zmiana miejsca zamieszkania kto unieważnia? - Karta Dużej Rodziny

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 26 cze 2019, 10:43

kdr.04 pisze:Wydaje mi się że wyrabiając nowe Karty w nowej gminie i tak się wyświetli komunikat że mają je w innej gminie wiec nie ma za bardzo opcji żeby ich nie unieważnić. Ja niestety miałam sytuację gdzie Pani była przekonana że może mieć 2 Karty(jedną w jednej gminie a drugą w innej) Następnie po odbiór Kart zgłosiła się do mnie i ku mojemu zdziwieniu okazało się że Karty zostały są unieważnione... Cała sytuacja później wydała mi się nieco śmieszna ale trochę strachu miałam ;)
Mnie zastanawia, czy w ogóle osoby będą miały ochotę wyrabiać te karty w innej gminie pomimo przeprowadzki, mimo, że te mają aktywne. Pewnie będą chcieli tylko gdy usłyszą, że gdyby karta z ich "nowej" gminy była to by Pan/Pani miała większą zniżkę na jakiś produkt.

Dodatkowo raz na X czasu powinno z automatu robić weryfikację PESEL, czy dana osoba żyje.
michu95
Starszy referent
Od: 17 cze 2016, 12:10
Zajmuję się:

Napisano: 26 cze 2019, 10:47

no tez fakt, ale są lata na dostosowywanie programu ;)
"To err is human, to forgive is divine"
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 lip 2017, 11:31
Zajmuję się: KDR

Napisano: 23 lip 2019, 8:51

Ja też miałam sytuację, że Pani miała wydane karty w innej gminie dla siebie, męża i 3 dzieci. W międzyczasie przenieśli się do mojej gminy i kobieta chciała zawnioskowac o kartę tylko dla najmłlodszego członka rodziny. Poinformowałam ją jednak o tym, iż w związku z tym, że zmzieniła ona miejsce zamieszkania należy wydać nowe karty. A co do unieważnienia, to zadzwoniłam do gminy, w której Pani miała wydane karty i poinformowałam Paniąz tamtejszego Ośrodka o tym, że zgłosiła się do mnie ta Pani i ja unieważniłam tamte Karty z innej gminy a do Pani z Ośrdoka wysłałam mejla z informacją o tym. Wszystko przebiegło sprawnie i pomyślnie. Grunt to dobra współpraca, chocaiż nie zawsze jest tak miło...
Pozdrawiam wszystkich i życzę Miłego dnia :)
sylwia92
Stażysta
Od: 07 sty 2019, 12:30
Zajmuję się: Karta Dużej Rodziny

Napisano: 31 lip 2019, 11:23

ubu pisze:każda inna? :lol:
Trochę odkopie. to mam taką sytuację - Pani odzyskała dzieci :P To też poinformuję w tamtej gminie, że unieważnie te karty. Szkoda, że to nie idzie z automatu np. powiadomieniem :/
michu95
Starszy referent
Od: 17 cze 2016, 12:10
Zajmuję się:

Napisano: 18 paź 2023, 9:14

michu95 pisze:
26 cze 2019, 9:29
ubu pisze:
kdr.04 pisze:a czy zawsze należy informować inną gminę o unieważnieniu Kart? Ja kiedyś miałam sytuację że zupełnie przypadkowo dowiedziałam się że karty danej rodziny są unieważnione...
No wypadało by, to że ktoś nie robi tego z różnych względów to nie jest za fajne ale co zrobić ;) Też tak miałem ze przypadkowo się dowiedziałem i to nie było miłe uczucie :lol:
Ale co to ci daje, że cie poinformuje? możesz wyjaśnić?? Bo chyba nie bardzo to rozumiem, też jak mi się zdarzy, to poinformuje inną gminę, tylko co im to zmienia?? oni i tak chyba żadnych czynności z tym związanych nie wykonują, jedynie wiedzą kto i dlaczego unieważnił.

Taka informacja powinna iść z systemu automatycznie do innej gminy, wtedy tylko by weszli w system i widzieli kto unieważnił i powód, ale to chyba byłoby zbyt piękne.

ale jak napisać i gdzie takie pismo z systemu bezpośrednio do gminy, która wydała te karty. Teraz mam taki przypadek i nie wiem co zrobić? Poinformować na zwykłym piśmie, telefonicznie, czy w systemie, jeśli w systemie to jak? Proszę o pomoc?
look123
Stażysta
Od: 14 sty 2019, 12:09
Zajmuję się: PS

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x