powierzenie pieczy - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 11 sty 2017, 12:16

Witam, czy można wypłacić świadczenie jeżeli w postanowieniu sądowym jest zapis, że babci powierzono pieczę (nie zapisano, że zastępczą); z wnioskiem wystąpiła babcia, która sprawuje pieczę. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
9876

Napisano: 24 sty 2017, 12:09

Właśnie podnoszę pytanie również mam pieczę nad małoletnimi, tylko pieczę.
magdammm

Napisano: 24 sty 2017, 12:18

a babcia jest opiekunem prawnym tego dziecka?
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 24 sty 2017, 13:32

znaczy u mnie sytuacja jest inna. Mam postanowienie w przedmiocie zarządzenia tymczasowego że Pani ma w pieczy dzieci. To nie jest ich babcia tylko dalsza krewna. pani dopiero bedzie składała wniosek o ustanowienie jej rodziną zastępczą. O opiece faktycznej, prawnej, rodzinie zastępczej nic nie ma mowy w postanowieniu
Gość

Napisano: 24 sty 2017, 14:07

no a komu przysługuje swiadczenie wychowawcze? komus obcemu ? babci ? chyba nie, prawda? tylko matce,ojcu, opiekunowi faktycznemu albo opiekunowi prawnemu...wiec jesli wniosek zlozyl ktos kto nie jest zadna z tych osob to swiadczenie nie moze przyslugiwac
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 16 lut 2017, 8:59

Witam! Mam sprawę"

postanowienie: udzielenie zabezpieczenia do czasu prawomocnego zakończenia postępowania, w ten sposób że sprawowanie pieczy zastępczej nad małoletnim xx powierza się ..."dziadkowi"

do czasu uprawomocnienia nadzór kuratora sądowego."

Rozumiem, że przypadku uprawomocnienia się postanawiania, pozbawienia władzy rodzicielskiej ojca, gdy dziadek stanie się opiekunem faktycznym wtedy uchylam ojcu decyzję, a dziadek będzie mógł złożyć wniosek o 500?
Gregoryj

Napisano: 16 lut 2017, 10:09

z tego co napisalas ja rozumiem ze dziadek juz teraz jest rodzina zastepcza , wiec ojcu juz nie przysluguje 500 a dziadkowi wcale - on moze w PCPR zlozyc wniosek...a dziadek z jakiego powodu ma sie stac opiekunem faktycznym ? opiekun faktyczny to ktos sprawujacy faktycznie opieke ale tez jednoczesnie w trakcie przysposabiania dziecka
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 16 lut 2017, 10:57

do kb
w tej chwili dziecko tylko mieszka z dziadkiem (uregulowane tj. postanowieniem nieuprawomocnionym jeszcze, tzw postanowienie zastępcze)

wykonywanie władzy rodzicielskiej przez ojca jest poddane nadzorowi kuratora

czyli wg mnie nie jest jeszcze pozbawiony władzy rodzicielskiej

Z tego co wiem to należy czekać na ostateczne rozstrzygnięcie, gdyż w tej chwili nie wiadomo gdzie będzie mieszkać dziecko (a dziadek na razie jest jedynie kandydatem do pełnienia funkcji rodziny zastępczej).

Ostatecznym rozstrzygnięciem w tej sprawie może różne. może być ustalenie rodziny zastępczej lub kto wie dzieciak może wrócić do ojca
Gregoryj

Napisano: 16 lut 2017, 11:06

no nie wiem, z twojego poprzedniego wpisu to zrozumialam ze to ddziadek ma nadzor kuratora do czasu uprawomocnienia sie postanowienia o zabezpieczeniu poprzez piecze zastepcza na czas postepowania o...no wlasnie nie wiadomo co :) ale sam napisales ze dziecko mieszka z dziaddkiem, wiec nie zamieszkuje z ojcem (i na to zamieszkanie wnuka ma papier - to zabezpieczenie) wiec, nieistosne jak dla mnie ze ojciec nie jest pozbawiony wladzy rodzicielksiej...dziecko z nim nie zamieszkuje wiec i 500+ mu nie przysluguje...ale moze znasz wiecej szczegolow sprawy, ktore sa dla niej istotne a z tego co napisales trudno je wydedukowac,wiec moze sprawa wyglada calkiem inaczej niz ja ja widze
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 16 lut 2017, 11:16

przepraszam jak coś wcześniej chaotycznie napisałem

właśnie już nie ma więcej szczegółów w sprawie (czekam jak rozwinie się sytuacja)

Mam mętlik w głowie (władza rodzicielska a fakt zamieszkiwania w nowym miejscu)

Dzięki kb. Po raz kolejny pomogłaś!
Gregoryj

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x