zmiana miejsca zamieszkania kto unieważnia? - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 17 cze 2019, 7:49

Pani zmieniła miejsce zamieszkania wraz z rodziną i złożyła w nowym miejscu zamieszkania wniosek o przyznanie karty. Tamtejszy Ośrodek poinformował nas o złożeniu przez Panią wniosku i o tym że w dniu wydania nowych kart oni unieważnią karty wydane przez nas. Czy tak powinno być?
Przemek_P
Stażysta
Od: 21 lip 2016, 8:29
Zajmuję się:

Napisano: 17 cze 2019, 8:34

Jeżeli sytuacja była "standardowa" (tzn. rodzina miała aktywne karty, przeprowadziła się i zawnioskowała o nowy komplet kart) to rzeczywiście nowa gmina może unieważnić stare karty automatycznie przy wydawaniu nowych.
SOFTIQ
http://www.softiq.pl
Herka
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 02 sty 2018, 17:03
Zajmuję się: KDR

Napisano: 17 cze 2019, 9:38

no wygląda na to że tak było rzeczywiście, a jaka to byłaby sytuacja niestandardowa?
Przemek_P
Stażysta
Od: 21 lip 2016, 8:29
Zajmuję się:

Napisano: 24 cze 2019, 10:20

każda inna? :lol:
"To err is human, to forgive is divine"
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 lip 2017, 11:31

Napisano: 26 cze 2019, 7:49

a czy zawsze należy informować inną gminę o unieważnieniu Kart? Ja kiedyś miałam sytuację że zupełnie przypadkowo dowiedziałam się że karty danej rodziny są unieważnione...
kdr.04
Stażysta
Od: 27 lip 2018, 7:31
Zajmuję się: kdr

Napisano: 26 cze 2019, 8:07

kdr.04 pisze:a czy zawsze należy informować inną gminę o unieważnieniu Kart? Ja kiedyś miałam sytuację że zupełnie przypadkowo dowiedziałam się że karty danej rodziny są unieważnione...
No wypadało by, to że ktoś nie robi tego z różnych względów to nie jest za fajne ale co zrobić ;) Też tak miałem ze przypadkowo się dowiedziałem i to nie było miłe uczucie :lol:
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor

Napisano: 26 cze 2019, 9:29

ubu pisze:
kdr.04 pisze:a czy zawsze należy informować inną gminę o unieważnieniu Kart? Ja kiedyś miałam sytuację że zupełnie przypadkowo dowiedziałam się że karty danej rodziny są unieważnione...
No wypadało by, to że ktoś nie robi tego z różnych względów to nie jest za fajne ale co zrobić ;) Też tak miałem ze przypadkowo się dowiedziałem i to nie było miłe uczucie :lol:
Ale co to ci daje, że cie poinformuje? możesz wyjaśnić?? Bo chyba nie bardzo to rozumiem, też jak mi się zdarzy, to poinformuje inną gminę, tylko co im to zmienia?? oni i tak chyba żadnych czynności z tym związanych nie wykonują, jedynie wiedzą kto i dlaczego unieważnił.

Taka informacja powinna iść z systemu automatycznie do innej gminy, wtedy tylko by weszli w system i widzieli kto unieważnił i powód, ale to chyba byłoby zbyt piękne.
michu95
Starszy referent
Od: 17 cze 2016, 12:10
Zajmuję się:

Napisano: 26 cze 2019, 9:48

chociażby żeby wiedzieć że jak ktoś np. z tej rodziny co się zawinęła z twej gminy przyjdzie sobie robić duplikat, albo przedłużenie, żeby wiedzieć na dzień dobry że składa ten wniosek w niewłaściwym miejscu. Inna sytuacja, przychodzą się o coś zapytać a ty ich szukasz w systemie i nie wiesz że zniknęli. Mogę sobie wyobrazić sytuację że ktoś zmienia gminę zamieszkania, wyrabia nowe KDR i nie unieważnia starych tylko stwierdza że nie potrafi ich znaleźć. Wyrabia sobie nowe, a w starej gminie korzysta nadal ze zniżek na basen i kino i nikt nie jest w stanie tego nawet zweryfikować.
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor

Napisano: 26 cze 2019, 10:10

inną rzeczą jest pytanie, dlaczego nie zrobiono tego systemowo, to system powinien nas informować z automatu, że z "naszej bazy danych", ktoś inny przejął nagle naszą rodzinę, pomyśl dobie że tak działają inne systemy, np. w służbie medycznej, albo w Policji :lol: W innej gminie kasują im dostęp do danych osób których oni mają w aktach :lol:
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor

Napisano: 26 cze 2019, 10:16

Wydaje mi się że wyrabiając nowe Karty w nowej gminie i tak się wyświetli komunikat że mają je w innej gminie wiec nie ma za bardzo opcji żeby ich nie unieważnić. Ja niestety miałam sytuację gdzie Pani była przekonana że może mieć 2 Karty(jedną w jednej gminie a drugą w innej) Następnie po odbiór Kart zgłosiła się do mnie i ku mojemu zdziwieniu okazało się że Karty zostały są unieważnione... Cała sytuacja później wydała mi się nieco śmieszna ale trochę strachu miałam ;)
kdr.04
Stażysta
Od: 27 lip 2018, 7:31
Zajmuję się: kdr

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x