użyteczno-społeczne - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 03 gru 2016, 14:12

Komu w pierwszej kolejności przydzielacie użyteczne: osobom ze st. niepełnosprawności, czy tym bez stopnia? Chcę dać osobie ze stopniem i do końca nie wiem (jestem początkująca), jaką pracę mogę jej przydzielić. Oczywiście czytam na orzeczeniu, jakiej pracy nie może wykonywać, ale ta osoba ma jeszcze na piśmie wystawione pewne przeciwwskazania co do pracy, które nie są związane w ogóle ze stopniem. Czy te przeciwwskazania też się bierze pod uwagę, czy tylko to, co widnieje na orzeczeniu?
Karpatka

Napisano: 05 gru 2016, 8:41

Prace społeczno-użyteczne przeznaczone są dla osób bezrobotnych, zarejestrowanych w urzędzie pracy.
malutka09

Napisano: 05 gru 2016, 9:27

Prace są dla osób bezrobotnych, korzystających ze świadczeń pomocy społecznej, nieposiadających prawa do zasiłku dla bezrobotnych.
Ty w OPS tworzysz listy osób o które wnioskujecie do skierowania więc Ty niczego nie "dajesz" bo skierowania wydaje Urząd Pracy. Ty jedynie wnioskujesz.
I tym bardziej nie powinnaś brać na siebie decyzji czy ta osoba może wykonywać pracę na danym stanowisku - badania lekarskie i lekarz pisze czy zdolny do takiej pracy czy nie.
Xman

Napisano: 05 gru 2016, 9:34

Jak wyżej.
Iga2

Napisano: 05 gru 2016, 22:12

Xman pisze:Prace są dla osób bezrobotnych, korzystających ze świadczeń pomocy społecznej, nieposiadających prawa do zasiłku dla bezrobotnych.
Ty w OPS tworzysz listy osób o które wnioskujecie do skierowania więc Ty niczego nie "dajesz" bo skierowania wydaje Urząd Pracy. Ty jedynie wnioskujesz.
I tym bardziej nie powinnaś brać na siebie decyzji czy ta osoba może wykonywać pracę na danym stanowisku - badania lekarskie i lekarz pisze czy zdolny do takiej pracy czy nie.
dokładnie,
ponadto osoba z umiarkowanym a tym bardziej ze znacznym traktowana jest jako osoba całkowicie niezdolna do pracy, i nie może być zarejestrowana w PUP jako bezrobotna, zatem nie może z tego skorzystać
Gość

Napisano: 06 gru 2016, 9:46

Co do stopni niepełnosprawności to nie ma takiej reguły, że nie mogą być bezrobotnymi. Ważne jest tylko to czy taka osoba jest zdolna do wykonywania pracy.
https://psz.praca.gov.pl/dla-bezrobotnyc ... osprawnych
Xman

Napisano: 06 gru 2016, 22:56

Xman pisze:Co do stopni niepełnosprawności to nie ma takiej reguły, że nie mogą być bezrobotnymi. Ważne jest tylko to czy taka osoba jest zdolna do wykonywania pracy.
https://psz.praca.gov.pl/dla-bezrobotnyc ... osprawnych
zarejestruje jako bezrobotnego tylko z lekkim stopniem niepełnosprawności, z umiarkowany i stałym już nie, odeśle do OPS
mieliśmy decyzje, dlatego że wg wszelkich przepisów
umiarkowany traktowany jest na równi z całkowitą niezdolnością do pracy, jak i dawną II grupą inwalidzką
znaczny z całkowitą niezdolnością do pracy i niezdolnością do samodzielnej egzystencji, oraz z dawną I grupą
Gość

Napisano: 07 gru 2016, 15:53

Niestety, jeśli odsyłają to popełniają błąd - jeśli stan zdrowia pozwala klientowi na wykonywanie pracy (jest do niej zdolny) to ma też prawo się tam zarejestrować.
Xman

Napisano: 07 gru 2016, 19:25

do Xman - o czym ty mówisz? Jakie badania lekarskie. Przy użytecznych nie ma żadnych badań lekarskich i to jest chore. Ale tak jest. U nas osoba, którą wnioskujemy do PUP jest od razu tam przyjęta, nieformalnie my decydujemy.
Beza

Napisano: 07 gru 2016, 19:30

Oczywiście, że przy użyteczno-społecznych nie ma żadnych badań lekarskich, więc my nie kierujemy na nie ludzi z grupą (oczywiście tylko st. lekki mam na mysli), bo tak jest bezpieczniej. Otym, czy klient nadaje się do danej roboty, czy nie nadaje decyduje on sam i on sam ponosi całą odpowiedzialnośc za ewentualny wypadek czy coś w tym rodzaju. Czy u "Xmana "jest inaczej? Przecież to niemożliwe.
Franciszka

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x