opieka naprzeminna - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 2 z 4    [ Posty: 34 ]

Napisano: 24 lut 2016, 12:06

gopi11 pisze:Na szkoleniu mówili,
na jakim? bo w piątek wyraźnie mówili co to jest opieka naprzemienna i jak dzielić świadczenia i ustalac skład rodziny. I na pewno nie było mowy o tym, o czym piszesz.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 26 lut 2016, 13:23

Słuchaj się Toma, dobrze pisze...
u mnie na szkoleniu też tak mówili :)
np.
ustalone miejsce pobytu dziecka przy matce, widzenia z ojcem ustalone co drugi weekend plus zasądzone alimenty - to nie opieka naprzemienna - dziecko będzie w składzie rodziny matki

aby mówić o opiece naprzemiennej musi być plan wychowawczy a wyrok sądu uwzględnia plan wychowawczy - wtedy dziecko znajduje się zarówno w składzie rodziny matki, jak i w składzie rodziny ojca (jeśli oczywiście ojciec ubiega się o ś. wychowawcze na to dziecko)- świadczenie przyznajemy zgodnie z planem wychowawczym
Zołza

Napisano: 05 kwie 2016, 11:12

Czy moze mi ktoś opisać jak wygląda sytuacja przy dwójce dzieci niepelnoletnich i opiece naprzemiennej? Dochody obojga rodziców się sumują? Każde z nich dostanie kwotę odpowiednią do dni w miesiącu kiedy opikuje się dziećmi?
aaggaa

Napisano: 05 kwie 2016, 12:16

w wyroku musi być jasno i wyraźnie napisane opieka naprzemienna, innych wyroków nie bierzemy pod uwagę i wtedy mogą oboje wpisać do składu rodziny a świadzcenie dzielisz przez ilość dni, na szkoleniu mówili ze takich wyroków jak do tej pory jest bardzo mało ale podejrzewam, ze dla 500+ będzie większe zainteresowanie takim rozwiązaniem hehe
kiszka

Napisano: 05 kwie 2016, 12:28

Wyrok już jest. Żadne z rodziców nie ma więcej dzieci z innymi partnerami. W takim przypadku biorę pod uwagę dochód obojga i wtedy okaże się czy dostaną na jedno dziecko czy na dwójkę?
aaggaa

Napisano: 05 kwie 2016, 14:14

Mógłby ktoś podsumować wątek - bo mam panią rozwódkę z dwójką dzieci, jest wyrok sądu, że ustalona opieka naprzemienna - planu wychowawczego nie ma, a potem drugi, że miejsce stałego pobytu jednego z dzieci zostaje ustalone przy ojcu. Stan faktyczny jest taki, że obecnie jedno z dzieci mieszka z tą panią, a drugie z ojcem ( wg. wyroku sądu). I tu moje wątpliwości - jaki wpisuje skład rodziny: ta kobieta, bo rozwódka plus dziecko, które rzeczywiście z nią mieszka; i może starać się o 500+ tylko na te które faktycznie z nią mieszka?
Anitaanitamta

Napisano: 05 kwie 2016, 14:23

Rzeczywiście skomplikowana kwestia, czyżby to było kolejne niedopatrzenie obecnej władzy? Powiem szczerze, że trochę się boję bałaganu związanego z wprowadzeniem 500+.
michalskimichal
Praktykant
Od: 05 kwie 2016, 14:19
Zajmuję się:

Napisano: 21 cze 2016, 9:44

no i trafiło się mi :x :x ... opieka naprzemienna tygodniowa !! .. masakra
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 21 cze 2016, 10:00

chcesz się zamienić?
Ja ma opiekę:
Pan: wtorek od 15.00, środa, czwartek, piątek i sobota do 10.00
Pani: sobota od 10.00, niedziela, poniedziałek i wtorek do 15.00

Teraz mi powiedz jak mam przyznać świadczenie na wtorek i sobotę :x
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 21 cze 2016, 11:51

powiem: wniosek do niszczarki najchętniej .... żarcik oczywiście :roll: :mrgreen: :mrgreen:
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Strona 2 z 4    [ Posty: 34 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x