SKO tytuł prawny - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 11 cze 2015, 8:33

Witam
SKO uchyliło mi decyzję i przekazało do ponownego rozpatrzenia ...brak dowodów , mimo iż posiadałem pismo od administratora budynku oraz Prezydenta Miasta,że strona zajmuje lokal bez tytułu prawnego i ten tytuł utraciła z dniem .... Teraz trwa postępowanie w Sądzie o eksmisję .Jestem w trakcie zbierania dowodów ...tylko za bardzo nie wiem jeszcze co mam przedstawić ...zarzucili nam, że skoro zamieszkuje w lokalu to musi posiadać jakiś tytuł prawny, zasugerowali "inny tytuł prawny " . Strona nie ponosi żadnych kosztów. Proszę, pomóżcie mi jeśli ktoś miał podobną sytuację . Już prześledziłem wyroki sądów i jestem pewny i nadal będziemy obstawać przy swoim stanowisku, tylko te dowody ciągle mało...
Pozdrawiam
MarcinK

Napisano: 11 cze 2015, 9:44

znam sytuację że rodzina mieszka w mieszkaniu bez tytułu prawnego, bo mają zadłużenie z zeszłego roku spowodowane niepłaceniem czynszu ale ona odrabia i dopiero jak odrobi dług to będzie tytuł prawny, ale teraz czynsz płacą normalnie, tym samym jak będzie tytuł prawny, mogą dopiero wtedy ubiegać się o dod. mieszk., przecież to oczywiste.
jaa

Napisano: 11 cze 2015, 10:01

Dla nas to też oczywiste
Marcink

Napisano: 11 cze 2015, 13:29

Osoby bez tytułu prawnego płacą nie czynsz lecz tzw. odszkodowanie i przysługuje im DM tylko wtedy, gdy oczekują na przysługujący im lokal zamienny albo socjalny ( np. postanowienie sądu). Art. 2 ust 1 pkt 5 usatwy o DM.
gajka

Napisano: 11 cze 2015, 13:48

Tak jeśli jest wyrok Sądu, natomiast w tej sprawie nie ma wyroku i nie są to osoby oczekujące na lokal socjalny.
Marcink

Napisano: 11 cze 2015, 14:05

Dlatego nie mogą korzystać z DM.
gajka

Napisano: 12 cze 2015, 8:23

Może chodzi o to aby przedstawić, że dokument np. pismo , że zarządca nie wyraził zgody na zamieszkanie w lokalu i nie posiada innego tyt. prawnego, ale nie może wyrzucic na bruk. Do tego potwierdzenie, że sprawa o eksmisję poszła do sądu i jest w toku. .
BooBoo

Napisano: 12 cze 2015, 9:40

nie posiada tytulu prawnego, czyli dm mu nie przysluguje, jezeli jest bez tytulu prawnego, ale oczekujacy na dostarczenie przyslugujacego lokalu zamiennego lub socjalnego to przysluguje dm... popros o skero umowy najmu do kiedy byla (czyli, ze sie skonczyla), napisz pismo do zarzadcy czy ubiegal sie o przedluzenie umowy najmu lokalu, jak Ci napisza, ze nie zlozyl takiego wniosku bedziesz miec podkladke do odmowy przyznania dm
yhy

Napisano: 12 cze 2015, 13:05

Witam
Tak też poczyniłem, wystosowałem pismo do zarządcy o weryfikację informacji;)
Dziękuję za pomoc
Marcink

Napisano: 12 cze 2015, 14:54

miałem taką sprawę niecały rok temu gość się odwołał i SKO utrzymało mi w mocy ALE w trakcie postępowania poprosiłem administratora o pisemną informację zawierającą zdanie że X nie posiada tytułu prawnego i [img]nie%20ma%20praw%20do%20lokalu%20socjalnego%20bądź%20zastępczego[/img] ..... musimy to mieć czarno na białym powołać się na to w uzasadnieniu i wtedy nie ma co domniemywać SKO czy to czy tamto
małe ww
Podinspektor
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x