SYGNITY proszę o pomoc - wniosek do komornika - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 2 z 4    [ Posty: 39 ]

Napisano: 18 lis 2015, 13:40

Jeżeli odsetki były w formie spłaty, to z listy spłat w realizacji (Okno główne - Listy wypłat - Lista spłat w realizacji).
Na oknie trzeba zaznaczyć opcję "zrealizowane", odszukać odpowiednią pozycję i usunąć spłatę.

pozdrawiam
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor
Od: 04 kwie 2007, 11:01
Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)

Napisano: 19 lis 2015, 11:34

gdzie wejsc w programie sygnity zeby utworzyc taki wniosek o przyłaczenie do egzekucji?
OLa563

Napisano: 19 lis 2015, 11:47

OLa563 pisze:gdzie wejsc w programie sygnity zeby utworzyc taki wniosek o przyłaczenie do egzekucji?
Aby utworzyć taki wniosek, na oknie "Lista wszystkich decyzji" zaznaczamy decyzję o zwrocie należności albo należność dłużnika alimentacyjnego i wybieramy menu Operacje>Utwórz wniosek o przystąpienie do egzekucji.

Wniosek ten jest tworzony jako korespondencja do komornika w sprawie przystąpienia do egzekucji, dlatego otworzy się okno korespondencji.

Jako adresat korespondencji automatycznie podpowiada się komornik dłużnika.

Po akceptacji danych korespondencji zostanie wyświetlony wydruk wniosku o przystąpienie do egzekucji. Oprogramowanie będzie wiedzieć którego dłużnika dotyczy wydruk, gdyż dane te podpowiedzą się z tej decyzji lub należności, której użyliśmy do utworzenia wniosku, czyli tej na której kliknęliśmy menu Operacje>Utwórz wniosek o przystąpienie do egzekucji.

Utworzony wniosek o przystąpienie do egzekucji jest zapisywany na liście korespondencji komornika.

Szablon wydruku wniosku o przystąpienie do egzekucji można dostosować do własnych potrzeb. Odpowiedni w tym celu szablon wydruku nazywa się KORESPONDENCJAKOMORNIKINF.

Aby na wydruku wniosku o przystąpienie do egzekucji drukowały się informację o należnościach dłużnika alimentacyjnego, do szablonu wydruku tego wniosku (czyli szablonu o nazwie KORESPONDENCJAKOMORNIKINF) należy dodać znacznik "KOR_nal_fa". Drukowane przez ten znacznik informacje o należnościach pochodzą z decyzji o zwrocie należności albo należność dłużnika alimentacyjnego, której użyliśmy do utworzenia wniosku, czyli tej na której kliknęliśmy menu Operacje>Utwórz wniosek o przystąpienie do egzekucji.

Uwaga! Z powodu likwidacji egzekucji administracyjnej należności alimentacyjnego od 18 września 2015r. w Oprogramowaniu do Obsługi Funduszu Alimentacyjnego nie ma już konieczności wydawania decyzji o zwrocie należności przez dłużnika alimentacyjnego.
Zamiast tego, po zakończeniu okresu świadczeniowego lub po uchyleniu decyzji w sprawie przyznania świadczeń z funduszu alimentacyjnego, należy w systemie ustalić należność dłużnika alimentacyjnego, zamiast dotychczasowej decyzji o zwrocie przez dłużnika należności z tytułu otrzymywanych przez osobę świadczeń z funduszu alimentacyjnego.

Aby zarejestrować w systemie informację o należnościach dłużnika alimentacyjnego, w oknie "Lista wszystkich decyzji" wybieramy menu Operacje>Decyzja o zwrocie przez dłużnika alimentacyjnego należności/Należność dłużnika alimentacyjnego.

Menu to jest dostępne dla decyzji o statusie "zmieniona","zakończona", "wykonana" oraz "uchylona".

Po jego wybraniu otworzy się okno "Decyzja o zwrocie przez dłużnika alimentacyjnego należności /Należność dłużnika alimentacyjnego". Oprogramowanie automatycznie podpowie że jest to należność, a nie decyzja, zgodnie z obowiązującym stanem prawnym, natomiast w przypadku starszych okresów, podpowie decyzję.

Dalszy sposób postępowania z tą należnością jest taki sam jak z wcześniej używaną w oprogramowaniu decyzją o zwrocie.

Warto dodać, że w przypadku próby ponownego wyboru menu Operacje>Utwórz wniosek o przystąpienie do egzekucji dla tej samej decyzji lub należności, oprogramowanie wykryje ten fakt i poprosi o potwierdzenie zamiarów.
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor

Napisano: 20 lis 2015, 14:55

Panie Tomku a co musze zrobic jesli nie mam takiego szablonu KORESPONDENCJAKOMORNIKINF a mam wersje 2-1.4 wersja 003
prosze o podopwiedz
sunshine
Starszy referent
Od: 09 lip 2015, 20:04
Zajmuję się:

Napisano: 20 lis 2015, 15:04

Musi być. Nie ma takiej możliwości, żeby go nie było. Proszę sprawdzić jeszcze raz dokładnie, a jak nie ma, to proszę zgłosić na serwis.
pozdrawiam
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor

Napisano: 20 lis 2015, 15:44

przepraszam jest ale dziekuje za odp
sunshine
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 20 lis 2015, 15:48

a na co ja moge wejsc Pani Tomku zeby ten szablon wydrukowac
sunshine
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 20 lis 2015, 16:09

No powinieneś utworzyć taki wniosek, w sposób który wcześniej szeroko opisywałem, w tym wątku.
pozdrawiam
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor

Napisano: 25 lis 2015, 10:07

mam wersję G-1.03-2-1.4 i nie mam opcji utworzenia przyłączenia do komornika. Wchodzę w decyzje, następnie operacje -> utwórz decyzje o zwrocie/należności dłużnika, ale niestety nie mam już potem w operacjach możliwości "utwórz wniosek o przyłączenie ". Mam tylko "podgląd zadłużenia w oparciu o wniosek, podgląd zadłużenia dłużnika i podgląd zadłużenia wliczonego do decyzji".
omgomg

Napisano: 27 lis 2015, 8:38

przy okazji zapytam pana, gdzie teraz można zrobić i wydrukować zestawienie potrąceń?????

z góry dziękuje za pomoc
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 kwie 2015, 14:01
Zajmuję się:

Strona 2 z 4    [ Posty: 39 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem