uzysk z 1000 - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 3    [ Posty: 30 ]

Napisano: 28 sty 2016, 9:17

nasze SKO interpretuje tak jak ja
...

Napisano: 28 sty 2016, 9:17

... pisze:czytać ze zrozumieniem
art. 5 ust. 4b.

w przypadku uzyskania dochodu przez członka rodziny, osobę uczącą się
lub dziecko pozostające pod opieką opiekuna prawnego po roku kalendarzowym
poprzedzającym okres zas
iłkowy dochód ich ustala się na podstawie dochodu
członka rodziny, dochodu osoby uczącej się lub dochodu dziecka pozostającego pod
opieką opiekuna prawnego, powiększonego o
kwotę uzyskanego dochodu z
miesiąca
następującego po miesiącu, w
którym dochód zost
ał osiągnięty, jeżeli dochód ten jest
uzyskiwany w
dniu ustalania prawa do świadczeń rodzinnych

prawo do świadczeń rodzinnych ustalone w XI 2015r., teraz w 2016r. rodzicielski, zgodnie z art. 5 ust. 4b nie ma teraz uzysku
nowa rodzina - prawo do świadczeń rodzinnych ustalane w I 2016r. , rodzicielskie w I 2016r. - tutaj jest uzysk

a dopiero stosować
art. 24 ust. 7
może i ciekawy tok myślenia ale błędny i to baardzoo :mrgreen:
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 28 sty 2016, 11:00

mam rodzinne przyznane w listopadzie 2015, rodzicielski dostanę w lutym 2016, to dlaczego robisz mi uzysk i na jakiej podstawie prawnej, proszę w odpowiedzi uwzględnić art 5 ust 4b a nie traktować go jako nieistniejący
...

Napisano: 28 sty 2016, 11:51

Od IKSA
No to czytaj:

w przypadku uzyskania dochodu przez członka rodziny [...] po roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy (czyli w 2016 też) dochód ich ustala się na podstawie dochodu członka rodziny [...] powiększonego o kwotę uzyskanego dochodu z miesiąca następującego po miesiącu, w którym dochód został osiągnięty (czyli, w przypadku przyznania świadczenia w styczniu - za luty) jeżeli dochód ten jest uzyskiwany w dniu ustalania prawa do świadczeń rodzinnych (a jest, bo prawo do świadczeń ustalasz w marcu).

Prawo do świadczeń ustalasz również przy każdym przeliczeniu dochodu i zmianie sytuacji rodzinnej mającej potencjalny wpływ na prawo do świadczenia.

Iks co ty wypisujesz, przecież prawo do świadczeń rodzinnych ustaliłeś kobiecie w listopadzie 2015
...

Napisano: 28 sty 2016, 17:07

No tak, a teraz w związku ze zmianą sytuacji ustalam ponownie. Tego się nie robi w każdym przypadku wyłącznie raz. Każdy kwit z dochodem przyniesiony przez stronę w trakcie okresu zasiłkowego skutkuje koniecznością przeliczenia dochodu rodziny czyli ponownego ustalenia prawa do świadczeń. Informacja powzięta z urzędu o świadczeniu które ma wpływ na prawo do innego świadczenia również wymusza na urzędniku ponowną weryfikację uprawnień strony czyli - raz jeszcze - ustalenie prawa do świadczeń. Ustalenie prawa do świadczeń nie zawsze jest tożsame z rozpatrzeniem wniosku ;)

Inaczej:
każde rozpatrzenie wniosku jest ustaleniem prawa do świadczenia, ale nie każde ustalenie prawa do świadczenia jest wyłącznie rozpatrzeniem wniosku. :lol:

Jeszcze inaczej:

Każda weryfikacja uprawnień strony dokonana w trakcie okresu zasiłkowego również jest ustaleniem prawa do świadczenia.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 28 sty 2016, 19:01

mam rodzinne przyznane w listopadzie 2015, rodzicielski dostanę w lutym 2016, to dlaczego robisz mi uzysk i na jakiej podstawie prawnej, proszę w odpowiedzi uwzględnić art 5 ust 4b a nie traktować go jako nieistniejący
...

Napisano: 28 sty 2016, 19:23

W styczniu rodzicielskim w lutym dochód uzyskany przeliczamy..od marca zł/zł a w kwietniu rodzicielskim się kończy i znów decyzja rodzinne ponownie w całości. we czerwcu podejmuje staż do sierpnia i znów zł/zł a We wrześniu wyjdzie ze nienależnie pobrał na 1 dziecko ( przestało się uczyć w szkole ponad gim i nie zgłosili) i nienależnie wyjdą cuda.
Krak

Napisano: 29 sty 2016, 8:40

... pisze:mam rodzinne przyznane w listopadzie 2015, rodzicielski dostanę w lutym 2016, to dlaczego robisz mi uzysk i na jakiej podstawie prawnej, proszę w odpowiedzi uwzględnić art 5 ust 4b a nie traktować go jako nieistniejący
No robię Ci uzysk właśnie na podstawie art. 5 ust. 4b :lol: Nie rozumiesz tego.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 29 sty 2016, 8:53

A wszystko przez to, że trafił się jakiś skład WSA niedospany i uznał, że skoro przepis mówi o uzysku "po roku stanowiącym podstawę ustalania" to istotny jest uzysk TYLKO w roku następnym po bazowym. Jak jeszcze w kolejnym to już nie ;) I zdaniem tego sądu jak podstawą jest 2014 to uzysk może być tylko w 2015. Jak jest nowe źródło w 2016 to już nie ma uzysku :D
Póki co w orzecznictwie dominuje standardowe przeliczanie ale kto wie co czas przyniesie... Skoro mogą być 2 wychowawcze czy SP na niespokrewnionego :lol:
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 29 sty 2016, 9:00

Miałem ostatnio takie odwołanie w podobnej sprawie, gość powołał się na wyroki, świeże, w tym "naszego" sądu. Napisałem w piśmie przewodnim do SKO swoją interpretację i dlaczego uważam, że wersja sądu jest "bezsensu", ale nie liczyłem na wiele - SKO utrzymało w mocy naszą decyzję 8-) :D
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 3 z 3    [ Posty: 30 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x