uzysk po roku bazowym netto? - Świadczenia rodzinne

Strona 6 z 12    [ Posty: 113 ]

Napisano: 21 maja 2015, 14:05

hahahaha pisze:
odsetek1 pisze:Ja nie chcę źle dla klientów, dajcie mi wzór to będę robić jak uważacie. Do tej pory braliśmy pod uwagę zaświadczenia o dochodzie netto od pracodawcy. Zawsze można zacząć robić inaczej.
no teraz jakos "madre glowy" glowy w piasek pochowały i nie chcą wzoru wkleic, ale w madrościach to pierwsi
odsetek-> dajcie mi wzór... czlowieku nikt Ci nie karze tak robic, laski nikomu nie robisz
hahahaha- madre glowy nie pochowaly glowy w piasek tylko mniej madre glowy nich sie troche wysila i sobie poszukaja bo bylo pisane ze jest to na forum
podziemie

Napisano: 21 maja 2015, 14:05

ludzie a może ktoś wreszcie wpadnie na to, że trzeba rozróżnić przychód - dochód
koszty są odejmowane jak ich nazwa wskazuje od przychodu
my nie chcemy przychodu netto tylko dochód
co Wy wymyślacie jakieś swoje wydumane wyliczenia?
masz netto to licz netto i tyle, a nie jakieś cuda tworzyć
~~~~

Napisano: 21 maja 2015, 14:08

ale gdzie jest to netto? Bo chyba nie w naszej ustawie

PS. co to jest przychód netto? Od kiedy dochód netto jest pomniejszony o koszty uzyskania?
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 21 maja 2015, 14:09

Dokładnie, dochód a przychód to co innego a ten art. który cytujecie mówi o tym, że dochód jest różnicą między przychodem a tymi wszystkimi składkami! Ale to nie znaczy, że macie jeszcze odejmować kup, bo on JEST zawarty w przychodzie a wy macie zaświadczenia o dochodzie czyli TO jest zgodne już z definicją dochodu.

Moja księgowa, jak jej pokazałam ten temat padła ze śmiechu pod biurko i do teraz nie może wstać :P
justakapusta

Napisano: 21 maja 2015, 14:12

~~~~ pisze:ludzie a może ktoś wreszcie wpadnie na to, że trzeba rozróżnić przychód - dochód
koszty są odejmowane jak ich nazwa wskazuje od przychodu
my nie chcemy przychodu netto tylko dochód
co Wy wymyślacie jakieś swoje wydumane wyliczenia?
masz netto to licz netto i tyle, a nie jakieś cuda tworzyć
wstan teraz, podejdz do ksiegowej swojej i powiedz pani zosiu, krysiu: czy w dochodzie netto jakbym poprosil/a o zaswiadczenie pani mi pomniejsza o koszty uzyskania przychodu?? zobaczymy co powie
podziemie

Napisano: 21 maja 2015, 14:13

pisałem skrótowo sądziłem, że to rozjaśni coś temat, ale jak chcecie dalej nad tym dyskutować to proszę bardzo - tylu mądrych się zebrało to może coś wydumają :)
~~~~

Napisano: 21 maja 2015, 14:16

Wg art. 3 ust. 1 DOCHÓD to PRZYCHÓD POMNIEJSZONY o kup, należny podatek, składki społeczne i zdrowotne. Ty otrzymując zaświadczenie od pracodawcy o dochodzie (netto czy na rękę, jak kto woli, bo nawet w przypadku zajęcia komorniczego dostaniesz informację, że dochód wyniósł tyle i tyle i zajęcie wyniosło tyle i tyle) otrzymujesz kwotę zgodną z art. 3 ust. 1

Ręce opadają, jak potraficie rozumieć dziwacznie jasne przepisy!

A teraz logiczne wytłumaczenie:
przychód to dochód + kup + zaliczka na podatek + składka społeczna + składka zdrowotna
O tym właśnie mówi "od tyłu" art. 3 pkt 1 ust a

Pracodawca wystawia zaświadczenie o dochodzie a nie o przychodzie. On już odliczył kup , podatek i składki, które poniósł pracownik. Odejmując jeszcze raz kup dublujecie go, to jest proste i logiczne.

Czepiliście się słowa netto, które ma tutaj najmniejsze znaczenie.
justakapusta

Napisano: 21 maja 2015, 14:17

to podnieś biedaczkę.
Pokaż jej PIT 11 i poinstruuj jak obliczasz dochód.
następnie pokaż jej ustawę jak def. dochód:
Art. 3. Ilekroć w ustawie jest mowa o:
1) dochodzie – oznacza to, po odliczeniu kwot alimentów świadczonych na rzecz innych osób:
a) przychody podlegające opodatkowaniu na zasadach określonych w art. 27, 30b, 30c i 30e ustawy z dnia 26 lipca
1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. z 2012 r. poz. 361, z późn. zm.3)), pomniejszone o koszty uzyskania przychodu, należny podatek dochodowy od osób fizycznych, składki na ubezpieczenia społeczne niezaliczone do kosztów uzyskania przychodu oraz składki na ubezpieczenie zdrowotne

A teraz popatrz co to jest dochód netto:
w przypadku umowy o pracę odejmowane są zaliczki na podatek dochodowy od osób fizycznych oraz składki na ubezpieczenia społeczne i zdrowotne pracownika
w przypadku umowy zlecenia – zaliczki na podatek dochodowy od osób fizycznych oraz składki na ubezpieczenia społeczne i zdrowotne
w przypadku umowy o dzieło – tylko zaliczki na podatek dochodowy od osób fizycznych (czyli na podstawie umowy o dzieło osoba wykonująca dzieło nie zostaje objęta ubezpieczeniami społecznymi i zdrowotnym
https://www.migrant.info.pl/id-30-co-to- ... netto.html
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 21 maja 2015, 14:18

pracodawca podając dochód netto nie odejmuje kosztów uzyskania przychodu :D
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 21 maja 2015, 14:20

justakapusta pisze:Dokładnie, dochód a przychód to co innego a ten art. który cytujecie mówi o tym, że dochód jest różnicą między przychodem a tymi wszystkimi składkami! Ale to nie znaczy, że macie jeszcze odejmować kup, bo on JEST zawarty w przychodzie a wy macie zaświadczenia o dochodzie czyli TO jest zgodne już z definicją dochodu.

Moja księgowa, jak jej pokazałam ten temat padła ze śmiechu pod biurko i do teraz nie może wstać :P
tez sie wybralem do moch ksiegowych i tez pokazalem te bzdury co "madre glowy" tutaj pisza to oczy postawily i chyba chciały mi powiedziec zebym wiecej na to forum nie wchodził bo zbaranieje do reszty
to ja

Strona 6 z 12    [ Posty: 113 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x