interesuje. Jak będzie świadectwo pracy utracasz albo dochód z 2014 jeżeli pracował;a w tym roku lub dochód z miesiąca następującego po miesiącu rozpoczęcia pracy jeżeli zaczęła pracę po roku bazowym.
inga3

Napisano: 11 sty 2017, 14:48

to na jakiej podstawie inne ośrodki robią utratę i uzysk bez utraty zatrudnienia? ;/
Gość

Napisano: 11 sty 2017, 15:19

Gość pisze:to na jakiej podstawie inne ośrodki robią utratę i uzysk bez utraty zatrudnienia? ;/
nie wiem ale dla mnie to nielogiczne. Na jakiej podstawie można utracić dochód z pracy bez świadectwa pracy??
inga3

Napisano: 11 sty 2017, 15:49

Gość pisze:to na jakiej podstawie inne ośrodki robią utratę i uzysk bez utraty zatrudnienia? ;/
znam tą śpiewkę... a w innym OPS to robią inaczej niż Wy, nie dajcie się nabierać :D
6i9
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 mar 2016, 14:01
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem