sko - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 20 ]

Napisano: 09 cze 2015, 13:18

wnioskodawca odwolal sie z decyzja do SKO,Sko z kolei.uchylio zaskarzajaca decyzje i przekazalo sprawe do ponownego rozpatrzenia, przez organ 1 instancji,,.
sko pisze : w ponownym postepowaniu organ 1 instancji uzuppelni braki....a jak nie poczynie zadnych krokow od tej decyzji sko to co wtedy??
aneta12

Napisano: 09 cze 2015, 13:58

a co zamierzasz kopać się z koniem ? ..... co za braki masz uzupełnić ?
małe ww
Podinspektor
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Napisano: 09 cze 2015, 15:02

chodzi o to ze wnioskodawca zlozyla wniosek na dod mieszk,mieszka z konkubentem w domu prywatnym(konkubent jest wlascicielem tego domu),,we wniosku bylo zaznaczone
-inny akt prawny(wspolwlasnosc
i zaznaczone -najem.
decyzja przyznajaca dod jest od marca na koniec kwietnia wzieli slub cywilny i sa malzenstwem i przeslalam do sko akt malzenstwa ale nie bardzo kwestionuja , jaki tytul prawny ma wnioskodawczyni do tego mieszkania,i mam problem co tam jeszcze mam im wyslac, a normalnie razem juz mieszkaja 6 lat
anetka12

Napisano: 09 cze 2015, 15:18

oj coś chyba pokręciłaś ...... może powiedz od początku z jakiego powodu było odwołanie - co nie przyznałaś dodatku ? i z jakiego powodu sko uwaliło ci decyzję.
wg mnie wnioskodawcą winien być konkubent bo on miał tylko tytuł prawny. Chyba że ta pani u niego wynajmowała pokój i miała umowę najmu ale wtedy nie mogła go wpisać jako członka gospodarstwa domowego. Konkubinat nie daje prawa współwłasności a nawet gdy wzięli ślub prawo własności nie przechodzi automatycznie na żonę
małe ww
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 09 cze 2015, 20:31

chodzi o to ze ona zlozyla wniosek i dostala dodatek ode mnie,a odwolanie to zlozyla bo uznala ze malo dostala w sumie sama jej podpowiedzialam a sko kaze przedstawic dokumenty na ze ze ma ona jakis tyltul prawny do mieszkania tego. i tak mysle ze moze sko kazac zwracac pieniadze tej wnioskodawczyni a ona pobiera juz dodatek od marca tego roku.
- ale przeciez maja slub cywilny od konca kwietnia,
mieszkaja razem od 6 lat
.......chyba nie potrzebnie kazalam im sie odwolywac,...............
anetka12

Napisano: 09 cze 2015, 21:09

toś se sama w kolano strzeliłaś........ współczuje
a co do zwrotu dodatku ...... to już troszkę gorsza bajka zgadza się że za dane zawarte we wniosku odpowiada wnioskodawca ........ ale w tym przypadku
Kod: Zaznacz cały
inny akt prawny(wspolwlasnosci zaznaczone -najem
to organ I stopnia nie wyjaśnił sprawy i nader pochopnie błędnie wydał decyzję.
I teraz pytanie czy nienależny dodatek zostanie zaliczony w stratę urzędu lub inne wydatki lub czy ktoś to będzie musiał z własnej kieszeni naprawić ........ to już zależny od twoich szefów
małe ww
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 10 cze 2015, 10:09

bo juz chyba nie widze innego wyjscia z tej sytuacji..lipa po prostu
aneta12

Napisano: 10 cze 2015, 10:21

mądra polka po szkodzie ........ a było się zapytać co z tym fantem zrobić przed wydaniem decyzji
Z tego co napisałaś mówię z pełną świadomością należało odmówić przyznania dodatku z powodu braku tytułu prawnego .... konkubina nie ma żadnych praw do własności swojego konkubenta a związek małżeński nei przenosi automatycznie własności jednej ze stron na współwłasność obu (kłania się tu kodeks cywilny)
Pozostaje ci teraz po prostu odmówić przyznania dodatku mieszkaniowego ... a co z tym co wypłaciłaś nie wiem..... nie możesz bowiem obarczać winą wnioskodawcy za swój błąd i nakazanie stronie zwrotu wypłaconego świadczenia w tym przepadku jest niemożliwe
małe ww
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 10 cze 2015, 10:41

a tak sobie mysle ze jak by wnioskodawczyni mial spisana umowe uzyczenia z wlasciecielem tego mieszkania czyli z konkuentem, to wtedy miala by tytul prawny do tego mieszkania ale w umie tak dziwnie by brzmialo ze uzycza od konkubenta a razem mieszkanja ale to moze jakis sposob.??
aneta12

Napisano: 10 cze 2015, 11:19

już ci napisałem że jak by miała umowę to nie mogła by właściciela wpisać jako członka gospodarstwa .... a zapewne tak jest
Radze ci nie kombinuj bo jeszcze w gorsze bagno wdepniesz (fałszerstwo)
małe ww
Podinspektor
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 20 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x