vat w ops - Księgowość

Strona 2 z 4    [ Posty: 33 ]

Napisano: 19 paź 2016, 9:09

wczoraj byłam na szkoleniu odnośnie centralizacji i pan powiedział, że usługi opiekuńcze sa zwolnione z VAT na podst.art 43 ust. 1 pkt 22 i 23 chyba z tego co pamiętam i mają byc wykazywane w deklaracji cząstkowej VAT-7 jako zwolnione, podatek należny będzie równy 0
Ania80

Napisano: 19 paź 2016, 10:07

i dodatkowo kasa fiskalna do usług opiekuńczych
Ania80

Napisano: 19 paź 2016, 10:12

Ania80 - ale kasa fiskalna, jeżeli wpłaty są przez kasę rozumiem. bo jak są na konto to raczej nie trzeba? i mam jeszcze jedno pytanie - a w deklaracji po stronie podatku naliczonego od zakupów nic nie wpisujemy?
gumi
VIP
Od: 17 mar 2015, 8:57
Zajmuję się:

Napisano: 19 paź 2016, 10:27

jak usługi są wpłacane na konto to nie ma potrzeby kasy fiskalnej, w deklaracji wpisujemy sprzedaż zwolnioną i podatek należny 0, i nie będziemy robić prawdopodobnie rejestru zakupu bo prewspółczynnik bedzie wynosił poniżej 2% i w takim przypadku nie prowadzi się tego rejestru, zastanawiam się tez nad uslugami za śds, bo też wpłacają do kasy, czy tak samo trzeba będzie traktować jak opiekuńcze
U nas w gminie firma wprowadzi centralizację i kobietka miala inne zdanie odnośnie usług, bo powiedziała ze skoro wynikają one wyłącznie z decyzji, nie ma umów cywilnoprawnych to w ogole nie podlegają pod VAT, ale niepodleganie i zwolnienie to dwie różne sprawy
trzeba będzie popytać się w sąsiednich ops :)
Ania80

Napisano: 19 paź 2016, 11:21

Jestem obecnie od 1 października br po centralizacji Vat i odnośnie usług opiekuńczych nie mamy kasy bo odpłatność wynika z decyzji i w deklarację Vat składamy zerową .Odnośnie odpł.za usługi w ŚDS to u mnie nie podlegają bo nie są dochodem gminy.
Ika1

Napisano: 19 paź 2016, 11:44

Ika, możesz podać podstawę prawną, że nie podlega VAT? To samo powiedziała kobietka z firmy co robi u nas centralizację, ale ciężko mam się z nią skontakotować, dlatego pytam
Ania80

Napisano: 19 paź 2016, 12:57

Do Ania 80 czy możesz podać kto był szkolącym.Bo z tą odpłatnością za usługi opiekuńcze też mamy decyzje i nie wiem jak to teraz rozumieć. Jak ja byłam na szkoleniu to powiedziano , że w zwolnione. Czy była rozpatrywana ta kwestia decyzja czy umowa?
gosia4123

Napisano: 19 paź 2016, 13:48

damian grzelka rio kielce, no własnie kwestia czy z decyzji czy z umowy nie była dyskutowana więc teraz sama nie wiem, on też mowił ze zwolniona
Ania80

Napisano: 19 paź 2016, 14:38

KWW na jaki artykuł się powołujesz odnośnie niepodlegania pod VAT usług?
Ania80

Napisano: 19 paź 2016, 14:42

art.15 ust 6. ustawy o podatku od towarów i usług: "Nie uznaje się za podatnika organów władzy publicznej oraz urzędów obsługujących te organy w zakresie realizowanych zadań nałożonych odrębnymi przepisami prawa, dla realizacji których zostały one powołane, z wyłączeniem czynności wykonywanych na podstawie zawartych umów cywilnoprawnych."
KWW

Strona 2 z 4    [ Posty: 33 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x