karta dla konkubenta - ojca 2 dzieci - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 04 wrz 2019, 9:56

Witam. Wiem, że podobny temat był już na forum ale chce spojrzeć na niego z innej strony. Sytuacja następująca: Matka ma 3 dzieci (poniżej 18 r. ż) z czego jedno z poprzedniego związku. Dwoje z konkubentem dla którego również wnioskuje o karte. Z poprzednich wątków wiem, że przeważa opinia, że jeśli konkubent nie jest ojcem 3 dzieci to karta mu nie przysługuje. Czytam jednak wyrok WSA w Bydgoszczy z 15 marca 2016 r. sygn. akt II SA/Bd 56/16, z którego wynika, że w art. 4 ustawy o kdr jest napisane, że rodzic/rodzice mają lub mieli na utrzymaniu co najmniej 3 dzieci. Ogólnie wyrok sugeruje wprost, że w opisanym wyżej przykładzie karta przysługuje również ojcu.
Pytanie. Czy mimo wszystko odmówić karty facetowi i niech się odwoła? Jeśli tak to miała bym mały problem z uzasadnieniem decyzji, bo faktycznie w ustawie nie jest napisane wprost, że obydwoje rodziców muszą być rodzicami 3 dzieci.
Myśle, że każdy spotkał się z podobną sytuacją. Powiedzcie co myślicie.
asis88
Praktykant
Od: 04 wrz 2019, 9:39
Zajmuję się: KDR,ŚR, SW

Napisano: 04 wrz 2019, 11:36

tak był taki wyrok, przerabiałem konkubinat w którym każdy z rodziców miał tylko 2 dzieci kwalifikujących się, tam była klarowna odmowa, natomiast w tym przypadku może warto by omówić jeszcze tę kwestię odmowy KDR dla konkubenta z radcą prawnym ;)
"To err is human, to forgive is divine"
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 lip 2017, 11:31
Zajmuję się: KDR

Napisano: 04 wrz 2019, 12:49

zabezpieczyłam się i powiedziałam Pani, że dla konkubenta to raczej będzie odmowa i poinformowałam, że warto by było odwołać się. Pani przyjęła to spokojnie więc może jednak wyrzeźbię odmowe i niech SKO zdecyduje za mnie :lol:
asis88
Praktykant

Napisano: 04 wrz 2019, 12:52

michu95
Starszy referent
Od: 17 cze 2016, 12:10
Zajmuję się:

Napisano: 04 wrz 2019, 13:26

No to super. Wiem co robić. Dzięki wielkie. A art. 4 mógłby być bardziej doprecyzowany
asis88
Praktykant

Napisano: 08 wrz 2019, 6:27

asis88 pisze:Witam. Wiem, że podobny temat był już na forum ale chce spojrzeć na niego z innej strony. Sytuacja następująca: Matka ma 3 dzieci (poniżej 18 r. ż) z czego jedno z poprzedniego związku. Dwoje z konkubentem dla którego również wnioskuje o karte. Z poprzednich wątków wiem, że przeważa opinia, że jeśli konkubent nie jest ojcem 3 dzieci to karta mu nie przysługuje. Czytam jednak wyrok WSA w Bydgoszczy z 15 marca 2016 r. sygn. akt II SA/Bd 56/16, z którego wynika, że w art. 4 ustawy o kdr jest napisane, że rodzic/rodzice mają lub mieli na utrzymaniu co najmniej 3 dzieci. Ogólnie wyrok sugeruje wprost, że w opisanym wyżej przykładzie karta przysługuje również ojcu.
Pytanie. Czy mimo wszystko odmówić karty facetowi i niech się odwoła? Jeśli tak to miała bym mały problem z uzasadnieniem decyzji, bo faktycznie w ustawie nie jest napisane wprost, że obydwoje rodziców muszą być rodzicami 3 dzieci.
Myśle, że każdy spotkał się z podobną sytuacją. Powiedzcie co myślicie.
a tu jeszcze jeden taki wyrok - wyrok WSA Gliwice z dnia 06-06-2018- IV SA/Gl 1232/17

proponuję odmowę i niech się odwołują, a może uda im się wygrać. Przepis jest tak skonstruowany,że dla konkubentom również przysługuje ta karta, a jedynie ministerstwo ma swoją interpretację
tko
Stażysta
Od: 13 wrz 2018, 12:25
Zajmuję się: pomocą społeczną

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x