użyteczno-społeczne - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 07 gru 2016, 22:06

Otóż Franciszko - to co napisałem jest jak najbardziej możliwe. Polecam przeczytać rozporządzenie dot. prac społecznie użytecznych (jest bardzo krótkie).
Przeczytasz tam m.in.

"Przy przydziale prac społecznie użytecznych uwzględnia się wiek osoby uprawnionej, jej zdolność do wykonywania tych prac oraz, w miarę możliwości, posiadane kwalifikacje"
oraz
"Starosta, w celu ustalenia zdolności do wykonywania prac społecznie użytecznych, przed skierowaniem osoby uprawnionej do tych prac może skierować ją na badania lekarskie"

Jak widzisz może tak być że Urząd Pracy kieruje na takie badania. I dla bezpieczeństwa powinno tak być (i w wielu miejscach jest). To że Ty wnioskujesz o osoby z lekkim stopniem "bo tak bezpieczniej" niestety niewiele ma wspólnego z bezpieczeństwem. Szczegóły dot. tego czy Urząd Pracy będzie kierował na badania powinny znaleźć się w porozumieniu, które Twoja gmina zawiera z Urzędem Pracy.
Xman

Napisano: 08 gru 2016, 19:20

Zgoda, PUP MOŻE, ale nie musi skierować do lekarza medycyny pracy. U nas - wierz mi - nie kieruje i nie kryje się z tym, że szkoda pieniędzy na takie badania skoro nie musi tego robić. Dla mnie prywatnie - tak nie powinno być, ale to nie ja ustalam przepisy. Odpowiedz mi w takim razie na pytanie : kto odpowiada za ewentualny wypadek podczas użytecznych, gdy klient nie przeszedł (bo nie musiał) badań? Np. miał chory kręgosłup, dostał użyteczne bez badań, a tu dysk mu wyskoczył podczas pracy, bo coś dźwignął?
Franciszka

Napisano: 08 gru 2016, 21:04

Osoby zdolne do pracy rejestrują się jako osoby bezrobotne. Osoby niezdolne do pracy np. umiarkowany stopień niepełnosprawności) rejestrują się jako osoby poszukujące zatrudnienia.
Pup nie zarejestruje osoby niezdolnej do pracy jako osoby bezrobotnej.
zzzz

Napisano: 08 gru 2016, 22:32

zzzz pisze:Osoby zdolne do pracy rejestrują się jako osoby bezrobotne. Osoby niezdolne do pracy np. umiarkowany stopień niepełnosprawności) rejestrują się jako osoby poszukujące zatrudnienia.
Pup nie zarejestruje osoby niezdolnej do pracy jako osoby bezrobotnej.
dokładnie tak, osoby z umiarkowanym czy znacznym rejestrują wyłącznie jako osoby poszukujące pracy ale nie bezrobotne, bo w świetle prawa są to osoby niezdolne do pracy. Z lekkim można być bezrobotnym, to wie każdy średnio zorientowany w przepisach
Gość

Napisano: 08 gru 2016, 23:10

A więc Franciszko może zasugerujcie im robienie takich badań, bo jak widzisz jest to możliwe. (kwestia umowy gminy z PUP) i już będzie bezpieczniej, zwłaszcza dla klientów. Co do odpowiedzialności w razie skierowania do nieodpowiednich prac - stawiałbym na Urząd Pracy ponieważ to oni kierują (OPS tylko wnioskuje).
Odnośnie tego co napisał "zzzz" - pomieszałeś dwa wątki - niezdolność z niepełnosprawnością. Niezdolni faktycznie nie mogą, niepełnosprawni (nawet znacznie) jak najbardziej. Nie istnieje przepis który by im tego zabraniał. Tak samo jak będąc niepełnosprawnym (nawet znacznie) można pracować.
Xman

Napisano: 08 gru 2016, 23:24

Gość pisze: osoby z umiarkowanym czy znacznym rejestrują wyłącznie jako osoby poszukujące pracy ale nie bezrobotne, bo w świetle prawa są to osoby niezdolne do pracy.
Bez urazy ale rzuć chociaż okiem na drugą tabelkę z linka który wcześniej podałem... i nie skreślaj tak łatwo osób niepełnosprawnych z rynku pracy.
Xman

Napisano: 09 gru 2016, 0:45

Xman pisze:
Gość pisze: osoby z umiarkowanym czy znacznym rejestrują wyłącznie jako osoby poszukujące pracy ale nie bezrobotne, bo w świetle prawa są to osoby niezdolne do pracy.
Bez urazy ale rzuć chociaż okiem na drugą tabelkę z linka który wcześniej podałem... i nie skreślaj tak łatwo osób niepełnosprawnych z rynku pracy.
nikt nikogo nie skreśla takie są przepisy, poszukaj sobie w necie przepisów dotyczących orzeczeń, a najlepiej napisz do PUP skoro twierdzisz że jest inaczej
Gość

Napisano: 09 gru 2016, 8:52

Nie trzeba pisać, wystarczy popatrzeć na już istniejące informacje. Np MUP Olsztyn
https://www.olsztyn.mup.gov.pl/bezrobot ... racja.html
przed zieloną ramką jest akurat o rejestracji ze znacznym i umiarkowanym.
Jeśli to też Was nie przekonuje - to trudno zostańcie przy swoim - po co zmieniać coś co uznajecie za "bezpieczne".
Xman

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x