uzysk po roku bazowym netto? - Świadczenia rodzinne

Strona 8 z 12    [ Posty: 113 ]

Napisano: 21 maja 2015, 15:05

a ja dostalem wydruk moijego wynagrodzenia netto i jako jeden ze skladnikow mam Koszty uzyskania przychodu ktore wynosza 111,25
sasaas

Napisano: 21 maja 2015, 15:10

to teraz sobie kotku oblicz netto i jak ci wyjdzie, że od brutta zostały odjęte koszty uzyskania przychodu to masz dwa wyjścia:
1. zrobić awanturę księgowej, że ci zabiera kasę, która ci się należy;
2. zgłosić się do księgowej12 by zrobiła ci dobrze

PS. koszt uzyskania jest wykazywany na wydruku, ale to taki sztuczny twór. To jest to co pracownik poniósł jako wydatek podjęcia pracy i on po prostu nie jest odpodatkowany. Odejmuje się go od przychodu by obliczyć podatek. Pracownik dostaje tę kasę do rączki

https://zus.pox.pl/wynagrodzenia-i-sklad ... ychodu.htm
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 21 maja 2015, 15:10

i co - na wyplate dostales o te 111,25 mniej?:) na pewno nie
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 21 maja 2015, 15:11

Dzwoniłam do największego zakładu w naszej okolicy, który zatrudnia sporą część naszych klientów.
Otrzymujemy od nich zaświadczenia o dochodzie netto i otrzymałam informację, że to jest kwota bez kup.

Czyli jest to kwestia nazewnictwa, to nie oznacza, że otrzymując zaświadczenie o dochodzie netto z automatu mamy odliczać kup, tylko najpierw trzeba się zorientować, co księgowy miał na myśli i dopiero wtedy się do tego ustosunkować.
justakapusta

Napisano: 21 maja 2015, 15:14

kb pisze:i co - na wyplate dostales o te 111,25 mniej?:) na pewno nie
nie nie dostalem :) a co to oznacza???
ssasas

Napisano: 21 maja 2015, 15:16

Ujete są ale nie odjete dostałaś pieniądze na konto ale napewno nie odliczono Ci tych KUP do świadczeń rodzinnych dodatkowo bedzie to pomniejszone o KUZ czyli bedzie to o 111, 25 czy 139,08 zł mniej niż dostałaś na tzw.rekę ( pod warunkiem , ze nie odjeto np. PZU ) .MA to duze znaczenie po nie odjemując kosztów ( np. przy 2 dzieci gdzie rodzice podjeli pracę w 2014 przy 1700 zł odejmując koszty łapali się na zasiłek ) .
Dorcia82
VIP
Od: 10 kwie 2014, 13:41
Zajmuję się:

Napisano: 21 maja 2015, 15:19

justakapusta pisze:Dzwoniłam do największego zakładu w naszej okolicy, który zatrudnia sporą część naszych klientów.
Otrzymujemy od nich zaświadczenia o dochodzie netto i otrzymałam informację, że to jest kwota bez kup.

Czyli jest to kwestia nazewnictwa, to nie oznacza, że otrzymując zaświadczenie o dochodzie netto z automatu mamy odliczać kup, tylko najpierw trzeba się zorientować, co księgowy miał na myśli i dopiero wtedy się do tego ustosunkować.
Dlatego najlepiej dać im druk własnego zaświadczenia o dochodzie zgodnie z Naszą ustawa a nie się domyślać czy odliczyła czy nie.
Dorcia82
VIP
Od: 10 kwie 2014, 13:41
Zajmuję się:

Napisano: 21 maja 2015, 15:19

to, że dochód netto nie jest pomniejszony o koszty uzyskania przychodu :lol:

Pusta -albo namieszałaś, albo to oznacza, że nie utrzymujesz dochodu netto. To nie jest kwestia tego, że w jednym miejscu kraju dochód netto oznacza co innego niż w innej. Nie oznacza, że w jednej części kraju otrzymujesz wypłatę pomniejszoną o koszty uzyskania a w drugiej części kraju ci ją zabierają.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 21 maja 2015, 15:41

koszty uzyskania przychodu sa potrzebne do wyliczenia podatku naleznego , od dochodu brutto odejmujemy skladki ZUS oraz koszty uzyskania przychodu to wszytsko x 18% plus jakas ulga i mamy podatek nalezny
Jak wszytsko to odejmiemy od dochodu brutto tzn. sklad. spol-sklad. zdro, podatek nalezy otrzymamy dochod netto czyli to co mamy w ustawie dziekuje
to ja

Napisano: 21 maja 2015, 16:50

No nie wszystko bo dochód do ustawy trzeba też pomniejszyć właśnie o KUP. Netto nie jest pomniejszone o KUP.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Strona 8 z 12    [ Posty: 113 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x