UWAGI WO DO PROJEKTU !!! - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 20 ]

Napisano: 03 gru 2013, 14:06

Tylko że ja nie mam takiego pędu na pieniądze. I wolałabym za te 300zł mniej miec mamę w takim stanie , chociazby w jakim miałam kiedys, gdy miała 60 pkt w skali B. I dla tych 300 zł nie życzyłabym jej ani sobie , zeby była w gorszym stanie, a już na pewno leząca, bez kontrolowania potrzeb fizjologicznych i na pewno nie zazdrościłabym tych pieniędzy tym, którzy mają swoich podopiecznych bliskich w cięzkim stanie. Ale to moze zrozumieć tylko ten, kto ma cięzko chorego i wszystko musi przy nim zrobić, a nie tylko niepełnosprawnego, który przewazającą większosc czynnosci jest w stanie sam wykonac.
Także takim podejsciem pokazuje tylko zwykłą pazerność na pieniądze.
~m&m

Napisano: 03 gru 2013, 14:13

to co w takim razie jest wart znaczny stopień niepełnosprawności?
~Kati

Napisano: 03 gru 2013, 14:25

~ewa

opiekunowie się podzielili na dwa blogi i przedstawicieli z białego bloga nie miały uwag z niebieskiego, wszystko przez jedną Panią której zachciało się zakładać forum i białego bloga bo chciała być przywódcą WO, a czy maja adwokata, radce prawnego to juz niewiadomo
~minia

Napisano: 03 gru 2013, 15:29

Droga m&m - a gdzie ja napisałam, ze boję się, iż będę mieć mniej kasy? ja się boję czy, jak tak dalej pójdzie, nie stracę tego co mam, bo nie wiadomo nadal jaki będzie ostateczny kształt ustawy, a do emerytury mi trochę lat brakuje; w dalszym ciągu uważam, że to zasiłek pielęgnacyjny powinien różnicować stan zdrowia chorego; jedni rezygnują z bardzo dobrej (dobrze płatnej posady) inni z mniej płatnej - świadczenie jest waśnie rekompensatą za utratę dochodu z pracy
~ja opiekunka niewidomej ON

Napisano: 04 gru 2013, 11:12

Jak na razie Twoje obawy sa całkowicie bezpodstawne, bo na razie ustawa nie przewiduje wygaszania prawomocnych decyzji n na dzieci i już nie dzieci niepełnosprawne. W tym względzie bali by się szumu i to duzo większego i do tego z poparciem mediów niż to miało miejsce przy wygaszeniu decyzji dorosłych ON.
Inna sprawa, że jezeli trybunał opowie się teraz za wygaszeniem decyzji za niezgodne z Konstytucją, to kolejnych prób nie beda podejmować tym bardziej w kwestiach dotyczących dzieci.
I co za róznica czy róznicować stan chorego bedzie zasiłek pielęgnacyjny czy tez świadczenie pielęgnacyjnego i to w przypadku, gdy się to tyczy niepełnosprawnych wymagających stałej opieki sprawować którą decydują się najbliżsi członkowie rodziny przy wsparciu państwa.
Nie róznicowanie zasiłku pielęgnacyjnego zaleznie od stanu chorego to tez ogromne oszczędnosci dla budzetu., gdyż tym róznicowaniem musieli by zostac objęci wszyscy niepełnosprawni a nie tylko ci, wobec których sprawuje sie opiekę pobierając świadczenie pielęgnacyjne.
~m&m

Napisano: 04 gru 2013, 11:34

Śmieszne są wasze uwagi co do zgodności czy niezgodności czegoś z Konstytucją. Cytujecie Konstytucje i wierzycie, ze Polska jest państwem prawa. Otóż nie jest i nigdy nim nie była. Nawet Trybunał Konstytucyjny wydawał orzeczenia kuriozalne - co zresztą nie dziwi bo to ciało polityczne. Dlatego miejcie poprawkę na to. Naszemu państwu jeszcze sporo brakuje do państwa prawnego.
~Andi

Napisano: 04 gru 2013, 12:38

ale głupoty - TK ,,ciało polityczne\'\'? jakby tak patrzeć to przewodniczący Wróbel jest rekomendowany przez SLD i za pierwszym razem został odrzucony przez PO, jeżeli TK orzeknie korzystnie pewnie tacy ja Ty stwierdzą, że dlatego taki wyrok - nie raz TK pokazało, że jest ponad politykę
~Kati

Napisano: 04 gru 2013, 13:08

Różnie to może być.
~kun

Napisano: 04 gru 2013, 15:05

sorry ale jeżeli PG, RPO, Komisja, SEJM wysyłają pisma o niezgodności no to co ma zrobić TK?

Sejm strzela sobie sam w kolano bo powinien tego bronić już w piśmie a nie za pomocą posła jutro w TK ale broni tylko zapiskiem, że kasa pusta.

TAK WIĘC JUTRO ZNÓW ZWYCIĘŻY NARÓD W POSTACI OPIEKUNÓW !!!!
~sda

Napisano: 04 gru 2013, 15:41

no właśnie, \"jak na razie\" - ale w Polsce to już tak jest, że nigdy nic nie wiadomo, to państwo marchewki i kija - z jednej strony osoby ON mogą się ubiegać o pewne przywileje, po czym te przywileje są przeszkodą... ale to z innej beczki
~ja opiekunka niweidomej ON

Strona 2 z 2    [ Posty: 20 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x